• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.05.2022

19:00

JEFTINIJE I JEDNOSTAVNIJE! Dr Sazdanović otkrio sve o UVOZU JAJNIH ĆELIJA u Srbiju: OVO JE O TROŠKU DRŽAVE

Informer

Društvo

JEFTINIJE I JEDNOSTAVNIJE! Dr Sazdanović otkrio sve o UVOZU JAJNIH ĆELIJA u Srbiju: OVO JE O TROŠKU DRŽAVE

Podeli vest

Ministarstvo zdravlja i država Srbija uveliko rade na tome kako bi što pre dobili ugovore sa bankama reproduktivnih ćelija u Evropi, a u ovom trenutku pregovara se sa Špancima i Dancima

Naime, sa jednom bankom postignut je dogovor, te je ostalo potpisivanje ugovora, što bi u praksi značilo da će uskoro parovi koji se bore za potomstvo moći da uvezu reproduktivne ćelije iz Evrope, obave postupak VTO u svojoj zemlju i za sve to izdvoje znatno manje novca.

Foto: Shutterstock

Do sada su mnogi parovi, boreći se za potomstvo odlazili u centre van Srbije kako bi kupili reproduktivne ćelije i obavili kompletan postupak VTO, najčešće bi to bio put Grčke, Severne Makedonije, ili Češke, za šta je bilo neophodno izdvojiti od 6.000 do 8.000 evra, pa često i više. S obzirom da se u našoj zemlji postupak VTO finansira iz državnog budžeta, kada se radi sa reproduktivnim organima oba partnera, međutim kada se radi kupovina, parovi bi samo plaćali uvoz, odnosno reproduktivne ćelije, dok bi sve ostalo pokrivala država.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja doc. dr Predrag Sazdanović u razgovoru za kaže da je nakon analize ustanovljeno da je potrebno napraviti konkretnije poteze, što je opet ukazivalo na to da nam je neophodan uvoz reproduktivnih ćelija.

- Radeći analizu u decembru mesecu, zaključi smo da je odziv donorstva u Srbiji izuzetno slab za iz raznih razloga. Tako je ministar zdravlja Zlatibor Lončar rešio da krenemo sa nabavkom reproduktivnih ćelija iz akreditovanih banaka u Evropi. Na osnovu zakona BMPO koji je usaglašen sa svim evropskim direktivama i svim ostalim zakonima koji podrazumevaju uvoz-izvoz tkiva, ćelija i organa, i mi smo morali da usaglasimo i prilagodimo pravilima drugih banaka. Zapravo, kod nas je slabo donorstvo jajnih ćelija i po našem zakonu se zabranjuje bilo kakva finansijska nadoknada donorima, tkiva ćelija i organa, što je možda jedan od razloga zašto je odziv slab. S druge strane imamo specifičnost uzimanja uzorka jajnih ćelija, pa je možda i zbog toga situacija takva kakva jeste. Dakle, zbog veoma malo sadržaja u banci za reproduktivne ćelije u Višegradskoj, morali smo da pređemo na drugi plan, a to je da potražimo saradnju sa bankama iz Evrope - objašnjava dr Sazdanović.

Foto: printscreen RTS

Dr Predrag Sazdanović

Kako sagovornik dodaje, do sada su tri banke u Evropi razgovarale sa našom zemljom o ovoj vrsti kooperacije, od kojih je jedna iz Španije, dok su dve iz Danske.

- Sa jednom bankom smo skoro postigli dogovor i sada ostaje da pošaljemo ugovor nakon čega očekujemo potpisivanje i da krenemo sa tom vrstom kooperacije. Parovi koji su predviđeni, odnosno parovi kod kojih je registrovan nedostatak, ili izostanak reproduktivnih ćelija, podrazumeva da ti parovi mogu da ostvare potomstvo tako što će uvesti reproduktivne ćelije. Ako recimo uvezu spermatozoide, oni samo plaćaju to, dok su svi ostali delovi, kao što je stimulacija žene, svi protokoli i standardi koji su vezani za vantelesnu oplodnju u Srbiji, sve je to o trošku države - objašnjava državni sekretar.

Foto: Tanjug

Slična priča je i za uvoz reproduktivnih jajnih ćelija, dakle, parovi mogu da uvezu jajne ćelije a ceo postupak vantelesne oplodnje, kao i odmrzavanje, oplodnja, tretman, transfer i sve ostalo plaća država.

- Dakle, osim kupovine reproduktivnih ćelija sve pokriva država. Da li će i taj trošak u jednom trenutku biti pokriven, ne mogu da kažem sada u ovom trenutku, ali svakako ćemo raditi na tome. Budući da su visokospecijalizovane bolnice koje se bave sterilitetom u Srbiji, bilo privatne ili državne, dostigle standard koji je adekvatan u poređenju sa evropskim standardima, na ovaj način smo premostili taj nedostatak kada su parovi odlazili u Grčku ili Češku iz ovog razloga. Dakle, jedini trošak se svodi samo na kupovinu reproduktivnih ćelija, što je kada se sve sabere jeftinije od dva do tri puta sigurno - objašnjava dr Sazdanović.

Foto: stock

Granica za ženu – 43 godine

Kako objašnjava sagovornik, ideja je da naša zemlja ima što više ugovora sa bankama širom Evrope, kako bi i cena u nekoj perspektivi bila jeftinija. Ovakav vid borbe za potomstvo omogućava i ženama bez partnera da se ostvare kao majke.

- Od 2019. godine, žene bez partnera koje žele da se ostvare u roditeljstvu takođe mogu o trošku države da obave VTO, ali budući da nemaju partnera, one mogu biti uvoznici spermatozoida. Na osnovu svih svetskih rezultata do 43. bi trebalo obaviti ovu proceduru, te verujem da će im to što će moći da obave u svojoj zemlji, i znatno jeftinije olakšati ceo postupak - zaključuje dr Sazdanović, preneo je Blic.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15