• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jasmina Vujadinović

29.03.2022

20:08

LAJPCIG JE ''PAO''! SADA JE INSTITUT ''DEDINJE'' NA EVROPSKOM POBEDNIČKOM TRONU! BRAVO ZA NAŠE ZDRAVSTVO! Saznajte o čemu je reč

privatna arhiva

Društvo

LAJPCIG JE ''PAO''! SADA JE INSTITUT ''DEDINJE'' NA EVROPSKOM POBEDNIČKOM TRONU! BRAVO ZA NAŠE ZDRAVSTVO! Saznajte o čemu je reč

Podeli vest

Lekari Instituta za kardiovaskularne bolesti ''Dedinje'' oborili su evropski rekord po broju TAVI procedura. Oni su uspeli u jednom danu da izvedu 13 zamena aortnog zaliska na srčanom mišiću, ostvarivši tako veći broj zahvata od bolnice u Lajpcigu sa kojom su do sada delili prvo mesto u Evropi

Čuvena lajpciška klinika u jednom danu je uradila deset TAVI procedura, a dedinjski lekari su joj se, sa isto toliko urađenih TAVI procedura, priključili početkom marta, obećavši da će Lajpcig ''pasti''u nekoj od sledećih nedelja.

Stručni tim Instituta ''Dedinje'' je to i ostvario. Trinaest pacijenata je dobilo novi zalistak, koji se sastoji od od stenta u kojem se nalaze listići od svinjske ovojnice.Ta implantacija je njihov život, koji će ne samo produžiti, već ga učiniti i  značajno kvalitetnijim.

Ovaj mininvazivni zahvat podrazumeva da se bez skalpela, otvaranja grudnog koša  i zaustavljanja rada srca pacijentu menjaju oboleli zalisci ''protezama'' napravljenim  od svinjske srčane maramice.

Ovaj svojevrstan podvig izveo je  tim lekara u kojem su bili: prof.dr Dragan Sagić i interventni kardiolozi dr Darko Boljević, dr Mihailo Farkić, dr Saša Hinić, doc.dr Milan Dobrić, dr Dragan Topić, kao i sjajne sestre i tehničari, dok je ehokardiografiju vodila prof.dr Aleksandra Nikolić.

 

Foto: privatna arhiva

Pobednički tim Instituta ''Dedinje''

 

Samo uz zdravstvenu knjižicu

 

Ovaj program je započet 2019.godine u Institutu ''Dedinje'' kao komercijalni program, a zbog ostvarenih odličnih rezultata, RFZO je prepoznao značaj ove procedure za pacijente  i prihvatio da je finansira iz državne kase. Pacijentima je zato  za ovu intervenciju dovoljna samo  zdravstvena knjižica, podvlači dr Boljević

 

 

 

Foto: privatna arhiva

TAVI procedura nije luksuz

 

 

Vreme je važan faktor

-Svaki lekar mora biti sertifikovan  za ovaj mali zahvat koji traje oko sat vremena, a svaka proteza koja se inače sastoji od metalnog dela  i biološkog materijala svinje ili govečeta, pravi se pojedinačno i prilagođava pacijentu - kaže za portal Informer.rs koordinator TAVI programa u ''Dedinju'' dr  Darko Boljević.

Prema rečima dr Farkića to su životno ugroženi pacijenti kod kojih aortni zalistak teško može da se zameni kardiohirurški, jer i ako prežive  operaciju, postoperativni  tok je vrlo težak. A da bi se pacijenti sa aortnom stenozom pripremili za bezbedno izvođenje  ove intervencije, potrebne su  brojne muklidisciplinarne analize .

-U svemu tome vreme je važan faktor, jer kod kritično suženog zaliska dolazi do nedovoljnog pumpanja krvi iz leve  srčane komore u aortu, pa pacijent ima gušenje, zamaranje i gubitak svesti, a mnogi dožive  i naprasnu srčanu smrt. Za takve bolesnike TAVI procedura je neprocenjiv dar- ističe dr Farkić za portal Informer.rs

Iako značajno komfornija od klasične  zamene zaliska, koja  podrazumeva  sečenje grudnog koša, TAVI procedura  nije luksuz koji bi se plaćao iz džepa  pacijenta, već je to zahvat kojem se podvrgavaju svi oni za koje bi klasična operacija bila previše rizična.

 

Bonus video:

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15