• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic.rs

04.05.2022

23:00

DA LI BI U PETAK NA ĐURĐEVDAN TREBALO DA BUDE POSNA TRPEZA? CRKVENA PRAVILA SU JASNA! Evo, šta o tome MISLE građani...

Društvo

DA LI BI U PETAK NA ĐURĐEVDAN TREBALO DA BUDE POSNA TRPEZA? CRKVENA PRAVILA SU JASNA! Evo, šta o tome MISLE građani...

Podeli vest

Krsna slava Đurđevdan je u petak 06.maja i po hrišćanskom pravilu tog dana bi trebalo da se posti

Prva sedmica posle Vaskrsa naziva se Svetla nedelja, koja se smatra produžetkom praznika. Ova nedelja naziva se i trapava sedmica tokom koje se ne poste ni sreda ni petak.

Da je Đurđevdan kojim slučajem pao u ovoj nedelji, pa čak i u petak, slava bi definitivno bila mrsna. Međutim, kako je slava ipak nekoliko dana kasnije, ovo pravilo ne može da bude opravdan izgovor.

Foto: Informer

Za Đurđevdan bi trebalo da se posti

Svako tumači po svome

Jedna porodica iz okoline Beograda ispričala je za Blic zašto će i ovog Đurđevdana kao i svih predhodnih, kod njih za posluženje biti meso i mrsna trpeza.

- Mi oduvek slavimo ovako. Deda je tako praktikovao pa je tako nastavio i tata. Slava je uvek mrsna, bez obzira da li pada na petak ili ne. Mama i ja inače postimo svaki post pa i sredom i petkom pa ćemo nas dve ovaj dan postiti, ali za goste i ostale ukućane hrana će biti mrsna - kaže Kristina.

Ona objašnjava da bi se ovo u njihovom domu možda promenilo da je bilo zahteva gostiju, međutim kako kaže s obzirom da među njima skoro niko petkom ne posti, zbog mrsne trpeze nikada nije bilo primedbi.

Foto: Informer

Mnogi će na trpezu da iznesu i pečenje

I posna i mrsna trpeza

Kod Milenkovića je pak malo drugačije. Zbog broja gostiju koji im kaže dolaze, spremiće i posno i mrsno pa tako niko neće ostati gladan.

-Od kad smo preuzeli slavu, nastavili smo po običaju kako crkva kaže, tako da ako padne na post mi spremamo posnu slavu. Međutim, kako imamo dosta gostiju, uvek bude neko ko se ljuti kao će ostati gladan jer nema pečenja, tako da smo od nedavno odlučili da na stolu bude i posna i mrsna hrana. Mi ukućani postimo, ali gosti nek se služe prema svom nahođenju - kaže za Blic R. Milenković iz Beograda.

Varijanta crkvenog pravila

Ima i varijanti gde kada slava padne u petak i crkveno pravilo toga dana bude ispoštovano, te se posluži posna hrana, dok se drugog dana pravi velika mrsna trpeza i tada je zapravo i najviše zvanica.

Cene će pasti posle praznika

Doktor stočarstva Radosav Vujić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe procenjuje da će cene žive vage prasadi i jagnjadi početi da padaju, već nakon praznika. Glavni razlog za to kako kaže je slava Đurđevdan koja pada u petak, dan kada se posti.

-Vrlo je izvesno da će doći do pada cena, s jedne strane zbog sve prisutnije krize koja se odražava na životni standard potrošača, s druge strane jer je velika krsna koja sledi, Đurđevdan, ove godine posna. Neku stabilizaciju stočari mogu da očekuju kada krene sezona slavlja, od svadbi do matura, kada će ugostiteljski i turistički objekti imati veću tražnju, ali plašim se da zbog pada proizvodnje, pogotovo u ovčarstvu, ni tada neće biti dovoljno domaćih prasadi i jagnjadi već će potrebe tržišta morati da budu zadovoljene uvozom tih vrsta mesa – zaključuje Vujić.

Šta kaže crkva

Kako su za Blic nezvanično rekli sa Bogoslovskog fakulteta, ovogodišnji Đurđevdan bi pošto pada u petak trebalo da se proslavlja kao posna slava. Jednostavno takva su pravila, mada priznaju da su i oni po društvenim mrežama čuli različite stavove.

-Đurđevdan bi bio mrsan samo ako bi pao u prvi petak posle Uskrsa. Sve ostalo kada slava padne u petak je posno - objašnjava profesor  Bogoslovskog fakulteta Vladimir Vukašinović.

 

Greh

Prema opisu iz crkvenog kalendara, ako se za slavu koja pada na post sprema mrsna trpeza, to je veliki greh, i u tom slučaju je bolje da se uopšte i ne sprema.- Kada neka slava padne uz post, ili u sredu ili petak, naprimer Nikoljdan, koji je uvek u Božićnom postu, taj dan se obavezno posti, bez obzira da li porodica iz nekih razloga ne posti taj post. Spremati mrsnu hranu za slavu je veliki i pogubni greh ako je post. Bolje je ne slaviti, nego praviti javnu sablazan i navoditi na greh druge (goste) da mrse na veliki praznik u vreme kada crkva naređuje post - piše u crkvenom kalendaru.

Kako se dalje navodi, kad slava padne u sredu ili petak, a nije post, gozba i mrsni slavski ručak može se odložiti za naredni dan.

Pogrešno je, kako to neki čine, na dan slave kada je post, "prikazati" na trpezi malo ribe i posne hrane, a posle postavljati i služiti mrsnu hranu.

-To je svojevrsno licemerje, i nije dostojno hrišćanina, Srbina i pravoslavca, pogovo kada se zna da se može čak lepše i jeftinije pripremiti ručak od ribe i posne hrane. Postoji, čak i kuvar sa receptima za pripremanje posnih jela, koga bi trebalo da koriste domaćice koje pripremaju posnu slavu - stoji u crkvenom kalendaru.

 

Bonus video:

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zaplenjen duvan u Leskovcu! Krivična prijava osumnjičenima
Istraga u toku

Zaplenjen duvan u Leskovcu! Krivična prijava osumnjičenima

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu podneće krivične prijave protiv trojice muškaraca starosti 60, 54 i 42 godine, kao i protiv četrdesetosmogodišnje žene zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

30.04.2024

15:20

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija