• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.K.

20.05.2022

10:38

JOVANKA BROZ STIGLA U GALERIJU MATICE SRPSKE! Na izložbi do sada neizlagana umetnička dela

Matica srpska

Društvo

JOVANKA BROZ STIGLA U GALERIJU MATICE SRPSKE! Na izložbi do sada neizlagana umetnička dela

Podeli vest

Izložba "Partizanka i Fragonar - Kolekcija slika Jovanke Broz" nastala u saradnji Galerije Matice srpske i Muzeja Jugoslavije, otvorena je sinoć u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu u okviru programskog luka Heroine Evropske prestonice kulture

Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske izjavila je da su “osmišljavajući  program za godinu kada će Novi Sad poneti titulu Evropske prestonice kulture, odlučili smo da ovu izložbu prikažu u okviru programskog luka Heroine“:

- Iskreno verujemo da će privući veliku pažnju publike kako iz Srbije, tako i iz regiona i da će ime Jovanke Broz doprineti većem interesovanju publike za ova, do sada neizlagana umetnička dela iz fonda Muzeja Jugoslavije.

Direktorka Muzeja Jugoslavije, Neda Knežević, ukazala je na dugu saradnju između ove dve muzejske ustanove:

Foto: Matica srpska

Izložba

- Ovo je prirodan nastavak projekta Pusen i petokraka autora Nenada Radića iz 2012. godine. Naše dve ustanove kroz ovu izložbu su pokazale plodotvornost saradnje među nacionalnim ustanovama kulture- rekla je Knežević.

Kustos iz Muzeja Jugoslavije Ana pandić istakla je da je ova kolekcija zapravo jedna mala zbirka uspomena koje je Jovanka Broz uspela da prenese iz predsedničke rezidencije u Užičkoj 15 nakon Titove smrti u vilu koja joj je tom prilikom dodeljena. 

U fokusu izložbe je 36 dela likovne umetnosti domaćih i stranih autora, lični predmeti, fotografije i nekoliko komada nameštaja iz kuće u kojoj je Jovanka Broz živela nakon smrti Josipa Broza. 

Foto: Matica srpska

Jovankin krevet

Više od tri decenije nekadašnja prva dama Jugoslavije boravila je u svojevrsnom kabinetu uspomena koji je kao vremensku kapsulu prenela iz jednog okruženja u drugo, pokušavajući da, što je više moguće, imitira ambijent predsedničke Rezidencije u kojoj je živela zajedno sa Josipom Brozom Titom. Ova kolekcija nastala je spontano kao kulisa jednog života, a isto tako je i nestala.

Svih 36 dela prošla su kroz kompleksne i sveobuhvatne konzervatorsko-restauratorske postupke. Sproveli su ih konzervatori Galerije Matice srpske predvođeni višom konzervatorkom Marijetom Sidovski.

Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kultureˮ. 

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija