• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rts

20.04.2022

14:11

SRBIJA U KORAK SA SVETOM! Pored pčelinjih proizvoda, kod nas sve popularnije i inhaliranje među košnicama

Printskrin/ RTS

Društvo

SRBIJA U KORAK SA SVETOM! Pored pčelinjih proizvoda, kod nas sve popularnije i inhaliranje među košnicama

Podeli vest

Domaćinstvo Slavkovića jedno je od pedeset koliko ih u Srbiji uz proizvodnju meda, kao osnovni posao, razvija apiterapiju, a Dejan Slavković iz Bečmena kaže da je ideja da se određen broj dece dovede u apikomoru i da se uradi studija kako bi se videlo da li apikomora stvarno pomaže

Između hirovite klime i promenljivog tržišta, pčelari se susreću sa brojnim izazovima. Poslednjih godina, uz proizvodnju meda, sve više njih na pčelinjaku razvija dodatne poslove.

Domaćinstvo Slavkovića jedno je od pedeset koliko ih u Srbiji uz proizvodnju meda, kao osnovni posao, razvija apiterapiju. Med koriste na trpezi seoskog turističkog domaćinstva, propolis u kućnoj apoteci, a odnedavno su za goste otvorili apikomoru u kojoj se udiše energija košnice.

Sa stručnjacima beogradskog Medicinskog fakulteta rade na ostvarivanju istog cilja.

Foto: Printskrin/ RTS

Apikomora

Dejan Slavković iz Bečmena kaže da je ideja da se određen broj dece dovede u apikomoru i da se uradi studija kako bi se videlo da li apikomora stvarno pomaže.

Inhaliranje među košnicama se u svetu odavno preporučuje, a poslednjih godina se kao grana turizma razvija - apiturizam. Procenjuje se da oko 300 miliona ljudi praktikuje neki vid terapije sa pčelama.

- Apiterapija je, ako bismo bukvalno rekli, lečenje pčelinjim proizvodima. Ipak, zna se ko leči i zato je naš cilj, cilj našeg udruženja, da edukujemo i građane i pčelare o proizvodnji i upotrebi pčelinjih proizvoda kao preventiva - kaže Radoš Cmiljanović, apiterapeut.

Udruženje Beogradskih apiterapeuta do sada je za apiterapiju obučilo i sertifikovalo 150 pčelara.

Foto: Printskrin/ RTS

Inhalacija među košnicama

Procenjuje sa da u svetu ima oko 140.000 apiterapeuta koji se uspešno služe pčelinjim proizvodima - pergom, mlečom, pčelinjim otrovom, inhalacijama i naposletku medom.

- Pravilo je da svako od nas bez obzira na starost i pol pojede po jedan gram meda po težini čoveka - kaže prof. dr Mića Mladenović, predsednik Beogradskog udruženja apiterapeuta. 

Upotreba meda se u Srbiji po stanovniku kreće od 400 do 600 grama godišnje, što nas svrstava među poslednje u Evropi.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija