• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug/informer.rs

18.03.2022

21:14

PRVI PUT U ISTORIJI SRPSKE MEDICINE! Na Institutu Dedinje USPEŠNO izveden KOMPLIKOVAN I RIZIČAN ZAHVAT

Insajder/Marko Đoković

Društvo

PRVI PUT U ISTORIJI SRPSKE MEDICINE! Na Institutu Dedinje USPEŠNO izveden KOMPLIKOVAN I RIZIČAN ZAHVAT

Podeli vest

Danas je, prvi put u srpskoj medicini izvedena izuzetno rizična i komplikovana operacija na Institutu Dedinje

Pacijentu starom 85 godina u istom zahvatu implantirana aortna valvula TAVI i endoskopski rešena aneurizma aortne valvule (EVAR), saopštio je Institut Dedinje

U timu koji je simultano izveo ove zahvate bili su dr Darko Boljević i dr Mihajlo Farkić koji su izveli TAVI proceduru, dr Dragan Sagić, dr Vladimir Kovačević i dr Vladimir Mihajlović su radili intervenciju EVAR .

- Ovo je prva hibridna intervencija ove vrste urađena u Srbiji , kojom je pacijentu rešena teška aortna stenoza, a koji nije bio operabilan zbog veoma kalcifikovane, takozvane, porcelanske aorte, koja nije dopuštala primenu klasične hirurgije. U istom činu rešena je i aneurizma abdominalne aorte, koja je pretila rupturom, sa potencijalno nepovoljnim ishodom. Nastavljamo istim tempom, i sa fantastičnim TAVI rešenjima, i sa kombinovanim procedurama u novoj hibridnoj sali, koja nas svojim tehnološkim mogućnostima posebno inspiriše - rekao je dr Darko Boljević nakon završenog prvog simultanog zahvata ove vrste u Srbiji.


U novom prostoru Insituta Dedinje u samo u jednom danu izvedena je 21 operacija na otvorenom srcu, oborivši tako evropski rekord.

Malo pre toga u jednom danu izvedeno je 10 TAVI procedura zamene aortnog zalistka i zajedno sa lajpciškom klinikom podelili evropski tron.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija