• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.04.2022

10:33

OVO SU NAJVEĆE RUDARSKE NESREĆE NA SVETU! Na hiljade rudara tragično izgubilo živote, a tragedija u Aleksincu i danas se pamti

Društvo

OVO SU NAJVEĆE RUDARSKE NESREĆE NA SVETU! Na hiljade rudara tragično izgubilo živote, a tragedija u Aleksincu i danas se pamti

Podeli vest

U rudniku "Soko" u Sokobanji jutros je došlo do eksplozije metana. Poginulo je osam radnika, a povređeno je više od 20 rudara

Rudarske nesreće uglavnom se dešavaju zbog problema sa plinom, eksplozije metana, trovanja ugljen-monoksidom i zbog velike koncentracije ugljene prašine.

Kod nas su najveće rudarske nesreće vezane za rudnike u Aleksincu, Resavici, kao i Sokobanji.

Najveća rudarska nesreća u istoriji bivše Jugoslavije desila se 26. avgusta 1990. godine u rudniku "Kreka" kod Tuzle nekoliko sati iza ponoći, kada je u strašnoj eksploziji poginulo 180 rudara najmlađe smene ovog rudnika prosečne starosti 27 godina. Jedini koji je preživeo tragediju je Smajl Imamović, koji je nakon nesreće bio pet dana klinički mrtav.

Sve koji su to veče sišli u jamu, izuzev Imamovića, nešto iza ponoći ubila je eksplozija oblaka ugljene prašine.

U najvećoj rudarskoj nesreći u Srbiji, 17. novembra 1989. godine, u Aleksinačkim rudnicima, nastradao je 91 rudar. Tela poginulih rudara izvlačena su sa dubine od 700 metara, skoro mesec dana. Od 178 rudara koji su tog jutra ušli u okno broj 2 Aleksinačkog rudnika, polovina se nije vratila.

U rudniku Rembas u Resavici 1984. godine poginulo je 34 rudara. Tada je nažalost nastradala cela smena prilikom kvara na električnoj mreži a samim tim i zastojem u radu ventilacije.

Još jedna rudarska tragedija u Srbiji desila se 16. januara 1998. godine u rudniku "Soko" kod Sokobanje. U eksploziji metana tada je poginulo 29 rudara, a njih 27 povređeno.  

Foto: Tanjug

Rudarski posao težak i opasan

Najveće rudarske nesreće u svetu

Velika nesreća koja je potresla svet dogodila se u rudniku "Soma" u Turskoj 2014. godine je izbio požar u trenutku kada je u rudniku radilo 787 rudara. Poginulo je najmanje 205, a povređeno 86 rudara. To ipak nije najveća rudarska nesreća u svetu, jer je u nesreći u rudniku Honkeiko u Kini 26. aprila 1942. godine poginulo 1.549 osoba.

Prema podacima do kojih je došao novinar Andolije, u 12 najvećih rudarskih nesreća u svetu poginulo je 6.811 rudara.

Nakon najveće rudarske nesreće u svetu iz 1942. godine u Kini, sledi tragična nesreća u rudniku Courrieres u Francuskoj 10. marta 1906. godine u kojoj je poginulo 1.099 osoba, a zatim rudarska nesreća u Mitsubishi Hojyo u Japanu 15. decembra 1914. godine u kojoj je poginulo 687 osoba.

Među najvećim rudarskim nesrećama je i nesreća u rudniku Laobaidong u kineskoj pokrajini Shanzi koja se desila 9. maja 1960. godine kada su poginule 684 osobe kao i nesreća u rudniku Mitsui Miike u Japanu 9. novembra 1963. godine u kojoj je smrtno stradalo 458 rudara, dok je 833 povređeno.

Foto: Tanjug

U kobnoj nesreći u rudniku Senghenydd u Velikoj Britaniji 14. oktobra 1913. godine poginulo je 439 osoba dok je u rudarskoj nesreći u rudniku Wankie u Zimbabveu, koja se desila 6. juna 1972. godine, poginulo 426 rudara.

Sledi nesreća u rudniku Dhori u pokrajini Jharkhand u Indiji 28. maja 1965. godine kada je poginulo 375 rudara, nesreća u rudniku Chasnala u Indiji, koja se desila 27. decembra 1975. godine, kada su poginula 372 rudara, zatim rudarska nesreća u Oaksu u Engleskoj 12. decembra 1866. godine sa 361 poginulih rudara i nesreća u rudniku Monongah u Sjedinjenim Američkim Državama koja se dogodila 6. decembra 1907. godine, a u kojoj je poginuo 361 rudar.

Rudnik "Soko" u kom se danas desila tragedija najopasniji je u Srbiji, a više o tome pročitajte OVDE.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija