• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs/J.L.

28.06.2024

08:30

Sjene i dalje hodaju po Beču i plaše gospodu! Gavrilovi meci dali su Srbima slobodu zlatnu, a njemu carstvo nebesko

wikipedia

Vesti

Sjene i dalje hodaju po Beču i plaše gospodu! Gavrilovi meci dali su Srbima slobodu zlatnu, a njemu carstvo nebesko

Podeli vest

Na Vidovdan, 28. juna 1914. godine, pripadnik tadašnje "Mlade Bosne" Gavrilo Princip izvršio je atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, tokom njihove posete Sarajevu.

Glavni akter sarajevskog atentata poslužio je vladajućoj monarhiji da ultimatumom Srbiji započne jedan od najkrvavijih ratova u svetskoj istoriji - Prvi svetski rat.

Franc Ferdinand i njegov svita krenuli su vozom od banje Ilidža do Sarajeva u zvaničnoj poseti.

U 10:10 časova 28. juna 1914. godine, automobil Franca Ferdinanda se kretao i jedan od Principovih saboraca Nedeljko Čabrinović je bacio bombu sa prethodno dogovorene lokacije. Bomba se odbila od presavijenog poklopca automobila na ulicu. Zbog vremenskog detonatora bomba je eksplodirala ispod sledećeg automobila, čime je automobil stavljen izvan funkcije, ostavljajući krater prečnika od 30 cm i dubine od 170 mm, pri tome ranivši 16 do 20 ljudi.

Foto: wikipedia.org

Franc Ferdinand i njegova izabranica Sofija

 

Čabrinović je progutao pilulu cijanida i skočio u Miljacku. Njegov pokušaj samoubistva je propao, jer je stari cijanid samo izazivao povraćanje, a Miljacka je zbog vrelog i sušnog leta bila duboka samo 13 cm. Policija je Čabrinovića izvukla iz reke, a masa ga je žestoko pretukla pre nego što je priveden.

Pošto je saznao da je prvi pokušaj atentata bio neuspešan, Princip je razmišljao o mogućnosti da ubije Franca na povratkom putu i odlučio je da se premesti na položaj ispred obližnje prodavnice hrane, blizu Latinskog mosta. U tom trenutku, prvi i drugi automobil iz povorke odjednom su skrenuli desno u sporednu ulicu, napuštajući Apelovu obalu. Kako je Francov vozač sledio njihovu putanju, guverner Poćorek, koji je bio u trećem automobilu zajedno sa carskim parom, pozvao je vozača da zaustavi vozilo jer je išao pogrešnim putem.

Vozač je pritisnuo kočnicu, a kada je pokušao da prebaci u rikverc, slučajno je ugasio motor nedaleko od mesta na kojem je Princip stajao. Princip je prišao podnožju automobila i pucao u Franca Ferdinanda i Sofiju Hotek iz neposredne blizine. Prvi metak je ranio nadvojvodu u vratnu venu, drugi je ranio vojvotkinju u stomak. Princip je pokušao da puca u sebe, ali je odmah uhvaćen i uhapšen. Prilikom izricanja presude, Princip je izjavio da je njegova namera bila da ubije Poćoreka, a ne Sofiju.

Foto: wikipedia.org

Atentat na Franca Ferdinanda

Pošto je bio veoma mlad za smrtnu kaznu, Princip je osuđen na 20 godina zatvora, koju je služio u češkom Terezinu, gde je i umro od izmučenosti i tuberkulze, 28. aprila 1918. godine.

U zatvoru je bio mučen, a zbog loših zatvorskih razboleo se i umro neposredno pred kraj Prvog svetskog rata. U unutrašnjosti ćelije smeštene u tvrđavi Terezin, danas samo u zid ugrađeni okovi za koje je Gavrilo Princip bio svezan, svedoče o njegovoj mučeničkoj smrti.

Foto: wikipedia.org

Pripadnici "Mlade Bosne" na suđenju

Na zidu ispred ćelije ugrađena je skromna ploča sa imenom zatvorenika, glavnog aktera sarajevskog atentata, koji je poslužio vladajućoj monarhiji da ultimatumom Srbiji započne jedan od najkrvavijih ratova u svetskoj istoriji.

Na stotu godišnjicu od početka Prvog svetskog rata Principu je u novosagrađenom gradskom parku u Istočnom Novom Sarajevu otkriven spomenik.

Slava srpskom heroju! 

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Bajdenova bolest kulminirala! Izraelski lobi dovešće Trampa na vlast?
Live TV

Bajdenova bolest kulminirala! Izraelski lobi dovešće Trampa na vlast?

Ceo svet zagledan je u predstojeće izbore u Americi, a naročito na prvu debatu između Trampa i Bajdena. Oba kandidata su zadovoljna i obojica smatraju da su dotukli onog drugog. Šta nam je rekla ova debata? Na ovu temu u "Info danu" govorili su autor knjige "Efekat Tramp" Saša Adamović i ekonomista i stručnjak za investicije Vladimir Đukanović.

30.06.2024

18:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Potisnuti sa leve obale Dnjepra! Ali ne odustaju, male grupe vojnika šalju se na obližnja ostrva, svi će biti uništeni!
MOSTOBRAN VAŽAN ZA KIJEV

Potisnuti sa leve obale Dnjepra! Ali ne odustaju, male grupe vojnika šalju se na obližnja ostrva, svi će biti uništeni!

Pritisak Oružanih snaga Rusije na harkovskom pravcu i u Donbasu doveo je do toga da su Oružane snage Ukrajine morale da napuste levu obalu Dnjepra kako bi zatvorile rupe na drugim sektorima fronta. Ipak, s vremena na vreme, oni šalju male grupe na ostrva blizu leve obale Dnjepra, pošto ovaj mostobran ima veliki značaj za ukrajinske vlasti. O tome je za list VZGLjAD pričao vojni ekspert Mihail Onufrienko.

30.06.2024

17:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set