• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic.rs

11.06.2022

19:40

OD 15. JUNA NOVA TEHNOLOGIJA U SRBIJI ZA PACIJENTE SA PEJSMEKEROM! Evo o čemu se radi...

Društvo

OD 15. JUNA NOVA TEHNOLOGIJA U SRBIJI ZA PACIJENTE SA PEJSMEKEROM! Evo o čemu se radi...

Podeli vest

Onkološki pacijenti biće prioritet, najavio je ministar Lončar. Uskoro dostupni i pejsmekeri sa blutut tehnologijom

Iako se i tokom epidemije brinulo o onkološkim pacijentima koliko je bilo realno moguće, oni su sada proglašeni „apsolutnim prioritetom“, kako je i najavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

S druge strane, što se tiče kardiovaskularnih pacijenata iz UKCS stiže vest da će za nekoliko dana biti dostupni i najnoviji pejsmejkeri sa blutut tehnologijom, što će olakšati praćenje pacijenata i njihovog zdravstvenog stanja.

Svakako, tokom dvogodišnje borbe sa korona virusom, fokus je u najvećoj meri bio usmeren ka kovidu, dok se paralelno na više frontova brinulo i o hitnim bolesnicima koji nisu mogli da čekaju.

Onkološki pacijenti i kardiovaskularni bolesnici sa težim oblicima zbrinjavani su i u jeku epidemije. Međutim, oni koji nisu u tom trenutku bili hitni, sada uveliko hrle ka zdravstvenim ustanovama. To je slika koja se može videti svugde u svetu, pa i kod nas.

Foto: Foto: Tanjug Sava Radovanović

Lončar: Pacijenti oboleli od karcinoma sada su prioritet

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio da su kapaciteti koji su bili preopterećeni kovid pacijentima, kao i strah građana da dođu u zdravstvene ustanove tokom pandemije, doveli do toga da se pojedina oboljenja kasno dijagnostikuju, te da se i kasnije počinjalo sa lečenjem.

-Pacijenti oboleli od karcinoma su sada apsolutni prioritet. Liste čekanja rastu svuda, ne samo kod nas, jer tokom pandemije nije moglo da se radi. Ali, pokušaćemo da taj problem rešimo brže od drugih. Trudićemo se da to sve nadoknadimo, pošto imamo nove kapacitete, bolju opremu,a primili smo i mlade lekare pred kojima je ozbiljan izazov - rekao je ministar Lončar.

Zapošljavanje najboljih diplomaca

Vlada Srbije donela je Zaključak o saglasnosti da Ministarstvo zdravlja preduzme sve mere iz svoje nadležnosti s ciljem zapošljavanja najboljih 100 diplomaca medicinskih fakulteta u zdravstvenim ustanovama u zemlji.

 

Pejsmejkeri sa blutut tehnologijom

Prof.dr Goran Milašinović, direktor Pejsmejker centra Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije u razgovoru za Blic podseća da je Kovid 19 napravio dve vrste problema u vezi sa kardiovaskularnim bolestima. Kako kaže jedna vrsta problema je potencijalni miokarditis koji je otkriven kod 10 odsto pacijenata, a drugi je odlaganje lečenja bolesti, što je svakako globalni trend.

-Kod 10 odsto pacijenata došlo je do zapaljenja srčanog mišića ili zapaljenja srčane maramice. Ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo kakva je ta veza, budući da nije bilo obdukcija tokom epidemije. Ali, zahvaljujući jasnoj kliničkoj slici, isključivanja drugih faktora, izgleda da to na kraju ipak jeste u direktnoj vezi sa kovidom. Svakako, to nije tako veliki broj pacijenata i oni uglavnom nisu završavali fatalno sa velikim posledicama. Ali su imali produženo trajanje oporavka i lečenja miokarditisa i nakon kovida - objašnjava profesor Milašinović.

Prilivi pacijenata se ne smanjuju

Što se pejsmejkera tiče, u doba epidemije implantacija i zamena ugrađenih aparata zbog istrošene baterije u našoj zemlji, smanjena je na nekih 20 do 25 odsto, u odnosu na predkovid stanje. Primera radi, u poređenju sa Institutom u Budimpešti, mi smo čak i bolje prošli, jer je kod njih ugradnja pejsmejkera pala za čak 40 odsto.

-Cela Srbija ugrađivala je 4.000 do 4.500 aparata, taj broj je smanjen na 3.200 u kovid godinama. Sada stavljamo na redovni program četiri do pet operacija, ali to dnevno završi na osam ili devet dok se prilivi pacijenata se ne smanjuju - objašnjava profesor Milašnović.

 

Foto: Pixabay

Praćenje pacijenta pratiće se preko blutut tehnologije

Od 15.juna novina za pacijente sa pejsmekerom 

Kada su pejsmekeri u pitanju od sada će biti dostupna i novija tehnologija, te će praćenje pacijenata biti moguće i preko blutut tehnologije, a ne kao do sada samo preko interfejsa, aparata koji bi pacijent imao kod kuće.

-Blutut tehnologija će biti prvi put instalirana u istočnoj Evropi i to kod nas, tako da mi od 15.juna počinjemo i zvanično. Svakako, baš ovaj aparat nije potreban svim pacijentima, zato ćemo vršiti procenu i videti kome je to zaista potrebno jer se radi o skupljim aparatima - objašnjava profesor Milašinović.

U pejsmejker tehnologiji odavno postoji trend da se pacijenti prate na daljinu (takozvano telemetrijsko praćenje), to jest komunikacija između aparata koji je ugrađen i lekara. To se do sada pratilo pomoću aparata interfejsa, koji bi pacijent imao u svojoj kući, a aparat bi slao podatke iz pejsmejkera kada je pacijent na udaljenosti od tri, do četiri metara.

Sa novim konceptom interfejs neće biti potreban onima sa novim aparatima, te će pacijent direktno biti povezan sa Pejsmejker centrom.

Rekord Klinike u Nišu

I direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti UKC Niš, doc.dr Tomislav Kostić objasnio je za Blic da se posle preležane korone može javiti preskakanje srca, probadanje, gušenje, variranje krvnog pritiska, ali da se nakon terapije ti simptomi gube.

-Naravno, ima i onih pacijenata kod kojih se javlja oštećenje srčanog mišića, ali taj procenat je mali. Ipak, ono što je pokazala epidemija u protekle dve godine, da kovid nije bolest koja samo napada pluća, nego i ostale organe. Što se tiče rada, vratili smo se punom obimu, liste čekanja su najkraće, naročito kada su u pitanju interventne procedure. Tokom prošle godine ugradili smo 653 pejsmejkera što svojevrstan rekord, objašnjava dr Kostić, koji dodaje da ne treba uzimati lekove na svoju ruku, već je potrebno javiti se kardiologu kako biste dobili adekvatnu terapiju ako je ona potrebna - rekao je doc.dr Kostić.

 

Bonus video:

 

 

 

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija