• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Euronews

26.03.2022

21:02

LEKARI SU NAS UPOZORILI! VIŠE SKORO NIKO NE NOSI MASKE... A GRIP je to jedva DOČEKAO!

Društvo

LEKARI SU NAS UPOZORILI! VIŠE SKORO NIKO NE NOSI MASKE... A GRIP je to jedva DOČEKAO!

Podeli vest

U domovima zdravlja, ali i Studentskoj poliklinici kažu da je broj pacijenata koji se javljaju sa povišenom temperaturm i kašljem u porastu, ali da je kod većine u pitanju grip ili neka druga respiratorna infekcija

Prema rečima epidemiologa, grip je "čekao svoju šansu", nije ga bilo prethodne dve godine zbog korone i čim je epidemija kovida 19 počela da jenjava ukazao mu se prostor za širenje.

Tome je naročtio doprinelo to što maske više nisu obavezne, već preporučene u zatvorenom prostoru, tako da ih skoro više niko ne nosi. One su bile dobra zaštita od svih virusa, ne samo od virusa korona.

U respiratornom centaru Studentske poliklinike u poslednje dve nedelje povećan je broj studenata koji se javljaju sa povišenom temperaturom, kašljem, bolovima u zglobovima. Epidemiolog dr Mila Paunić kaže da u toj ustanovi rade testiranja na grip i da sada imaju više pacijenata inficiranih virusom gripa nego virusom korona.

 

Foto: Pixabay

Vratio se grip

 

-To je očekivano, jer smo skinuli zaštitne maske. Sada kreće interferencija virusa gde jedan patogen potiskuje drugi. Nije uobičajeno da neko ima i jedan i drugi virus (može se desiti kod osoba sa oslabljenim imunitetom), već jedan potiskuje drugi. Smanjuje se broj zaraženih kovidom, ali se povećava broj zaraženih gripom. Grip je čekao svoj trenutak. Dve godine ga nije bilo jer smo nosili maske - navela je Paunić za Euronews Srbija.

Paunić navodi da beleže veliko povećanje inficiranih virusom gripa.

-Izolovali smo dva tipa virusa gripa AH3 i tip B. Kliničke slike su šarolike. AH3 daje teže kliničke slike, a tip B blažu. Respiratorne infekcije koje imamo u porastu su svuda. Čula sam od kolega iz doma zdravlja da i oni imaju dosta respiratornih infekcija i to je u velikoj meri grip. Prošle nedelje smo testirali 80 pacijenata i 68 je bilo pozitivno na grip. To je pozitivnost od 80 odsto - rekla je Paunić.

 

Trajanje inkubacije

 

Virus gripa je izuzetno zarazan. Period inkubacije je jedan do tri dana. Pacijent je zarazan dan, dva pre nego što krenu simptomi i pet do sedam dana nakon što počnu simptomi. Redovna vakcinacija protiv virusa gripa sprovodi se krajem oktobra, novembra, a najveći udar zaraženih obično se javlja u februaru i martu

 

Foto: Shutterstock

Najveći broj zaraženih od gripa je u februaru i martu

 

U porastu respiratorne infekcije

U Domu zdravlja Čukarica kažu da svi pacijenti sa respiratornim simptomima prolaze kroz kovid ambulantu. Načelnik Opšte prakse dr Aleksa Živković kaže da je povećan broj pacijenata koji se javljaju sa povišenom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima.

-Sada imamo u porastu grip, bakterijske upale pluća, stomačne viruse. Imamo određeni procenat težih respiratornih infekcija koje ne možemo da povežemo sa kovidom. U proseku dnevno pregledamo oko 250 pacijenata u kovid ambulanti, od tog broja oko 70 je pozitivno na virus korona, ostalo su druge infekcije - rekao je dr Živković za Euronews Srbija.

 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija