• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic/Informer

02.03.2022

12:04

MISLILI SU DA JE ŠLOG, A SNIMAK PLUĆA OTKRIO... Dr Plavšić o neobičnom slučaju pacijentkinje! KOVID JE KAO HOBOTNICA!

Društvo

MISLILI SU DA JE ŠLOG, A SNIMAK PLUĆA OTKRIO... Dr Plavšić o neobičnom slučaju pacijentkinje! KOVID JE KAO HOBOTNICA!

Podeli vest

Ušli smo već u treću godinu pandemije korona virusa i dosad uvideli da tok ove bolesti može zadobiti potpuno nepredvidiv tok. Od potpuno asimptomatskih pacijenata do onih kojima se naglo pogorša stanje i ostavi čak i modernu medicinu bespomoćnom. Često ni lekari nemaju objašnjenje šta se u takvim situacijama desilo, a dr Slavica Plavšić, pulmolog opisala je jednu takvu pacijentkinju

Naime, ona je podelila na svom Tviter nalogu razvoj kliničke slike pacijentkinje koja je nažalost preminula nakon samo sedam dana iako lekari na početku nisu ni sumnjali na kovid.

- Kovid-19 kao hobotnica - napisala je dr Plavšić na početku niza, a onda nastavila:

- Može se manifestovati na mnogo načina. Gospođa odavde me je zamolila da napišem priču njene majke, koja bi mogla biti korisna i drugima. Majka je inače bila vitalna, lucidna i relativno zdrava sa svojih 80 godina, sve do sredine aprila 2021g kada joj je pozlilo sa simptomima uznemirenosti, dezorjentacije, otežanog govora i nemogućnosti kretanja - piše dr Plavšić.

Ovakvi simptomi nisu tipični za kovid, pa se na početku nije ni razmišljalo o toj dijagnozi.

- Sve je ličilo i ukazivalo da se radi o "šlogu" (CVI) . Majku je SHP odvela u Urgentni centar gde su najpre rekli da se radi o staračkoj demenciji. Pošto je ćerka to negirala navodeći da je majka bila sasvim funkcionalna do tog dana, urađen je skener glave koji je bio uredan. Posle oko 20 sati provedenih u UC urađen je konačno i Rtg snimak pluća na kome je viđena obostrana pneumonija sa tipičnim radiološkim promenama za kovid - objašnjava dr Plavšić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Pacijentkinja je nakon toga primljena u kovid bolnicu u Batajnici gde je i pored borbe lekara preminula nakon sedam dana.

- Nakon toga je hitno prebačena u Batajnicu gde je pod terapijom i sa 30 litara kiseonika došlo do kratkotrajnog poboljšanja. Nažalost, posle samo sedam dana majka je preminula od srčanog zastoja kao posledice kovid infekcije - kaže pulmolog.

Doktorka Plavšić naglašava da se nada da bi deljenje ovakvog iskustva moglo nekome da pomogne da prepozna simptome, ali i apostrofira da pacijentkinja nije bila vakcinisana protiv korone.

- Dakle, jedna potpuno atipična klinička slika za kovid kod starijih . Bez povišene temperature, sa naglim početkom i simptomima demencije i šloga. Nažalost, majka nije bila vakcinisana, malo zbog svog straha, malo zbog izostanka podrške doktorke sa Vračara koja joj je savetovala da ne primi vakcinu - zaključuje dr Plavšić.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija