• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.04.2022

08:08

POČINJE GLUVA NEDELJA VASKRŠNJEG POSTA! Ovo je STROGO zabranjeno ove nedelje!

TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

Društvo

POČINJE GLUVA NEDELJA VASKRŠNJEG POSTA! Ovo je STROGO zabranjeno ove nedelje!

Podeli vest

Peta nedelja Vaskršnjeg posta koja se u kalendaru zove Gluvna ili Gluva nedelja, naziv je dobila po tome što se uveliko odmaklo u postu i dolazi vreme ćutanja, pokajanja, tzv. gluvo vreme

Peta nedelja u Vaskršnjem postu, posvećena je prepodobnoj Mariji Egipćanki, velikoj grešnici, ali i velikoj pokajnici. Od mladosti živeći razvratno, krenula je u Jerusalim, gde je doživela preokret, kada joj je nepoznata sila zatvorila ulaz u hram. Pomolivši se pred ikonom Majke Božje, odlučila je da promeni život. Prešla je Jordan i ceo vek provela u pustinji, gorko se kajući za grehe svoje mladosti. Tu ju je našao starac Zosima, koji ju je i pričestio i saslušao sve njene podvige.

Sledeće godine ona se upokojila. Njeni podvizi pominju se u prva četiri velikoposna dana u Velikom kanonu Andreja Kritskog, kao i na prvom bdeniju u minulu sredu, kad se čitalo po hramovima i celokupno njeno žitije, koje pruža divnu pouku.

U Gluvu nedelju crkva zabranjuje sva veselja, svirke, pesmu i zabave. Ne odlazi se na put, ne rade se veliki poslovi, ne tera stoka na pašu, ne ide se ni u mobu.

Foto: Tanjug

Da ljudi ne bi bili lenji u svojim duhovnim podvizima, crkva tokom tri dana pete sedmice: četvrtak, subotu i nedelju, pruža vernicima naročite podsticaje ka podvizima blagočašća.

Na večernjem bogosluženju u sredu pete sedmice pevaju se 24 pokajne stihire Velikog kanona. Sve stihire imaju završetak: "Gospode, pre nego što poginem, spasi me!" U četvrtak na jutrenju se čita ceo Veliki kanon i Žitije prepodobne Marije Egipćanke.

Subota pete sedmice posta je Subota Akatista, a sama služba nosi naziv Pohvale Presvetoj Bogorodici. Tog dana na jutrenju čita se Akatist Presvetoj Bogorodici, prenosi Stil.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija