• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic/Informer

01.03.2022

13:59

OD 1. MARTA LAKŠE SE DIŠE! Pojedine članice EU ublažile mere, dok se neke još uvek pridržavaju pravila! U OVOJ zemlji je NEVAKCINISANIMA zabranjen ulazak!

Društvo

OD 1. MARTA LAKŠE SE DIŠE! Pojedine članice EU ublažile mere, dok se neke još uvek pridržavaju pravila! U OVOJ zemlji je NEVAKCINISANIMA zabranjen ulazak!

Podeli vest

Mnoge države članice Evropske unije su od 1. marta, po preporuci Saveta EU, ublažile mere na granicama i odlučile da olakšaju putovanja turistima iz tzv. “trećih zemalja” u koje spada i Srbija

Građani Srbije će zato u neke zemlje lakše putovati, ali će u drugim, do daljnjeg, ipak ostati prilično stroge ograničavajuće mere.

Na najdrastičniji potez su se odlučili Slovenci koji su još krajem februara odlučili da potpuno ukinu sve restrikcije na granicama, tako da za ulazak u ovu zemlju više nije potrebna ni potvrda o vakcinaciji, ni o preležanoj koroni, ni bilo kakav kovid test. Jednostavno, dovoljan vam je važeći pasoš.

 

Veliku promenu napravila je i Italija koja je od 1. marta, posle skoro godinu dana, odlučila da dozvoli ulazak u zemlju i turistima iz trećih zemalja, uz ispunjavanje određenih uslova. Za šoping u Milanu ili utakmicu Vlahovićevog Juventusa u Torinu, sada vam treba potvrda da ste vakcinisani nekim od cepiva koje prihvata EU (ne važe “sputnjik” i “sinofarm”), a ako nemate biće vam dovoljna potvrda da ste preležali koronu ili negativan PCR ili antigenski test.

Foto: Shuterstock

Korak ka otvaranju su napravili i Španci, pa u ovu zemlju možete da uđete ako ste vakcinisani (dovoljno je da poslednja doza bude jedno od cepiva koje je odobrila EU), ali od 1. marta i ako imate potvrdu da ste u poslednjih šest meseci preboleli korona virus.

Nešto pre njih i Austrijanci su omogućili ulazak uz testiranje, dok odluka Nemačke da nas skine sa crvene liste nije donela ništa u praksi. Naime, srpski turisti i dalje mogu da uđu u ovu državu isključivo ako su vakcinisani nekom od vakcina koje priznaje EU, što nije slučaj sa tri četvrtine naših građana koji su primilu kineski “sinofarm” ili ruski “sputnjik”. A dodatni problem je što Nemci ne priznaju i ako je osoba “busterizovana” nekom od EU vakcina.

- Stvari se vrlo malo menjaju za one koji nisu vakcinisani. To je trend koji će biti takav i nadalje. Apsolutno svi koji nisu vakcinisani imaće probleme pri ulasku u većinu država, iako očekujem da one zemlje koje žive od turizma, kao što su Grčka, Španija, Italija, Francuska i još neke, ipak, uz negativne testove, dozvole putovanja, makar tokom letnje sezone - rekao je pre par dana Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA).

Foto: Printskrin video

Sve u svemu, zemlje EU su počele da se otvaraju i polako pripremaju za uskršnje praznike i letnju sezonu, ali je već sada primetno da će najveći problem biti činjenica da je u neke zemlje moguće ući samo ako si vakcinisan i to cepivima odobrenih od strane EMA, u koja ne spadaju kineska i ruska.

Italija

Od 1. marta srpski građani mogu da uđu u Italiju uz popunjavanje digitalnog obrasca za praćenje putnika (PLF)u digitalnoj ili papirnoj formi, zeleni sertifikat o vakcinaciji vakcinama priznatim u EU (ne spadaju “sinofarm” i “sputnjik V”), sertifikat o preležanoj koroni ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata, odnosno antigenski ne stariji od 48 časova. Za ulazak u zemlju prihvata se ako je poslednja doza vakcine primljena u poslednjih devet meseci, ali je kasnije za ulazak u, na primer ugostiteljske objekte, ova granica samo šest meseci. Uz napomenu da važenje buster doze nije ograničeno.

U slučaju neposedovanja jednog od ovih sertifikata, moguće je ući uz samoizolaciju u trajanju od pet dana, po čijem završetku je obavezno ponoviti PCR ili antigenski test.

Foto: AP/Tanjug

Austrija

U Austriju je moguće ući uz dokaz o potpunoj vakcinaciji (priznaju se sve vakcine osim “sputnjika V”), uverenje o preležanoj koroni u poslednjih šest meseci ili uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski test ne stariji od 24 sata. U suprotnom moguće je ući, ali uz desetodnevni karantin.

“Sinofarm” vakcina važi za ulazak u zemlju, ali ne i kao kovid propusnica prilikom boravka u Austriji.

Foto: AP/Tanjug

Nemačka

Srbija se više ne nalazi u kategoriji područja sa visokim rizikom od zaraze virusom kovid 19, ali to nije olakšalo ulazak naših građana u Nemačku. Turisti mogu da uđu samo ukoliko su potpuno vakcinisani jednom od priznatih vakcina od strane EU, a tu ne spadaju “sinofarm” i “sputnjik V”, niti se prihvata ako je samo buster doza od jedne od “zapadnih vakcina”. Svim drugim licima sa prebivalištem u Srbiji dozvoljen je ulazak u Nemačku samo u slučaju da je njihovo putovanje tzv. “neodložno”.

Foto: Reuters/Fabrizio Bensch

Slovenija

Ukinute su sve mere za ulazak u Sloveniju, počev od 19. februara ove godine. To znači da više nisu potrebni potvrda o vakcinaciji, preležanoj koroni ili bilo kakvi kovid testovi.

Španija

Državljani Srbije mogu da uđu u Španiju ako poseduju sertifikat o vakcinaciji jednom od vakcina koje su odobrene od strane EMA i SZO. U skladu sa uredbom EU za ulazak u Španiju iz trećih zemalja potrebno je da prođe minimum 14 dana a ne više od 270 dana od poslednje doze. Prihvataju se i sertifikati sa primljenim vakcinama koje nisu odobrene od strane EU (“sputnjik V” i “sinofarm”), ali poslednja doza vakcine mora biti jedna od vakcina priznatih od strane EU.

Foto: Promo

Nevakcinisani turisti ne mogu da uđu u Španiju, a izuzetak su samo oni koji su u poslednjih šest meseci preležali korona virus.

BONUS VIDEO: 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija