• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic.rs

22.05.2022

07:00

LJUDI, DA LI STE VI NORMALNI? NEKI SE IGRAJU DOJAVAMA O BOMBAMA! Promenili su i TAKTIKU uznemiravanja...

Društvo

LJUDI, DA LI STE VI NORMALNI? NEKI SE IGRAJU DOJAVAMA O BOMBAMA! Promenili su i TAKTIKU uznemiravanja...

Podeli vest

Dojave o postavljenim eksplozivima sada stižu i na mejlove raznih institucija, ali ne više sa jednog inostranog, već i sa lokalnih mejlova

Posle lažnih dojava o postavljenim bombama, koje su navodno bile postavljene na nekoliko najprometnih mesta, utvrđeno je da su lažne dojave o bombama stigle sa 19 adresa. Takođe i da više nisu u pitanju bombaši iz senke, već da se radi o lokalnim "momcima," koji su zastrašivali ljude iz za sada nepoznatih razloga.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su, za četiri dana, procesuirali osam lica, državljana Srbije. Uhapšena su dva lica, a protiv još šest maloletnih lica podnete su krivične prijave u redovnom postupku.

Nakon lažnih dojava koje su najpre počele u glavnom gradu, u svakom narednom zastrašivanju su se proširivale na druge veće gradove u Srbiji, kao što su Novi Sad i Niš, da bi sada postale aktuelne i u manjim gradovima.

Foto: Pixabay

Pretnje o postavljenim bombama su krivično delo

Domaći i strani ''imitatori''

Interesantno je da pretnje o postavljenoj eksplozivnoj napravi ne stižu više samo sa imejla, kako je od samog početka bila praksa bombaša'' iz senke'', već se sada javljaju i sa telefona. Međutim, ono što je evidentno u ovim slučajevima jeste da se radi o "imitatorima" i to domaćim, kojima je očigledno cilj igra ili neki privatni razlozi.

Na ovo je MUP uputio javni apel građanima i skrenuo pažnju da ovakvo ponašanje ne može da bude šala, već ozbiljno krivično delo.

-Apelujemo na pojedince da se, naročito u trenutku kad je Srbija izložena masovnim i organizovanim sajber napadima i lažnim dojavama o postavljenim bombama koje dolaze iz inostranstva, ponašaju odgovorno i u skladu sa zakonom i dodatno ne otežavaju rad srpskoj policiji, čiji su KD timovi svakodnevno na terenu. Lažna prijava o postavljenoj bombi nije šala već ozbiljno krivično delo, koje može izazvati uznemirenost i strah građana Srbije i zahteva dodatno angažovanje pripadnika MUP-a -navodi se u saopštenju.

Pronaći počinioce

Neminovno je da su lažne dojave o postavljenom eksplozivu uspele da u velikoj meri uplaše građane naše zemlje, imajući u vidu da su prijavljeni objekti bili najprometnija mesta kao i objekti gde borave deca. Sagovornici Blica ukazuju da ovo mora što pre da se zaustavi i da je na policiji da pronađe počinioce i tako umiri javnost.

Foto: Printscreen You Tube

Nicović: Umiriti javno mnjenje

 

Policija da pokaže efikasnost

Ovu situaciju oko bombi mogu da koriste i naši građani. Neki iz patoloških razloga, neki iz nezadovoljstva prema državi iz političkih ličnih, ekonomskih i drugih razloga. Neki iz zabave ili zbog mržnje prema policiji vlasti. Sada je na policiji da pokaže efikasnost i pronađe te počinioce, jer ne zavisi od drugih država. Kroz te akcije će i umiriti javno mnjenje, kaže član Svetske asocijacije šefova policija Marko Nicović.

Srbija je izložena raznim pritiscima

Ovaj talas masovnog lažnog prijavljivanja mora što pre da se zaustavi, ocenjuje stručnjak za bezbednost i međunarodne odnose dr Orhan Dragaš.

-Ovaj talas masovnog lažnog prijavljivanja postavljenih bombi morao bi pod hitno da bude zaustavljen, zato što sada već ozbiljno blokira normalno funkcionisanje svakodnevnog života. Iako se u početku i sumnjalo da je u pitanju dečija neslana šala da prijave bombu u školi kako bi izbegli kontrolni, nije moguće da deca to urade u sto škola istovremeno. To je mnogo ozbiljnija akcija i ozbiljnija pretnja - kaže stručnjak za bezbednost.

On dodaje da je pretnja bombom na međunarodnom aerodromu, kao što je bio slučaj u Nišu, izuzetno je ozbiljna pretnja i ona prelazi okvire naše unutrašnje bezbednosti, ide u sferu međunarodnog terorizma.

Dragaš ističe da Srbija jeste izložena raznim vrstama pritisaka, isključivo zbog politike koju vodi državni vrh i predsednik Vučić. Mnogima se to ne sviđa, kako u Srbiji tako i u svetu.

Foto: Inforemr DN

Dragaš: Neke pretnje zadiru u sferu međunarodnog terorizma

 

Cilj je paralisanje života

Svakodnevnim dojavama o postavljenim bombama u avionima Er Srbije neko je želeo da blokira našu kompaniju da leti za Rusiju. To je tipičan napad iz inostranstva i veliki pritisak na našu zemlju. U istom svetlu vidim i ovo masovno dojavljivanje postavljenih bombi na najrazličitijim mestima. Njihov cilj je da parališe naš svakodnevni život, da potpuno odseče naše bezbednosne službe od svojih redovnih poslova i da ih „zarobi“ tako što će morati da proveravaju svaku od ovih dojava, kaže Dragaš.

Izbeći psihozu

Stručnjak za bezbednost i međunarodne odnose Orhan Dragaš ukazuje na to da naši organi, a pre svega BIA i MUP, zbog trenutne situacije moraju da što brže otkriju i počinioce, ali i motive za ovakvo masovno lažno prijavljivanje postavljenih bombi.

- Mi imamo i vrhunske profesionalce i tehničke kapacitete da to obavimo. I što je najvažnije, to treba da uradimo brzo, kako bi se onemogućio glavni cilj ovih akcija, a to je unošenje psihoze nesigurnosti i straha među građane.

Problem, medjutim, predstavlja to što su mogućnosti naših službi ograničene kad su u pitanju pretnje koje dolaze sa adresa iz inostranstva.

-U takvim slučajevima zavisimo isključivo od efikasnosti i dobre volje službi iz tih zemalja, koje nažalost nema u ovim konkretnim slučajevima, zbog naše pozicije u odnosu na agresiju Rusije u Ukrajini zaključuje Dragaš.

 

Bonus video:

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ratko

pre 1 godinu

pa majmuni javno sudjenje na 30 godina robije da vidis kako ce prestati sve to

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija