• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/TV K1

10.03.2022

21:25

UPOZORENJE MUŠKARCIMA! AKO TI PUŠIŠ, SPERMATOZOID JE VIŠE POPUŠIO OD TEBE! Ove stvari izazivaju muški sterilitet

Društvo

UPOZORENJE MUŠKARCIMA! AKO TI PUŠIŠ, SPERMATOZOID JE VIŠE POPUŠIO OD TEBE! Ove stvari izazivaju muški sterilitet

Podeli vest

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) izdao je novo Uputstvo o lečenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, a u finansiranje vantelesne oplodnje uvršćeni su parovi sa dijagnozom azoospermije, kao i VTO za drugo dete, uz neograničen broj krioembriotransfera za prvo dete. Danas veliki broj mladih muškaraca ima problem sa azospermijom, odnosno sa manjom pokretljivošću spermatozoida, kaže dr Aleksandar Milošević, urolog.

Milica i Jovan su 20.godina bili u braku, ali ''roda'' nikako nije želela da im donese bebu. I nema šta nisu probali da bi začuli dečji plač. Odlazili su, čak i preko granica zemlje, a kako ni to nije dalo rezultate, orijentisali su se na narodnu medicinu. Nažalost, sve je bilo uzalud, kao što su i na sreću ostali zajedno, jer ih je ljubav održala zajedno.

- Pa, dobro, ako ne budemo imali dete, putovaćemo - rekla je Jelena pomirljivo.

A, onda se zahvaljujući veštačkoj oplodnji rodio Viktor i sve ih je ''pokorio''.

Ako je za neproširenje porodice ''kriv'' muškarac koji ima problema sa azospermnijom, on nikako do nedavno u Srbiji nije mogao preko Fonda da uđe u proces VTO. Drugim rečima, nije imao uzorak u ejakulatu, te je morao da se dovija na razne načine (intervencijama, biopsijama i slično). Kada dođe do uzorka, zaledi ga i potom ulazi u proces VTO. Komplikovano, zar ne? Na sreću, ta praksa je iza nas.

-Do sada takvi parovi nisu imali prava na vantelesnu od strane države. Sada je, pak omogućen neograničeni broj VTO za prvo dete - kaže Sandra Jovanović iz udruženja “Šansa za roditeljstvo” povodom novog Uputstva  koje je izdao RFZO o lečenju  neplodnosti.

 

Foto: V.N.

Kod muškaraca neplodnost može da se stvori i vremenom

 

Prema zvaničnim podacima učestalost neplodnosti je, otprilike 15-20 odsto. U jednom ciklusu šanse za ostvarivanje trudnoće parovima, koji imaju redovan nezaštićeni seksualni odnos su oko 20 odsto. U godinu dana, otprilike 85 odsto žena može da ostvari trudnoću koja je rezultat redovnih nezaštićenih seksualnih odnosa.

U nekim svetskim istraživanjima, primećeno je da se kod muškaraca neplodnost može stvoriti I vremenom, kao I da je značajan deo uzrokovan genetikom. Osim toga, kod nekih muškaraca neplodnost donosi probleme, koji će se odraziti na njegov društveni život, poput smanjenog samopoštovanja, osećaja neprimerenosti i krivice, što itekako utiče na njegov odnos sa suprugom.

 

Dijagnostika

 

Kod muškarca se lako dijagnostikuje,jer se kroz spermogram odmah vidi da li ima spermatozoide ili ih ima ali su lošiji zbog proširenih vena na testisima, infekcija... Tada se leče uzroci koji dovode do toga, objasnio je dr Milošević. Jedan od čestih razloga, tokom ovog kovida, jeste virus. Kao i na primer virus zauški, koji može često da dovede do zapaljenja testisa u ranom periodu života, a koji ima za posledicu sterilitet.

 

Inertnost je jedan od uzroka. Spermatozoidi su najosetljivija ćelija našeg organizma. Ako se ti napiješ, on je pijaniji od tebe. Ako ti pušiš, on je više popušio od tebe. Dakle, stresni život, sve što danas doživljavamo, dugo sedenje, neaktivnost dovode do smanjena spermatozida - istakao je dr Aleksandar Milošević, urolog u emisiji ''Uranak'' na televiziji K1.

 

Kao jedan od uzroka muške neplodnosti pominje se i azoospermija, koja po rečima ovog poznatog urologa ne mora da znači da muškarac ne proizvodi spermatozoide. Naime, on može normalno da ih proizvodi, ali zbog zapušenih izvodnih kanala  spermatozoidi ne dolaze u spoljnu sredinu, objasnio je dr Milošević i dodao kako izgleda postupak za utvrđivanje pokretljivosti spermatozoida.

-Sledeći korak punkcija, a potom i biopsija testisa kako bi se utvrdilo da li uopšte ima spermatozoida. Ako se utvrdi da ih ima, onda se buduća mama priprema za VTO - naveo je dr Milošević.

Međutim, ukoliko se utvrdi problem, to prema njegovim rečima ne znači da je automatski potrebno lečenje. Ali,  ako spermogram, punkcija i biopsija pokažu da nema pokretnih spermatozoida, onda se radi genetsko ispitivanje.

 

Foto: Shutterstock

Zbog sedenja je smanjeno lučenje testosterona

 

Mladići imaju problem

 

Danas veliki broj mladih muškaraca ima problem sa azospermijom, odnosno sa manjom pokretljivošću spermatozoida, rekao je dr Milošević i dodao:

 

-Sama pokretljivost danas i pre 30 godina nije ista. Danas mladi vreme uglavnom provode pored kompjutera, sedeći, što izaziva smanjeno lučenje testosterona. Nema potrebe za akcijom, za borbom, za bilo čime. Sama činjenica da je nivo slobodnog i ukupnog testosterona u krvi manji, to dovodi do toga da se stvara manje spermatozoida. Čak i neki formulari koji su do pre 20 godina govorili da je minimum od 20 miliona spermatozoida u jednom mililitru, sad su smanjeni na deset - objasnio je dr Milošević.

 

Bonus video:

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija