• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.03.2022

13:42

BROJ ZARAŽENIH SVAKODNEVNO OPADA! Evo šta se očekuje u narednih mesec i po dana!

printscreen

Društvo

BROJ ZARAŽENIH SVAKODNEVNO OPADA! Evo šta se očekuje u narednih mesec i po dana!

Podeli vest

U narednom periodu minimum kapaciteta za kovid pacijente i vraćanje na stare kapacitete, operativne programe i protokole lečenja

Državni sekretar Ministarstva zdravlja, Predrag Sazdanović, poručio je da ukupan procenat novozaraženih kovid pacijenata u Srbiji svakodnevno opada, ali to ne znači da treba da se opustimo jer kovid i dalje cirkuliše, i istakao da sada sledi priprema za postkovid period.

- Sada dolaze na red non-kovid, hronični pacijenti koji tokom epidemije nisu mogli da stignu do svog izabranog lekara. U sledećih mesec i po dana moramo polako da izađemo iz kovida -  rekao je Sazdanović za Tanjug.

Foto: printscreen RTS

Predrag Sazdanović

Naglasio je da su najveće žrtve kovid pandemije upravo non-kovid pacijenti, jer su kapaciteti svih bolnica u Srbiji bili u kovid režimu.

Na pitanje da li će biti dovoljno kadra za lečenje tih pacijenata, Sazdanović je rekao da očekuje pozitivan ishod i reorganizaciju rada u bolnicama.

- To će zavisiti od epidemije, ali u narednom periodu moramo da ostavimo minimum kapaciteta za kovid pacijente i da vratimo stare kapacitete, kao i operativne programe i razne protokole lečenja - poručio je Sazdanović.

Naveo je da će u kovid režimu ostati bolnica u Batajnici, Kruševcu, Mišeluk u Novom Sadu, kao i kovid odeljenja u Čačku, Kraljevu, Jagodini, Ćupriji, Paraćinu, Subotici, Zrenjaninu, Užicu.

Sazdanović je rekao i da će sledeće nedelje iz kovid sistema izaći i KBC Bežanijska kosa, te da sve ostale bolnice koje su bile neophodne u kovid sistemu polako izlaze iz kovid režima.

- Sva ta kovid odeljenja beleže pad broja hospitalizovanih i pacijenata koji su na intenzivnoj nezi - dodaje Sazdanović.

Foto: Freepik.com

Vakcinacija

Naglasio je važnost vakcinacije u borbi protiv kovida dodajući da vakcina sprečava teže oblike bolesti.

Kako kaže, vakcinisani sa tri doze mnogo su lakše prošli kroz epidemiju nego nevakcinisani i dodaje da je imunizacija prvom dozom stala.

- Jedan od razloga je to da i dalje postoje mišljenja da virusa nema - rekao je Sazdanović i dodao da je resorno ministarstvo preporučilo već u decembru četvrtu dozu za najosetljivije pacijente, starije od 65 godina i sa udruženim bolestima.

Sazdanović poručuje da su u bolnicama sada uglavnom stariji pacijenti sa pridruženim bolestima, za razliku od početka januara kada je bilo mnogo više mladih hospitalizovanih.

Poručuje i da će se na sutrašnjoj sednici Kriznog štaba videti da li će doći do relaksiranja mera, odnosno, ukidanja kovid propusnica i dodaje da su mere u Srbiji bile među najblažima u Evropi.

Međutim, kako ističe, Srbija je našla najbolji balans u protivepidemijskim merama i u privrednoj aktivnosti.

U bolnicama širom Srbije hospitalizovano je više od 1.600 kovid pacijenata, gotovo 80 ih je na respiratorima, a u poslednjih nekoliko dana beleži se više od 2.500 pozitivnih dnevno.

To je u odnosu na početak februara dnevno za 2.000-3.000 manje novozaraženih.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija