• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/V. Đ.

01.05.2024

13:28

Ori, Maro! Devojka iz Vrnjačke Banje ruši sve predrasude! Ona je predsednik svih orača Srbije!

V. Đ.

Vesti

Ori, Maro! Devojka iz Vrnjačke Banje ruši sve predrasude! Ona je predsednik svih orača Srbije!

Podeli vest

Mariju Seočanac iz Novog Sela kod Vrnjačke Banje je apsolvent Teloško-metaluhnorškog fakulteta u Beogradu i prvak Srbije u oranju!

Svojim umećem vratila je Srbiju na oračku mapu Evrope i sveta, a odnedavno je predsednik Asocijacije orača Srbije.

Kao i u svemu što je do sada uradila, želja joj je da, kako kaže, ide korak dalje. 
- Napravili smo veliki bum svetskim takmičenjem i postigli mnogo. Državno takmičenje smo digli na daleko veći nivo, organizovali kvalifikacije u četiri regiona koji pokrivaju celu zemlju. Upoznala sam mnogo divnih ljudi, proputovala, sagledala nove šanse i otvorila nove vidike. Shvatam da sam prosperirala u svemu ovome ali sada ja želim da se borim za druge – da živi moje selo i ide napred, a onda i sva sela u Srbiji, kaže vlasnica šest pehara sa oračkih takmičenja. 

Ponikla na Manifestaciji "Prva brazda" 2013. kroz Smotru lepote života na selu kao prva devojčica za upravljačem traktora i kao najbolji izdanak deda Voje čija je želja bila da ga unuka nasledi na takmičenju. Upravo je deda glavni “krivac” i za to što je Marija sa osam počela da samostalno vozi traktor, po njivi dok porodica sakuplja letinu, a sa devet zaorala prvu brazdu.

 

- Pre traktora već sam vozila motor, posle auto. U nekom trenutku sam želela da polažem za kamion jer smo ih imali kući i vozila sam, ali nije bilo vremena za to. I viljuškar mi nije stran, kao ni autobus, objašnjava Marija, razmišljajući naglas kako još samo do aviona nije stigla.


Nekako usput otkrili smo tajnu – tata Goran je automehaničar za teretna vozila, pa je u nedostatku brata koji je studirao Nišu, Marija često uskakala u pomoć. Tako je naučila da barata sa voznim parkom teretnjaka, što za volanom, što sa alatom u rukama. Nije joj teško i, što je još važnije, voli to.
- Kad dobro planiraš vreme, stižeš sve, samo zavisi od temperamenta i želja. Put od radnog
kombinezona do štiklica i haljine za izlazak je kratak, a moj stav je da kad radiš imaš, a kad imaš možeš da uložiš u sebe, objašnjava devojka sa muškom energijom i naglašava da je spremna da se dodatno aktivira i bori. 

Foto: V. Đ.

Marija ume i da popravi traktor

 

Po završetku faklulteta upisaće master na Poljoprivrednom, a ozbiljno je shvatila i ponudu za
posao od strane Ministarstva poljoprivrede. Kaže da je ponudom bila zatečena i polaskana i da je
neće zaobići, ali će se u međuvremenu baviti i novoosnovanim udruženjima.
Prvo je Udruženje građana “Pelcer” , specifičnog i simboličnog naziva, usmereno na afirmaciju
mladih.

- Pravoslavna Srbija 13. maja obeležava Jeremijin dan. Deca iz ovog kraja odrasla su uz običaje vezane za taj praznik i odlazak u Jeremije, pa sam planirala “Jeremija fest” sa ciljem da sačuvamo od zaborava naše običaje i tradiciju. Tu je i “Prva Brazda” udruženje koje smo formirali u sklopu napora da Srbiju odvedemo na svetsko takmičenje u oranju, a radimo i na obuci sudija, na studijskim putovanjima, u planu je odlazak na takmičenja u Sloveniju i Hrvatsku, priča ova skromna devoka sa ozbiljnim sjajem u očima.
Samo na prvo takmičenje orača, da udovolji dedi, otišla je pomalo zazirući, stideći se, a onda shvatila da sve od nje same zavisi.

 

- Ako je i bilo loših komentara i podrugljivih opaski, nije me dodirivalo, a kada to umeš da izneseš, ljudima nije zanimljivo da nastave sa prozivkama. Komšiluk i prijatelji su se navikli da me vide u svakakvim izdanjima, a ja vrlo brzo shvatila da je najvažniji taj osećaj zadovoljstva kada sve odradim najbolje što mogu i kada nadmašim očekivanja, kao i onaj osećaj ponosa što sam opravdala dedino poverenje i želje. Deka nažalost nije sa nama već godinama, ali mene i dalje pokreće ono njegovo "ajde, sine" - zaključuje Marija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set