• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

30.06.2024

17:06

Nebojša Bakarec: Ko je Kaja Kalas, buduća EU komesarka za spoljnu politiku?

Masha Bandjur

Kolumne

Nebojša Bakarec: Ko je Kaja Kalas, buduća EU komesarka za spoljnu politiku?

Podeli vest

Buduća EU komesarka za spoljnu politiku Kaja Kalas je važna za Srbiju zbog toga što će ona, umesto dosadašnjeg komesara Borelja, voditi pregovore o Kosovu i Metohiji u Briselu.

Srbija će imati izuzetno korektan odnos prema Kaji Kalas, a osnovano se postavlja pitanje da li će to biti dvosmerno tj. da li će biti uzvraćeno? Naime Kaja Kalas je do sada kao premijerka Estonije, bila poznata kao „jastreb“ sa izrazito antiruskim stavovima. Veliko je pitanje kako će se Kaja Kalas odnositi prema činjenici da Srbija nije uvela sankcije Rusiji? A ta odluka Srbije je neupitna i ispravna. Drugo pitanje je, kako će se Kaja Kalas, kao odlučna i čvrsta političarka, odnositi prema zamajavanju koje Kurti i Bisljimi izvode u Briselu? Da ne prejudiciram, vreme će dati odgovore na sva ova pitanja. Jedno je sigurno – Srbiji u Briselu neće biti lakše.

Foto: printscreen

 

Kaja Kalas je rođena 1977. godine (47 godina), u SSSR-u u Estonskoj SSR. Advokatica je. Kaja Kalas iz drugog braka ima sina. Za njenog sadašnjeg, trećeg supruga, biznismena Arvo Halika vezana je velika politička afera u Estoniji. Kaju Kalas je Volodimir Zelenski odlikovao ukrajinskim Ordenom princa Jaroslava Mudrog, drugog reda, 24.4.2023. godine. U njenoj biografiji na Vikipediji stoji da tečno govori engleski, finski, ruski i francuski. Premijerka je Estonije od 2021. godine. Bila je član Evropskog parlamenta od 2014. do 2018. godine. Predsednica je partije Estonski reformisti od 2018. godine.

Estonija ima 7 evroposlanika. Partija Kaje Kalas „Estonski reformisti“ ima samo jednog evroposlanika od 7 estonskih, tj. od ukupno 705. Partija Kaje Kalas je bila tek treća na estonskim izborima za evroparlament. Dakle, poražena je i doživela je neuspeh. Partija Kaje Kalas, pripada Liberalima u evropskom parlamentu, a i oni su doživeli neuspeh na evropskim izborima. Takođe, partija Kaje Kalas  – Estonski reformisti (Eesti Reformierakond - Estonian Reform Party) je partija desnog centra, ali nije u EPP grupi, već u Liberalima. Podela vlasti u Evropskom parlamentu je za sada ovakva - EPP je dobio najjaču poziciju predsednice Evropske komisije za Ursulu fon der Lajen. Socijaldemokrate su dobili mesto predsednika Evropskog saveta za portugalskog socijalistu Antonija Koštu. Izbor Košte je potpuno diskutabilan, jer je Košta kao premijer Portugalije 7.11.2023. godine, bio primoran da podnese ostavku zbog ogromnog korupcionaškog skandala, kada su uhapšeni i ministar za infrastrukturu i Koštin šef kabineta, koji su i formalno optuženi za korupcju, u aferi koja i dalje traje. Liberali (grupa „Obnova Evrope“ u EU parlamentu) su dobili treće mesto po važnosti, Komesara za spoljnu politiku za Kaju Kalas. Kaja Kalas formalno treba da bude izabrana u julu, na glasanju u Evropskom parlamentu.

Kada znamo da partija koju vodi Kaja Kalas (Estonski reformisti) ima samo jednog od 705 poslanika Evropskog parlamenta, i kada znamo da je njena partija poražena na izborima za Evropski parlament (treća u Estoniji), postavlja se logično pitanje, kakav kredibilitet i pokriće ima Kaja Kalas da zauzme treću po važnosti funkciju u EU? Kaja Kalas je nominovana je da bude Komesarka za spoljnu politiku, zbog svojih ekstremno antiruskih stavova, a ne zbog svog kredibiliteta.

Njen otac Sim Kalas je takođe bio predsednik stranke Estonski reformisti. Bio je premijer Estonije od 2002. do 2003. godine. Bio je ministar spoljnih poslova Estonije od 1995. do 1996. Takođe je tri puta bio evropski komesar, od 2004. do 2014. godine. Sim Kalas je tri godine služio u vojsci Sovjetskog saveza – od 1969. do 1972. godine kao mlađi narednik Signalnog korpusa armije SSSR. Bio je član komunističke partije Estonije, tj. komunističke partije SSSR, bio je glavni urednik glasila Komunističke partije Estonije od 1986. do 1989. godine i bio je član Vrhovnog sovjeta SSSR (Верховный Совет Союза Советских Социалистических Республик) od 1989. do 1991. godine.

Propagiranje raspada Rusije

Jedna od poznatijih izjava Kaje Kalas je ona data 18.5.2024. na „Lenart Meri konferenciji“ u Talinu, kada je Kaja Kalas rekla: „Šta se tada desilo, 1990. godine, šta se desilo kada se raspao Sovjetski savez? To nije bila loša stvar. Ruski poraz nije loša stvar, zato što, znate, tada može doći do promene u društvu...znate, postoje mnoge različite nacije, sada, koje su deo Rusije. Mislim da ako bi imali više manjih nacija, to nije loša stvar...ako bi velika sila bila he...he... mnogo manja...“. Time je premijerka Estonije jasno rekla da podržava raspad Rusije, i podelu Rusije na više manjih nacija. Prvi problem je što se to može postići samo u Trećem svetskom ratu, u kome bi Rusija bila poražena. Takav rat bi neminovno bio nuklearni rat, i verovatno poslednji rat u istoriji. Da li to treba da bude stav buduće Komesarke za spoljnu politiku EU?

Drugi problem je što se njen stav može primeniti i na jednu drugu veliku silu – na SAD, u kojima takođe postoje mnoge različite nacije – indijanski starosedeoci, Inuiti na Alajsci, Havajćani na Havajima, Samoanci u Američkoj Samoi, Guamci na Guamu, Portorikanci, stanovnici Severno marijanskih ostrva, stanovnici američkih Devičanskih ostrva itd. Da li i u slučaju SAD, Kaja Kalas smatra da bi bila dobra stvar da velika sila bude manja, tj. da se raspadne? Sumnjam, zbog toga što su odluku o postavljenju Kaje Kalas za EU komesarku donele upravo SAD.

Kaja Kalas je u EU, najglasnija u proukrajiskom, i istovremeno antiruskom stavu. Američki list „Nju stejtsmen“ ju je nazvao „novom evropskom čeličnom damom“. U septembru 2022. je podržala zabranu putovanja u EU za građane Rusije, kada je rekla: „Putovanje u EU je privilegija, a ne ljudsko pravo“. Bila je pominjana i kao kandidat za generalnog sekretara NATO, što nije demantovala, već je pokazala interesovanje za tu funkciju. Takođe, u vezi rata u Izraelu, Kalas je nedvosmisleno na strani Izraela.

Skandal supruga Kaje Kalas

U avgustu 2023. godine, u Estoniji je izbio veliki skandal kada su mediji izvestili i dokazali da je sadašnji suprug premijerke Kaje Kalas, biznismen Arvo Halik, vlasnik 25% transportne kompanije „Stark Logistics“, koja je neprekidno izvozila i transportovala sirovine u Rusiju i posle početka rata u Ukrajini. Na početku tog rata, Kaja Kalas je pozvala estonske kompanije da prekinu svako poslovanje sa Rusijom. Poslovni partner muža Kaje Kalas, Marti Lemendik je mnogo kasnije priznao da su oni izvezli i transportovali u Rusiju, robu u vrednosti 32 miliona evra, u periodu od februara 2022. do avgusta 2023. godine. Kompanija je takođe radila i sa osobama pod sankcijama, kao što je biznismen Sergej Kolesnikov. Opoziciona „Partija centra“ bivši koalicioni partner Kaje Kalas, je saopštila „da je taj skandal ozbiljno narušio ugled Estonije“, dok je predsednik Estonije Alar Karis rekao „da je zabrinut što vidi da je kredibilitet Estonije doveden u pitanje, kao i odnosi sa saveznicima“. Sprovedena su i objavljena dva ispitivanja javnog mnjena, gde je prvo pokazalo da 57% ispitanika smatra da premijerka Kalas treba da podnese ostavku zbog skandala, dok je drugo ispitivanje pokazalo da 69% ispitanika smatra isto to. Kalasova je odbila da podnese ostavku i ceo skandal nazvala „lovom na veštice“ koji sprovode politički protivnici.

Ruska poternica protiv Kaje Kalas

Ruski zvaničnici su 13.2.2024. godine, objavili informaciju da je za estonskom premijerko Kajom Kalas raspisana poternica Ruskog ministarstva unutrašnjih poslova sa optužbama za kriminal. Kalasova je time postala prvi šef neke države za kojim je raspisana ruska poternica.

Predsednik Vučić je 30.6.2024. o novoj vladi EU i Kaji Kalas rekao: „EU dobija Evropsku komisiju koja će biti radikalnije antiruska. Izabrali su osobu kojoj je zabranjen ulaz u Rusiju. EU zna da ona 4 godine ne može da uđe u Rusiju. Biranje estonske premijerke Kaje Kalas za novu visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku je poruka Rusima da nema kompromisa“


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! "Makron pokušava da izvrši udar!"
Planeta

Hitno! "Makron pokušava da izvrši udar!"

Lider francuske desnice Marin le Pen optužila je francuskog predsednika Emanuela Makrona da žuri da imenuje najviše zvaničnike, što ona vidi, kako je navela, kao preotimanje vlasti.

02.07.2024

15:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija