• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. CRNOMARKOVIĆ

31.03.2022

07:00

RUSI SE PRESELILI U SRBIJU ZBOG POSLA! Ekonomske sankcije Zapada i zatvaranje EVROPSKIH KOMPANIJA ih naterale da napuste domovinu!

Pixabay

Društvo

RUSI SE PRESELILI U SRBIJU ZBOG POSLA! Ekonomske sankcije Zapada i zatvaranje EVROPSKIH KOMPANIJA ih naterale da napuste domovinu!

Podeli vest

Dolaze uglavnom IT programeri, stručnjaci iz oblasti digitalnog marketinga ili energetike. Firme za koje rade više ne posluju u Rusiji

Na stotine Rusa koji rade poslove preko interneta za kompanije iz zapadne Evrope doselilo se u poslednjih mesec dana u Beograd! To su uglavnom IT programeri, stručnjaci iz oblasti digitalnog marketinga ili energetike koji posao obavljaju van firme.

Razlog za to je što brojne kompanije u kojima su zaposleni više ne posluju u Rusiji, što postoji problem sa internetom i pristupom mnogim sadržajima, kao i problem sa isplatom plata. Uz sve to, naša zemlja je jedina u Evropi koja im nije uvela sankcije i u njoj mogu da se osećaju "kao kod kuće".

Traže stanove

Prema informacijama koje smo dobili iz agencija za nekretnine i videli u velikom broju oglasa, mlađi Rusi koji su došli sami uglavnom iznajmljuju manje stanove, dok oni koji su poveli i porodice traže veću kvadraturu.

- Tražimo stan za porodicu na minimum šest meseci u Beogradu. Bitno nam je da bude bar dvoiposoban, i da ima dobar vaj-faj jer i žena i ja radimo preko interneta. Možemo da platimo oko 800 evra. Preselili smo se iz Rusije zbog posla, jer firma za koju radimo više ne posluje u našoj zemlji. Trenutno smo sa decom u hostelu, tako da možemo da se uselimo odmah, čim nađemo odgovarajući stan - stoji u jednom od brojnih oglasa.

Stručnjak za nekretnine Katarina Lazarević objasnila nam je šta tačno traže i zakupljuju ljudi koji su zbog posla došli iz Rusije.

- Zakupljuju uglavnom manje stanove od 350 do 400 evra. Što se tiče porodica, to su već nešto veće nekretnine, koje na mesečnom nivou koštaju oko 800 evra. Nisu zahtevni što se tiče lokacije, ali im je bitan dobar protok interneta. Važno je da kažem da stanove zakupljuju na šest meseci, što ukazuje na činjenicu da prate situaciju i nadaju se da će rat prestati i da će moći da se vrate u svoju zemlju. Interesovanje svakako postoji, ali one agencije koje pričaju da su imale 99 upita ne govore istinu i pokušavaju da dignu sebi cenu - rekla nam je Lazarevićeva.

Premeštaju posao

Ove informacije potvrdio je i Milić Đoković iz Grupacije posrednika u prometu nekretnina pri Privrednoj komori Srbije, koji je istakao da pored radnika sve više firmi iz zapadne Evrope koje rade u Rusiji ili Ukrajini, zbog rata u Ukrajini i sankcija prema Rusiji, premešta poslovanje u druge zemlje, a jedna od njih je i Srbija, kao i da već "merkaju" pogodne poslovne prostore u Beogradu.

- Srbija je za njih kao "bajpas" varijanta zato što iz naše zemlje mogu normalno da rade za evropske kompanije. Zato nas biraju kao međurešenje, i dolaze ovde, traže i iznajmljuju objekte odakle mogu nesmetano da posluju. Poslovne prostore u najvećem broju traže austrijske, nemačke, italijanske i poljske firme, a kada je reč o oblastima poslovanja, najviše ih je iz IT sektora, energetike, poljoprivrede. Koliko će sve ovo trajati, i da li će se trenutno interesovanje pretvoriti u konkretne poslove, najviše zavisi od toga koliko će sukobi u Ukrajini trajati i da li će se ova kriza uskoro završiti - jasan je Đoković.

Konobari i taksisti: Rusa ima svuda

Tragom ove priče reporteri Informera prošetali su gradom, gde su primetna vozila sa ruskim tablicama, a konobari i taksisti su nam rekli da se u poslednje vreme znatno povećao broj Rusa u prestonici.

- Do pre mesec dana ne znam da sam više od dva puta služio ljude iz Rusije, a sada su svakodnevno ovde. Obično sa sobom imaju laptop i nešto rade. Neretko dođu i sa porodicom na ručak i galantni su. Zanimljivo mi je da nisam primetio da nešto preterano konzumiraju alkohol, ali verovatno im u celoj ovoj priči i nije do pića i veselja - rekao nam je konobar u jednom poznatom lokalu u centru Beograda.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija