• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MATIJAŠEVIĆ

01.04.2022

07:00

DOBRA VEST! PACIJENTIMA NA RASPOLAGANJU NAJSAVREMENIJI APARATI: Najmodernija oprema za 167 bolnica! Uloženo 48 MILIONA EVRA!

Tanjug/AP

Društvo

DOBRA VEST! PACIJENTIMA NA RASPOLAGANJU NAJSAVREMENIJI APARATI: Najmodernija oprema za 167 bolnica! Uloženo 48 MILIONA EVRA!

Podeli vest

U saradnji Ministarstva zdravlja i Svetske banke, zdravstvene ustanove dobiće 190 skener i rendgen aparata, koji će pacijentima omogućiti bolje lečenje

Bolnice u Srbiji prvi put u istoriji zdravstva u naredna tri meseca dobiće najsavremeniju dijagnostičku opremu vrednu čak 48 miliona evra!

U saradnji Ministarstva zdravlja i Svetske banke, 167 zdravstvenih ustanova dobiće 190 skener i rendgen aparata, koji će pacijentima omogućiti bržu dijagnostiku i uspešno izlečenje mnogih bolesti.

Nova oprema služiće u lečenju svih ozbiljnih i teških oboljenja, među kojima su maligniteti, kardiovaskularne bolesti, neurološke, hematološke... Biće od velikog značaja, dodaju stručnjaci, za rano otkrivanje kancera, ali i sprečavanje razvijanja moždanog udara i infarkta, kao i smrtnih ishoda koji nastaju kao posledice ovih bolesti.

Najmodernije lečenje

Sve ovo je u cilju, napominju u resornom ministarstvu, modernizacije i daljeg razvoja našeg zdravstvenog sistema.

- Ovo je najveća nabavka dijagnostičkih medicinskih aparata i jedan od najznačajnijih događaja u dugoj i bogatoj tradiciji zdravstva Srbije! U naredna tri meseca čak 135 najmodernijih digitalnih rendgen aparata biće postavljeno u 120 zdravstvenih ustanova - 65 domova zdravlja i 55 bolnica naše zemlje. Pored toga, ukupno 55 najsavremenijih CT skenera, sa dve i tri radne stanice, najrenomiranijih svetskih proizvođača počeće da radi u 47 bolnica. Važno je istaći i da će, dok aparati ne stignu, zdravstveni radnici proći edukaciju za korišćenje naprednih mogućnosti ove dijagnostike. Nabavka ove opreme je još jedna u nizu potvrda da Srbija danas ima zdravstveni sistem čiji su kvalitet i efikasnost prepoznati i u regionu, ali i šire, u evropskim okvirima - ističu u Ministarstvu zdravlja.

Vrednost ulaganja:

17.992.398 vrednost nabavke rendgen aparata

29.887.772 vrednost nabavke CT aparata

* cene su izražene u evrima

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Predrag Sazdanović kaže za Informer da je ovo do sada jedno od najvećih ulaganja u zdravstveni sistem i ogroman korak ka njegovom razvijanju i unapređenju!

- Pomoću ovih mašina sa najmodernijim softverima značajno će biti olakšani pregledi, ali će i dijagnoze biti mnogo preciznije uspostavljane nakon dobijenih snimaka. Pomoću najsavremenijih rendgena i skenera, koji stižu narednih meseci, moći ćemo da otkrijemo rane faze malignih promena, ali i da sprečimo i izlečimo razvijanje kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti, među kojima su najčešći infarkt srca i moždani udar. Jer su oni, podsećam, vodeći uzročnici smrti u našoj zemlji. Takođe, dobijanjem ovolikog broja dijagnostičke opreme praktično više neće postojati liste čekanja za pregled - naglašava dr Sazdanović.

Foto: Ministarstvo zdravlja

Smena generacija

Prema njegovim rečima, među 167 ustanova, najmoderniju opremu dobiće i Univerzitetski klinički centar u Kragujevcu.

- Reč je o dva najmodernija CT skenera i tri digitalna rendgen aparata, od kojih su dva stacionarna, a jedan mobilni. Na ovaj način će legendarni skener "Tošiba" u kragujevačkom kliničkom centru posle 19 godina rada otići u zasluženu penziju. Svakako ovo nije kraj kada je reč o ulaganju, jer će resorno ministarstvo za naš klinički centar nabaviti i jednu nuklearnu magnetnu rezonancu i dva najsavremenija ultrazvučna aparata - kaže naš sagovornik, koji je donedavno bio v. d. direktora KC "Kragujevac".

Činjenice o novoj opremi

135 rendgena

55 skenera

102 bolnice

65 domova zdravlja

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija