• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.06.2022

16:53

IZNENADNA PROVERA ZNANJA U OSNOVNIM ŠKOLAMA ŠIROM SRBIJE! Ovakvi su rezultati testova koja su radili sedmaci i četvrtaci

Društvo

IZNENADNA PROVERA ZNANJA U OSNOVNIM ŠKOLAMA ŠIROM SRBIJE! Ovakvi su rezultati testova koja su radili sedmaci i četvrtaci

Podeli vest

U svim osnovnim školama u Srbiji za učenike sedmog i četvrtog razreda organizovani su testovi iz maternjeg jezika, matematike i prirode i društva, i još jedan, od pet predmeta koji se polažu na kombinovanom testu u okviru male mature - fizika, hemija, biologija, geografija ili istorija

Ovaj “iznenadni” test ne donosi nikakve poene niti se boduje, ali ima svoju svrhu, a to je provera znanja radi unapređenja sistema za osiguravanje kvaliteta u preduniverzitetskom školstvu.

Naime, ovo bi mogla da bude i uvertira, da ubuduće i ne bude kombinovanog testa, već samo jedan određeni predmet.

Foto: Informer

Iako se u najvećem broju škola još uvek testovi pregledavaju, prve informacije koje dolaze iz osnovnih škola širom Srbije pokazuju da su đaci uglavnom pokazali dobro znanje, a naročito iz onih predmeta koji su sami odabrali.

Naime, oba probna testiranja utemeljena su u zahtevima aktuelne Strategije razvoja obrazovanje do 2030. godine i posebnom cilju iz akcionog plana realizacije ovog strateškog dokumenta do 2023. godine. Prema rečima direktora škola, namera je da se na osnovu analize đačkih rezulatata, nakon ovog testiranja donesu odluke o eventualnoj promeni koncepta završnog ispita, konkretno trećeg kombinovanog testa.

Kako je već rečeno u nekim beogradskim školama, đaci su prema nekim prvim informacijama najčešće birali biologiju i hemiju, a zatim geografiju, fiziku i istoriju.

Beograd

U OŠ "Ivan Gundulić" kažu da su sedmaci najviše birali biologiju i geografiju i da nije bilo problema za učenike četvrtog razreda, koji su imali relativno lake zadatke. U ostalih nekoliko škola, takođe kažu, da je potrebno sačekati da svi tetsovi budu pregledani, kako bi mogli dati konačnu analizu.

Foto: Shutterstock

Niš

U osnovnim školama u Nišu, takođe, još uvek se vrši pregled testova, što se očekuje da će se završiti tokom dana. Dušica Tričković, direktorka OŠ “Radoje Domanović” u Nišu kaže da su deca dobro uradila, ali da je potrebno sačekati da svi testovi budu pregledani.

- Naša deca dobro uče, tako da verujem da je sve u redu što se znanja tiče. Očekujem da ćemo do kraja dana imati detaljnu analizu - kaže Tričković.

Novi Sad

Učenici četvrtog i sedmog razreda novosadskih osnovnih škola takođe su radili provere znanja protekle srede, a kako kaže Nedeljko Đorđić, direktor Osnovne škole „Đorđe Natošević“, testovi se još uvek pregledaju, a rezultati će se znati u ponedeljak.

Foto: Informer

- Za sada možemo da kažemo da su se četvrtaci nešto bolje pokazali na testu, dok su se sedmaci iz naše škole mahom opredelili za rešavanje testa iz hemije, što je za nas bilo blago iznenađenje – rekao je direktor Đorđić.

On navodi da je ovaj koncept provere znanja veoma praktičan i delotvoran jer sa jedne strane sedmaci dobijaju raniji uvid u značaj pripreme za polaganje mature koje ih očekuje dogodine.

- Novina koja bi mogla da zaživi od iduće godine je da osmaci budu u mogućnosti da se opredele za jedan predmet umesto kombinovanog testa. Na taj način će biti u prilici da usavrše znanje iz oblasti koja ih interesuje i koju nameravaju da izučavaju u srednjoj školi. Primera radi, oni đaci koji budu želeli da upišu srednju medicinsku školu, sigurno će za izborni predmet za polaganje odabrati biologiju – pojasnio je Đorđić, prenosi Blic.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija