• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

06.06.2022

07:00

SVE VIŠE ONIH KOJI KORISTE RAT DA BI MASNO PROFITIRALI! Banke u Srbiji zbog Ukrajine digle cene usluga i do 15 puta!

Društvo

SVE VIŠE ONIH KOJI KORISTE RAT DA BI MASNO PROFITIRALI! Banke u Srbiji zbog Ukrajine digle cene usluga i do 15 puta!

Podeli vest

Izdavanje čekova umesto 200, koštaće 400 dinara, isporuka na kućnu adresu sa 50 "skače" na 800 dinara, dok je održavanje računa skuplje 80 odsto

Mnoge banke u Srbiji obavestile su korisnike da će od 1. avgusta njihove usluge biti skuplje, i to za dva do čak 15 puta!

Tako će izdavanje čekova umesto 200, koštati 400 dinara, mesečno održavanje računa je skuplje za oko 80 odsto, izdavanje platne kartice je bilo besplatno, a sada 400 dinara, dok isporuka na kućnu adresu sa 50 "skače" na 800 dinara, što je poskupljenje više od 15 puta. Ako neko želi hitno izdavanje kartice za 48 sati, to će koštati umesto 500 - 700 dinara.

Foto: Zastitnik potrosaca

Razlog za poskupljenje je, kako kažu bankari, kriza u svetu zbog rata u Ukrajini, što je dovelo do poskupljenja IT opreme ali i plata stručnjaka!?!

Veliki troškovi

Prema rečima Vladimira Vasića, generalnog sekretara Udruženja banaka Srbije, banke nemaju određeni period kada menjaju cenovnike, već to rade u skladu sa svojim procenama i troškovima.

- Kriza koja je pogodila čitav svet i udarila na sve segmente života, nije mogla da obiđe ni sektor bankarstva. Poljuljani lanci snabdevanja u celom svetu uticali su i na cene hardvera i softvera, neophodne tehnološke opreme za razvoj savremenih bankarskih sistema. Iza svih servisa koji postoje za građane stoje velika ulaganja, pa je logično očekivati da će poskupeti i naknade u skladu s velikim troškovima. IT oprema je poskupela oko 30 odsto, a skočila je i cena rada ovih stručnjaka. Njihove plate su višestruko veće od, recimo, zaposlenih na šalteru. Oko IT stručnjaka grabe se sve industrije, a neophodni su i u bankarstvu - kaže Vasić.

Sa druge strane, stručnjaci smatraju ovo obrazloženje potpuno nerazumnim i neopravdanim.

Foto: shutterstock/Informer

Da je ovo objašnjenje u najmanju ruku nelogično, smatra predsednik Udruženja za zaštitu potrošača "Efektiva" Dejan Gavrilović. On kaže da da se IT oprema u bankama ne obnavlja tako često koliko često banke dižu cene.

- Ali čak i da neko sada kupuje novu IT opremu, ona nije poskupela 15 puta, koliko oni povećavaju cene! Takođe, mnoge banke su smanjile svoje troškove time što zatvaraju filijale, sve je manji broj zaposlenih i na osnovu tog smanjenja troškova mogu da nadomeste eventualno povećanje troškova za opremu. Nema tu nikakve ekonomske računice i opravdanja, već namera da se još profitira u vreme krize. Nijedan drugi sektor nije toliko povećao cene svojih usluga kao banke - objašnjava Gavrilović. On navodi da je jedini razlog za nove, previsoke cene bankarskih usluga, samo želja za dodatnom zaradom.

Foto: Insajder/Zoran Sinko

- Pre nekoliko dana sam čitao cenovnik jedne banke, koja je već sada nekim kategorijama svojih klijenata održavanje računa povećala sa 150 na 500 dinara, dok je za standardne klijente poskupelo sa 250 na 500 - kaže Gavrilović.

Više kamate na dinarske kredite

Posle drugog povećanja referentne kamatne stope, sredinom maja, ukupno sa jedan na dva odsto, očekuje se prelivanje i na cene dinarskih kredita sa varijabilnom kamatnom stopom. Procena je da će rata za pozajmicu od oko 300.000 dinara, na 48 meseci, biti skuplja do 140 dinara mesečno. Ako Evropska centralna banka nakon zasedanja sredinom ovog meseca odluči da poveća kamatnu stopu, može da se očekuje i porast cene kredita u evrima, u kojima je većina stambenih pozajmica kod nas. Tako bi rata za zajam od 30.000 evra na 15 godina bila bi veća za pet do sedam evra mesečno.

Mesečno 1.000 dinara

On dodaje da ukoliko NBS uskoro ne uspostavi određeni mehanizam za kontrolu promene cena bankarskih usluga, one mogu drastično da skoče.

- Neke procene kažu da prosečnom korisniku banka "uzme" minimum 1.000 dinara mesečno - za održavanje računa, transakcije sa eBankinga, gde svaka košta po 30 dinara, a treba uračunati i provizije na podizanje novca na bankomatima neke druge banke u kojoj nemate račun. To nije malo - zaključuje Gavrilović.






Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17