• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.K.

26.06.2024

08:49

Alarm upaljen, Srbiji preti kolaps! Janković upozorio, imamo veliki problem

Privatna arhiva

EURO 2024

Alarm upaljen, Srbiji preti kolaps! Janković upozorio, imamo veliki problem

Podeli vest

Srpski trener Aleksandar Janković, doskorašnji selektor Kine, nekada trener Crvene zvezde, bez dlake na jeziku je rekao da će našoj fudbalskoj reprezentaciji biti sve teže da se plasira na neko veliko takmičenje.

Srbija je eliminisana sa Evropskog prvenstva posle grupne faze takmičenje nakon remija sa Dancima (0:0).  "Orlovi" su nastup u Nemačkoj završili sa porazom i dva nerešena ishoda i dva boda što je bilo dovoljno za poslednje mesto u C grupi,

Janković je nakon utakmice upozorio da imamo sve manje igrača na top nivou, kao i da uskoro neće imati ko da "puni" prvi tim. 

- Strategija je posebna stvar, hajde da govorimo o nama. Imamo generaciju koja je na "izlasku" -  Tadić, Mladenović, Gudelj, malo mlađi je Mitrović, Mijailović je "30 plus''... Imamo generaciju sa Novog Zelanda, osam momaka godište 1995, 1996. i Vanju Milinković Savića koji je 1997. godište. Tu su Bleki Milenković, Saša Lukić koji su 1997. godište, posle generacije 1997, nama nijedna generacija nije iznedrila više od dva igrača za prvi tim. U generaciji 1998. imamo Birmančevića i Stojića, u 1999. imamo golmana Petrovića, koji ima nesvakidašnji put, nije bio član mladih selekcija, niti projektovan. Imamo 2000. godište Vlahovića, 2001. imamo Ilića i Strahinju Pavlovića, 2002. imamo Lazara Samardžića koji je odrastao u Nemačkoj. I za kraj imamo 2003. godište Ratkova, koji je tu na dnu lestvice i došao je da oseti atmosferu, a inače je godište Belingema. Iza toga nemamo generaciju koja može da 'napuni' A reprezentaciju kao što je to uradila Paunova sa Novog Zelanda.  To je U-17 generacija. Imamo pre toga U-21 selekciju koja se nije plasirala na Evropsko prvenstvo, imamo i U-19 reprezentaciju koja se takođe nije plasirala na Evropsko prvenstvo - rekao je za RTS Aleksandar Janković.

Imamo sve manje igrača na najvišem nivou evropskog fudbala, koji igraju u top klubovima.

- Nemamo igrača na top nivou, imamo samo Sašu Lukića u Fulamu u Premijer ligi, samo Matića na zalasku karijere u Francuskoj. Imamo jednog igrača u Holandiji, Kristijana Belića, malog Borisa Popovića u Belgiji. U tim ligama smo ranije imali po 10, 15 ili 20 igrača u tim ligama, danas tamo nemamo nikoga.

Foto: Peđa Milosavljević

Fudbaleri Srbije posle eliminacije sa Evropskog prvenstva

 

Janković je objasnio da je naš reprezentativni fudbal u ozbiljnom problemu.

- Umereniji sam bio i posle Lisabona. Biće nam sve teže i teže  da se kvalifikujemo za bilo koje sledeće veliko takmičenje i zato imam veliki respekt prema samom prisustvu naše reprezentacije na Evropskom prvenstvu, iako stavljam tačku iza našeg učešća kao neuspeh, jer to mora da bude neuspeh, ne možete da budete zadovoljni ako odete na prvenstvu na kom učestvuju 24 ekipe, a samo osam ide kući. Ipak, smatram da je veliki uspeh što smo se tamo našli, mnogo je bitno da se održi kontakt sa 'top' nivoom evropskog i svetskog fudbala na ovaj način. Da naši igrači kapitalizuju ovaj stres, da ga pretvore u iskustvo, da nam to pomogne da sutra lakše pobedimo Grčku i Moldaviju na strani, ekipe koje mogu da vam otkinu neki bod. Da se tako razvijamo.

 

Foto: Pedja Milosavljević

Dušan Tadić

 

Ako što pre ne reagujemo, ne piše nam se dobro.

- Strateški imamo problem i o tome više volim da pričam kada imamo rezultat, a ne kada ga nema.  Dobri rezultati reprezentacije, kvalifikovanje za Svetsko prvenstvo i Evropsko prvenstvo, "A" grupa Lige nacija, uspesi Crvene zvezde, Liga šampiona, Partizanovi nastupi u Evropi, sve to lako može da zamaskira veliki problem koji nas čeka. Strateški smo po malo svake godine od top nivoa, koji brzo ide napred. Očekuje nas veliki problem ako nešto ne uradimo i moramo da razmišljamo o tome zašto nam je broj igrača na top nivou, na top ligama nekad bio po 10, 15 ili 20... Imali smo ih do pre pet-šest godina, Vidić, Ivanovićč, Kolarov, Matić... sada je tu samo Saša Lukić u Fulamu. Prisustvo naših igrača u drugim ligama je u slobodnom padu. Sada se to ne vidi, jer ćemo biti koncentrisani da li će se sve sručiti na Piksija ili Džajića, a nije u tome poenta. Ovo nisu lične stvari i odnosi, nego nečemu što nas čeka - rekao je  Janković.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija