• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic/Informer

05.05.2022

11:53

NIJE MISTERIOZNI VIRUS, VEĆ AKUTNI HEPATITIS! Nevolja je što oštećenja jetre najčešće protiču neprimetno!

Društvo

NIJE MISTERIOZNI VIRUS, VEĆ AKUTNI HEPATITIS! Nevolja je što oštećenja jetre najčešće protiču neprimetno!

Podeli vest

Misteriozni hepatitis hara Evropom i danima puni novinske stupce, a da li je zaista reč o nepoznatom oboljenju, kako da ga prepoznamo i na koji način da zaštitimo decu, ovog jutra u „Uranku“ na televiziji K1 bila su pitanja za prof. dr Dragana Delića

- Nije to misteriozni hepatitis, nego akutni. Akutni hepatitis je zapravo zapaljenje jetre gde se oštećuju ćelije tkiva jetre zvane hepatociti. Jetru mogu ošteti virusi, gotovo da nisam video lek koji nije oštetio jetru, uzrok oštećenja mogu biti i autoimune kao i metaboličke bolesti. Brojni uzroci mogu dovesti do akutnog oštećenja jetre, a ovaj koji sada uzrokuje bolest kod dece je još uvek nepoznat – kazao je dr Delić ovog jutra u „Uranku“. - Nije to za nas ništa novo, prvi put smo se sa nepoznatim uzrokom koji oštećuje jetru kod dece susreli još davne 1995. godine. Znamo za to. Najviše liči na virusno oštećenje, ali brojna su istraživanja u toku i kod nas, i u Evropi i u svetu. Pokušavamo da dokažemo koji je to virus.

Foto: printscreen

Dragan Delić

Profesor Dragan delić ovog jutra je na televiziji K1 kazao da se sa akutnim hepatitisom susreće redovno u svojoj praksi.

- Od 6 do 8 odsto pacijenata na mom odeljenju godišnje ima oštećenja jetre nepoznatog uzroka. Enigma je o kom je virusu reč. Govori se mnogo u medijima da je reč o adenovirusu koji nam je poznat, on je dokazan još 1953. godine. To je virus koji se prenosi kapljičnim putem ali i putem vode, u bazenu. Najčešće obolevaju predškolska ili školska deca i kod njih adenovirus uglavnom izaziva upalu ždrela, povišenu telesnu temperaturu i uvećane žlezde. Može, međutim, da izazove i upalu mozga, pluća, kao gastroenteritis koji prate povraćanje i dijareja. Da li se ovaj virus promenio, jer do sada nije imao osobinu da oštećuje jetru, još uvek se ne zna, kao ni to da li se možda pojavio neki novi virus – kazao je dr Delić.

Foto: Shutterstock

Koronavirus daje oštećenje jetri

Nevolja je što oštećenja jetre najčešće protiču neprimetno

- Mnogi hepatitise preleže bez simptoma, a opasno je ako ostane posledica. Ne daju svi virusi hroničnu bolest jetre, ali bolest koja traje duže od šest meseci ostavlja za sobom oštećenja. Virus ostane u jetri, razmnožava se i daje hroničnu bolest, iako jetra ima moć regeneracije i veliku zalihu ćelija. Često nam se dešava da pacijenti sa hepatitisom dođu u bolnicu sa cirozom, a da nisu ni znali da imaju hepatitis. Moj savet zato je uvek da se jednom godišnje uradi rutinska analiza krvi. To savetujem i kolegama iz primarne zdravstvene zaštite, da pacijente upute na proveru biohemijskih parametara u krvi. To su pre svega jetrini enzimi AST i ALT. Kod akutnog hepatitisa ove vrednosti budu povišene deset do 15 puta. Potom je potrebno proveriti transaminaze, gama-gt, alkalnu fosfatazu. Ako je neki od parametara povišen, to je prvi znak da se nešto dešava – kazao je u „Uranku“ profesor Dragan Delić. - Oko 60 odsto pacijenata koji pate od hepatitisa B nemaju simptome. Mi inače većinu infektivnih bolesti preležimo asimptomatski.

Foto: Shutterstock

Često pacijenti i ne znaju da imaju hepatitis

Kazao je dr Delić i da koronavirus daje oštećenje jetre, ali da ti pacijenti ne žute, i da bolest dođe i prođe, i ne ostavlja trajnije i ozbiljnije posledice.

- Moramo biti svesni da živimo u svetu mikroorganizama i zašto bi virus stao na slovu E (hepatitis E), kada ima još toliko slova. Žutilo govori o težini bolesti. Ako primetite da je mokraća tamna, stolica svetla, a beonjače žute, idite lekaru. Za lekara su znak oštećenja jetre i zamaranje, mučnina i malaksalost. Verujem da će budućnost pokazati da u našoj populaciji kruže nepoznati virusi. U našoj populaciji ima oko 5.000 različitih virusa, i to je nezavršena priča. Ne postoje specifične mere zaštite. Ako peremo ruke smanjićemo opasnost od obolevanja od virusa, ako se držimo na distanci, ako ne pijemo iz iste čaše ili flaše. Mikroorganizmi su oko nas i u nama.

Profesor doktor Dragan Delić danas je u „Uranku“ na televiziji K1 istakao i to da smo mi slepa ulica za kovid i da će ovaj virus ostati sa nama.

- To nije problem, ali problem je to što se mi ponašamo kao pijani rasipnici kada je reč o ljudskim životima. Platili smo veću cenu nego što je trebalo. Ovoliko smrtnih ishoda je nedopustivo. I sada ljudi umiru. Nije virus nigde otišao, on ostvaruje svoj cilj, a mi to ne sprečavamo. To što imamo 50 odsto vakcinisanih je poraz procesa vakcinacije u Srbiji – naglasio je Delić ovog jutra.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija