• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.03.2022

17:37

UKIDAJU SE KOVID PROPUSNICE! Završena sednica Kriznog štaba, ovo su najnovije odluke

ATA

Društvo

UKIDAJU SE KOVID PROPUSNICE! Završena sednica Kriznog štaba, ovo su najnovije odluke

Podeli vest

Završena sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa

Na sednici Kriznog štaba danas je doneta odluka o ukidanju kovid propusnica koje su u ugostiteljskim objektima bile obavezne od 23. oktobra prošle godine.

- U prvom redu navela bih ukidanje važenja kovid propusnica koje če stupiti na snagu od subote. Imamo i zadržavanje preporuke za nošenje maski u zatvorenim prostorima. Kada je u pitanju ukupan broj ljudi na skupovima u zatvorenom, ukida se limitacija, praktično od subote svi bioskopi i pozorišta moći će da rade normalno. Kada je u pitanju izolacija, ona je i dalje na snazi - kazala je ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Ministarka je navela da su kovid propusnice donele rezultate i da su uvedene kada smo imali dominantan delta soj, koji se sada više ne registruje u našoj populaciji.

Foto: ATA

Ona je dodala da je izolacija obolelih i dalje na snazi jer je to osnovna protivepidemijska mera koja uključuje izolaciju od najmanje sedam dana.

- Kada su u pitanju putnici u međunarodnom saobraćaju, sve mere ostaju na snazi. To znači da je obavezan uslov za ulaz u zemlju dokaz o vakcinaciji ili preležanoj bolesti ili odgovarajući serološki test.

- Mera karantina za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim više nije na snazi, nemamo više tu meru - dodala je ona.

Maske više nisu obavezne, sada su na nivou preporuke u zatvorenom prostoru, a nenošenje maski neće se kažnjavati.

Kada je reč o buster dozi odnosno četvrtoj dozi uvodi se dodatna buster doza vakcina, odnosno četvrta doza, za sve starije od 18 godina, ali pre svega one u većem riziku. Preporučuje se pet meseci nakon prve buster doze.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija