• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jasmina Vujadinović

15.04.2022

21:11

U SRPSKIM BANJAMA DAVNE 1922.GODINE NIJE SMELO DA BUDE MUZIKE POSLE 23 časa! I šta se još PROPISIVALO?

shutterstock.com

Društvo

U SRPSKIM BANJAMA DAVNE 1922.GODINE NIJE SMELO DA BUDE MUZIKE POSLE 23 časa! I šta se još PROPISIVALO?

Podeli vest

U Srbiji je medicinski u potpunosti do sada izučeno 307 termomineralnih izvora, a ima ih nekoliko hiljada

Od toga, recimo samo na Maljenu ima 20 termomineralnih izvora,koji nisu popisani. Izučeno je i 40-tak lekovitih vrsta blata. Nažalost, od toga se balneološki, pod nadzorom lekara, koristi samo 30-tak.

-Balneoklimatololija je medicinska disciplina koja se bavi primenom prirodnih lekovitih sredstava u svrhu zdravlja. U te prirodne lekovite činioce spadaju lekovite vode, lekovita blata, lekoviti gasovi i lekoviti klimati- kaže za portal Informer.rs naš čuveni balneoklimatolog prof.dr Milisav Čutović.

On dodaje da su lekovite vode i blata bili dominantni lekovi sve do 60-tih godina prošlog veka kada je ova vrsta terapije, pa i čitava oblast medicine, potisnuta u drugi plan.Posle Drugog svetskog rata naglo se razvila farmaceutska tehnologija.

 

Foto: youtube.com

Ribarska banja

 

Naslov

 

Prema podacima iz medicinske literature, lekari su još u Starom Egiptu i Starom Rimu zaustavljali krvarenja mešavinom raznih glina

 

 

Naredba knjaza Miloša

Naš sagovornik kaže da je knjaz Miloš 1834.godine lično naredio da se iz šest naših ilidža (banja) pošalje voda na Institut u Beč da se ispita njen sastav radi lečenja ljudi i održavanja narodnog zdravlja. Prema uputstvu koje su mu dali, on je uzeo staklene balone, zapečatio ih voskom i poslao lađom.

-U pitanju su: Višnjička banja u Beogradu (koja danas ne postoji), zatim Palanački kiseljak u Smederevskoj Palanci, onda Brestovačka banja, te Mala Jošanica, Ribarska banja i šesta se zvala Donja banjska koja se nalazila u okolini Novog Pazara - navodi za portal Informer.rs prof.dr Čutović.

On dodaje da se od tih šest banja, samo  Ribarska banja razvijala kroz vreme.

Ali, 40-tih godina 19.veka neko se setio i u Srbiju je doveo čuvenog doktora Lindermajera, nemačkog profesora balneologije. On je opisao preko 70 pojavnih oblika izvora i tako je postavio bazu za razvoj balneologije, te su krajem 19. i početkom 20.veka počele da se rade analize u laboratorijama.

 

Foto: youtube.com

Lekovite termomineralne vode

 

Strog banjski režim

Kada je 1920.godine osnovan Medicinski fakultet u Beogradu, poseban predmet se zvao balneoklimatologija i imao je časova skoro koliko i interna medicina. Osnivač te katedre bio je tada docent bečkog Medicinskog fakulteta dr Laza Nenadović, koji je napustio austrijsku prestonicu, došao u svoj Beograd, osnovao ovu katedru i stvorio veliki broj uglednih lekara raznih specijalnosti koji su umeli da leče prirodnim faktorima.

-U to vreme, kaže prof.dr Čutović, Srbija je već raspolagala respektabilnim banjskim kapacitetima izgrađenim prema evropskoj balneološkoj doktrini i tradiciji.

Primera radi, davne 1922.godine samo banje Moravske banovine stvorile su preko dva miliona noćenja. A u svakoj banji propisivan je banjski režim koga je morao da se pridržava svaki posetilac.

-Recimo, posle 23 časa nigde nije smelo da bude muzike, ustajalo se u 7 časova ujutru, kao što su i sve ostale aktivnosti bile strogo isplanirane - navodi prof.dr Čutović.

 

Bonus video:

 

 

 

 

 

 

 

   


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija