• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jasmina Vujadinović

24.03.2022

17:05

GLASOVI U GLAVI NAREDILI MU DA UBIJE RODITELJE! Ne, nije film, neuropsihijatar Slavica Đukić-Dejanović o tome šta se dešava u mozgu ovih ljudi! ONI NE MOGU DA KAŽU NE!

Društvo

GLASOVI U GLAVI NAREDILI MU DA UBIJE RODITELJE! Ne, nije film, neuropsihijatar Slavica Đukić-Dejanović o tome šta se dešava u mozgu ovih ljudi! ONI NE MOGU DA KAŽU NE!

Podeli vest

Ja sam Isus, ja sam Bog, izgovorio je M.I. (32) iz sela Kusadak kod Smederevske Palanke nakon ubistva oca i majke u porodičnoj kući, da bi posle nag otrčao do strica i zamolio ga da mu oživi roditelje. D. P. (55) je ubio majku u beogradskom naselju Karaburma. Ovo su samo neki natpisi u štampi, koji su uzburkali javnost. Zašto se događa da deca ubijaju svoje roditelje, pitamo prof. dr Slavicu Đukić-Dejanović, neuropsihijatra

Postoje dve grupe razloga zbog čega se učine na potpuno hladan način bez povoda tako teška krivična dela, kao što su ubistva posebno najbližih članova porodice. Kada se osobe razbole, otuđe od realnosti i kada najčešće pod uplivom nepostojećih glasova moraju da urade takvu radnju koju im ti glasovi ''narede''.

To su psihotična homicidna dela ili radnje koje se događaju kod osobe, za koju se kada eksperti utvrde da je to bio razlog, izriče medicinska mera obaveznog lečenja koje traje najčešće duže i ozbiljno - navodi prof.dr Đukić Dejanović za portal Informer.rs 

Ona dodaje da druga grupa osoba koje to mogu počiniti ili drugi tip razloga su ljudi koji imaju super ego ili sopstvenu moralnost. U pitanju su poremećaji ličnosti. Takve osobe su bile svesne posledica koje proističu iz njihovih radnji, ali su teško mogle da obuzdaju sopstvenu prirodu.

 

Foto: Privatna arhiva

Različiti tipovi ličnosti počine ubistvo

 

Tipovi ličnosti

 

Tipovi ličnosti i situacija u kojima se događaju homicidi, heteroagresivna ponašanja ili ubistva prema rečima prof. dr Đukić-Dejanović su deca koja u principu čine takve radnje po modelu, koji se može  praviti na različite načine - od aktuelnih igrica do toga da su čitali da se sopstveni naboji mogu rešavati tako što se atakuje na život i telo drugih.

Odrasli, pak to obično čine zbog toga što imaju slabu volju i pored toga što potpuno dobro sve percipiraju, a ako nisu dovoljno inteligentni mogu biti indukovani u smislu da im se može i naložiti da to urade. 

 

 

 

Na našu konstataciju da su takva ubistva nekada čak i učestala, prof. dr Đukić-Dejanović odgovara:

Kod osoba, koje imaju potencijal da tako nešto učine, a to su ljudi sa poremećajem ličnosti i sociopatskog ponašanja i one koje su psihotične (otuđene od realnosti) događa se, takozvana socijalna indukcija.

Drugim rečima, jedan primer povuče i bude inspiracija i za druge slične. To je nažalost realnost u kojoj živimo pošto imamo sve više heteroagresija, a njegov najteži oblik je atak na telo i život druge osobe.

Naša sagovornica dodaje da su najčešći razlozi kod psihotičnog deteta koje je bilo otuđeno od realnosti, koje je čulo nepostojeće glasove, koje je imalo sumanuta verovanja da će ako, na primer ubije roditelja spasiti čovečanstvo ili da će imati srećnu budućnost, zatim sumanutost i halucinacije.

A da li će se to ponoviti, zavisi od sadržaja psihoze koju imaju. 

 

Foto: Tanjug

-Od druge grupe koju čine osobe sa poremećajem ličnosti su svi ugroženi, jer oni na najmanje povode iz okoline reaguju najdrastičnijim reakcijama - upozorava naša sagovornica.

Tako da neko ko je jedanput počinio homicid (ubistvo), je u potencijalu da to opet učini bez obzira što se u institucijama za kažnjavanje i prevaspitanje mnogo toga uradi na menjanju njegove struktura ličnosti.

Ipak, to ipak jako teško ide - konstatuje prof. dr Đukić-Dejanović za portal Informer.rs

 

Nema ubistva iz čista mira

 

U nekim krajevima našeg regiona i dalje je krvna osveta nešto što je pitanje morala. Međutim, kod ubistava koji se naizgled dogode iz čista mira, najčešće se sreću ova dva tipa osoba koje su to počinile (ili su psihotične ili imaju poremećaj ličnosti). Posebno ako to nije bilo u nekoj situaciji koja je  neposredno mogla da bude iritirajući faktor, odnosno faktor koji ubrzava odluku i teško se kontroliše, poput ljutnje, straha...

 

 

Foto: facebook

Potrebna je rana detekcija još u detinjstvu

 

Rana detekcija

 

Svaka osoba, čak i u najranijem detinjstvu  koja na sopstvena nezadovoljstva reaguje  agresivnim ponašanjem (maltretiranjem životinja, mučenjem, drugara i drugarica)  treba da bude ne izdvojena i stigmatizovana, već praćena od odgovarajućih službi (psiholoških, psihijatrijskih i socijalnih).

- I treba da bude usmerena na određene radnje tako da se agresija usmerava na društveno prihvatljive sadržaje i da se na primer bavi određenim sportom - savetuje prof. dr Đukić-Dejanović.

Ona dodaje da ako takve osobe čitav svoj život razvijaju  u heteroagresiji, uz svoju impulsivnost i reakcije na male povode, koje su drastične i socijalno neprimerene, onda takva osoba potencijalno jednoga dana može postati  vrlo rizična kada dođe u takvu okolnost.

Otuda je veoma bitno rano detektovanje budućeg agresora, ali bez stigmatizacije.

Naime, ne može reći za neko dete da je potencijalni ubica ili socijalno neprihvatljiva ličnost. Ali, može se reći da ima visoku energiju koja nije u skladu sa socijalnim očekivanjem za dete. Sa takvom decom se radi, pri čemu je jedini pravi odnos za sprečavanje heteroagresije, takozvana rana prevencija još u detinjstvu - podvlači prof.dr Đukić-Dejanović.  

 

Bonus video:

 

 

 

  

 

 

 

     

 

 

 

 

    

 

 

    

 

 

 

 

 

 

           


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stojan

pre 2 godine

Pa zasto Profesorica upotrebljava toliko stranih reci. Govorim perfektno engleski ali mi je cesto tesko razumeti sta ona hoce da kaze. Kako je za ljude koji ne govore Engleski, koliko oni mogu da razumeju? Nikako ne razumem zasto kad prica srpski ne koristi srpske reci. Uglavnom se svodi na to da nista ne kaze. Dali je to neki kompleks profesorice da je ona toboze nesto vise od naroda kome pripada ili su tako svi nauceni u vreme komunizma tesko je znati.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija