• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

09.06.2022

07:00

BANKARI U SRBIJI POSTALI GORI OD ZELENAŠA! Podigli cene svojih usluga za čak 15 puta!? Koriste krizu u Ukrajini da dodatno PROFITIRAJU!

Tanjug

Društvo

BANKARI U SRBIJI POSTALI GORI OD ZELENAŠA! Podigli cene svojih usluga za čak 15 puta!? Koriste krizu u Ukrajini da dodatno PROFITIRAJU!

Podeli vest

Za prva četiri meseca ove godine banke u Srbiji samo na ime naknada zaradile 145 miliona evra, a kukaju da su u problemu i podižu cene klijentima

Bankari u Srbiji postali su gori od zelenaša. U najgorem mogućem trenutku za državu i građane iskoristili su krizu u Evropi zbog rata u Ukrajini da dodatno profitiraju podižući cene svojih usluga i za čak 15 puta!?!

Da ih kriza nimalo ne dotiče, govore i šokantni podaci koje je Narodna banka Srbije dostavila Informeru, a koji pokazuju da banke u Srbiji i te kako dobro zarađuju. U prva četiri meseca ove godine zaradile su 16,9 milijardi dinara (145 miliona evra) samo na naknadama, što je za 30 odsto više nego u istom periodu prošle godine!

Pored toga, banke prave i profit sve vreme, a zvanični podaci Narodne banke Srbije kažu da su one u periodu od 1. januara do 30. aprila ove godine imale dobit od 23,2 milijarde dinara, što je za 6,9 milijardi dinara više u odnosu na isti period prethodne godine.

- Konkretno, kada je reč o neto prihodima po osnovu naknada i provizija koje se odnose na pružanje platnih usluga, oni su za prva četiri meseca ove godine u odnosu na isti period prethodne godine povećani za oko 3,9 milijardi dinara ili za 30 odsto - objašnjavaju u NBS.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

To znači da su lane za prva četiri meseca banke po osnovu provizija inkasirale 13, a ove neverovatnih 16,9 milijardi dinara!

Poskupeli usluge 15 puta

Podsetimo, mnoge banke u Srbiji obavestile su korisnike da će od 1. avgusta njihove pojedine usluge biti skuplje, i to za dva, pa do čak 15 puta!

Tako će izdavanje čekova umesto 200, koštati 400 dinara, mesečno održavanje računa će biti skuplje za oko 80 odsto, izdavanje platne kartice je bilo besplatno, a sada 400 dinara, dok dostava kartice na kućnu adresu sa 50 "skače" na 800 dinara. Razlog za poskupljenje je, kako kažu bankari, to što raste cena opreme i plata IT stručnjaka.

Pravdaju se rastom troškova

Banke su inače u više navrata pokušale da opravdaju podizanje cena usluga, a generalni sekretar Udruženja banaka Vladimir Vasić nedavno je izjavio da "mi živimo u globalnom selu i ne možemo pobeći od svetskih dešavanja". Govoreći o faktorima koji utiču na poskupljenje bankarskih naknada, pojasnio je da ih ima više.

- Jedan je to što banke imaju dva informaciona sistema, od kojih jedan radi, a drugi čeka u rezervi za slučaj da prvi zataji, što je za banke skupo. Posebno u situaciji kada pod uticajem sadašnje krize nema dovoljno komponenti, servera, hardvera i slično i kada su oni skuplji za 20 do 30 odsto u odnosu na prethodni period. To je jedna komponenta, a druga je rast plata, naročito stručnjaka koji vode računa o informacionim sistemima, dok je treća rast cena nekretnina, što banke plaćaju kroz zakup poslovnog prostora - rekao je Vasić.

Da ovakvu odluku treba dodatno da preispitaju, bankama je skrenula pažnju i NBS, koja ih je pozvala da procene opravdanost povećanja cena pojedinih naknada i usluga.

- NBS će u okviru svojih zakonom propisanih nadležnosti donositi propise i kontrolisati zakonitost poslovanja banaka i drugih pružalaca platnih usluga i kontrolisaće da li se banke pridržavaju, između ostalog, odredaba ugovora, kao i da li posluju u skladu sa postojećim propisima. Nećemo dozvoliti da se na bilo koji način naruši postignuta finansijska stabilnost i ugrozi sistem štednje u našoj zemlji - naveli su u NBS.

Foto: Telegraf.rs

Narodna banka Srbije

Kako su dodali u centralnoj banci, analizom rasta profitabilnosti bankarskog sektora u odnosu na isti period prethodne godine, utvrđeno je da je došlo do povećanja prihoda po osnovu naknada i provizija.

- Podsećamo da je Zakonom o platnim uslugama predviđeno da pružalac platnih usluga ima obavezu da na jasan, razumljiv i transparentan način informiše korisnike platnih usluga o naknadama koje im naplaćuje za pružene usluge - naveli su u Narodnoj banci.

Deru kožu

Predsednik Udruženja za zaštitu bankarskih klijenata "Efektiva" Dejan Gavrilović kaže za Informer da se banke u ovom slučaju ponašaju kao pravi lihvari.

- Jedini njihov cilj je dodatna zarada. Potpuno neopravdano banke dižu svoje troškove. Ne radi se o delatnosti koja trpi zbog rasta cena goriva ili nečeg sličnog. Oni jesu lihvari, koriste priliku i gledaju da nam oderu kožu s leđa. U najgorem mogućem momentu koriste svaku krizu da profitiraju, umesto da kažu: dobro, evo i mi ćemo da doprinesemo tome da malo spustimo cene, da pomognemo građanima. Na svaku krizu odgovaraju povećanjem cena. Uz priču da raste "euribor" i da će porasti rate kredita, građani će imati dupli udar od strane banaka - zaključuje Gavrilović.

Foto: Zaštitnikpotrošača.rs

Dejan Gavrilović

Pojedine naknade koje poskupljuju u avgustu

naknada                                        stara cena                            nova cena

održavanje računa                               150                                      500
izdavanje serije čekova                        200                                      300
hitno izdavanje kartice                          /                                        400
isporuka kartice na kućnu adresu           50                                       800
izdavanje kartice za 48 sati                  500                                      700

* iznosi su u dinarima

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija