• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.02.2022

18:49

NEMAMO RAZLOGA ZA BRIGU! SNABDEVANJE SRBIJE NAFTNIM DERIVATIMA JE STABILNO! Država je preduzela mere kako bi zaštitila domaće potrošače..

Društvo

NEMAMO RAZLOGA ZA BRIGU! SNABDEVANJE SRBIJE NAFTNIM DERIVATIMA JE STABILNO! Država je preduzela mere kako bi zaštitila domaće potrošače..

Podeli vest

Snabdevanje tržišta Srbije naftom, naftnim derivatima i prirodnim gasom je stabilno u ovom momentu i nemamo razloga za brigu

Snabdevanje tržišta Srbije naftom, naftnim derivatima i prirodnim gasom je stabilno u ovom momentu i nemamo razloga za brigu, izjavio je danas Raša Kojčić, pomoćnik ministarke rudarstva i enrgetike Zorane Mihajlović.

- Ministarstvo rudarstva i energetike učinilo je dosta toga kako bismo se uskladili sa direktivama EU i u poslednjih godinu dana povećali smo obavezne rezerve nafte i naftnih derivata za 30 odsto. Radimo na tome da već ove godine osiguramo 61 dan prosečne dnevne potrošnje u rezervama, u skladu sa standardima EU - izjavio je Kojčić za TV Vesti.

On je podsetio da je država preduzela mere kako bi zaštitila domaće potrošače, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

- Velika energetska kriza pogodila je ceo svet i u skladu sa tim, mnoge države u našem regionu i celom svetu reagovale su i ograničile cene derivata radi zaštite domaćih potrošača. Mi smo uredbom ograničili cenu evrodizela na 179 dinara u maloprodaji i bezolovnog benzina na 171 dinar. Isto su uradile i Hrvatska, Mađarska i mnoge druge zemlje. Pomno pratimo dešavanja na tržištu sirove nafte koja se direktno reflektuju na cene energenata u maloprodaji - rekao je on.

Pomoćnik ministarke rekao je da je Srbija započela radove na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, koji će dati doprinos većoj sigurnosti snabdevanja prirodnim gasom.

- Interkonektor Niš-Dimitrovgrad doprineće diversifikaciji ruta i snabdevača prirodnog gasa. Preko njega ćemo moći da se povežemo na interkonektor između Bugarske i Grčke koji će biti završen prema najavama ove godine. Time dobijamo mogućnost snabdevanja gasom iz Južnog gasnog koridora koji od Kaspijskog jezera ide preko Azerbejdžana, Turske i Grčke. Pored novih interkonekcija treba da radimo i na proširenju podzemnih gasnih skladišta čime dobijamo nove strateške rezerve koje dosta znače prilikom prekida u isporuci ovog energenta - rekao je on.

Kojčić je podsetio da je pre nekoliko dana potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović posetila Termoelektranu-toplanu Pančevo koja će dati doprinos unapređenju energetske bezbednosti Srbije.

- U gradnju nove toplane, koja će uskoro biti otvorena, uloženo je 170 miliona evra i u njoj će raditi oko 120 ljudi. Ovo postrojenje je značajno zbog kogeneracije, efikasnosti u proizvodnji i zaštite životne sredine. Elektrana će imati instalisanu snagu od 200 megavata i planirano je da se 65 odsto proizvedene električne energije plasira u elektroenergetski sistem Srbije. Ovo je prva visokoefikasna toplana u Srbiji i regionu koja će koristiti prirodni gas kao gorivo za proizvodnju električne i toplotne energije - rekao je pomoćnik ministarke.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija