• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

19.06.2022

21:54

TONA PELETA ĆE DO JESENI KOŠTATI 500 EVRA! TRAŽNJA OGROMNA, A NJEGA NEMA NA STOVARIŠTIMA! Kupce stavljaju na liste čekanja, ovo ne sluti na dobro...

Informer DN

Društvo

TONA PELETA ĆE DO JESENI KOŠTATI 500 EVRA! TRAŽNJA OGROMNA, A NJEGA NEMA NA STOVARIŠTIMA! Kupce stavljaju na liste čekanja, ovo ne sluti na dobro...

Podeli vest

Na stovarištima peleta nema ni za lek, sve što stigne brzo se rasproda, a kupci se stavljaju na listu čekanja

Građane Srbije koji su već krenuli u nabavku peleta za zimu sačekala su prazna stovarišta! Zbog nestašice ovog najisplativijeg ogreva skočile su cene. Procene stručnjaka su da će umesto dosadašnjih 300 evra po toni do jeseni koštati 500 evra!

I cene drva i uglja su skočile, ali je pelet gotovo nemoguće nabaviti, pa se kupci stavljaju na liste čekanja.

Foto: Informer DN

Sve se proda

Pelet je u odnosu na proleće prošle godine poskupeo od 60 pa i do 100 odsto, drva 50 odsto, koliko je cena viša i uglju, pa se mnogi građani s pravom pitaju da li se isplati grejati se na čvrsto gorivo. Cena tone peleta kreće se od 36.000 do 42.000 dinara, (300-350 evra) a prodavci peleta kažu da je tražnja za ovim energentom velika, što znači da će cene još više skočiti. Tako bi tona do jeseni mogla koštati i 500 evra.

- Mi se godinama grejemo na pelet. Sada ga nema nigde, a poskupeo je sto odsto. Prošle godine smo ga plaćali 155 evra, sada je 320. Nema ga, stavljeni smo na listu čekanja i svake nedelje treba da zovemo da vidimo da li je stigao - priča nam Beograđanka Sonja.

Poskupela i drva

Cena drva za ogrev, kojim se greje gotovo polovina stanovništva Srbije, sa 4.500 dinara skočila je na 8.000 dinara, negde čak i 9.000 dinara po metru kubnom, navode poznavaoci. Čak i po ovim cenama, i drva je kao i pelet teško naći.

Vlasnici stovarišta peleta kažu da sve isporuke koje im stignu odmah budu prodate i da cene ovog ogreva skaču gotovo iz dana u dan, a svaki put kada dođe novi tovar, dođe i druga cena.

- Cene menjamo iz nedelje u nedelju. Sada tonu peleta treba platiti oko 40.000 dinara, a sve što dobijemo mi i prodamo - kažu u stovarištu "Distributer D10".

Predsednik Udruženja peletara Srbije Danko Pušičić kaže da je sadašnja cena peleta koji pojedini prodaju "veštački napravljena".

Foto: Informer DN

Danko Pušičić

- Građani su se pomalo uplašili šta će i kako će se grejati na zimu zbog svih dešavanja na svetskom tržištu povodom rata u Ukrajini. Takođe, važan faktor koji je uticao na skok cena jeste i poskupljenje svih drugih energenata i sirovina. U ovom momentu cena peleta nije ista ni u svim gradovima i ta neujednačenost cena dovoljno govori da je sve podložno korekciji i da će je biti. Bitna stavka je da su "Srbija šume", posle perioda loših vremenskih uslova koji su trajali duže od kalendarske zime i kada nije moglo da se ide u šumu i u seču, već duži vremenski period potpuno normalizovale dinamiku isporuke ogrevnog drveta. To vraća proizvodnju u normalne okvire. Takođe, tražićemo od Vlade Srbije da zabrani izvoz ovog energenta kako bi se zaustavio rast cena i obezbedile dovoljne količine za domaće tržište - kaže Pušičić.

Foto: Informer DN

Zabrana izvoza rešenje

Kako dodaje, u dogovoru Udruženja peletara, Vlade Srbije i "Srbija šuma" cena peleta će se normalizovati. Međutim, kako ističe, to ne znači vraćanje na prošlogodišnje cene, ali se traži rešenje koje će biti dobro za sve.

- Trenutno zajedno sa JP "Srbija šume" i državom radimo na tome da se cena peleta donekle spusti. Mi kao udruženje, nas 32, daćemo svoj doprinos i da svi zajedno podelimo odgovornost. Dakle i da građani imaju pelet za grejanje i da mi proizvođači ne budemo oštećeni. Poručujem građanima da nema potrebe za panikom i da će biti dovoljno da se pokrije domaće tržište - navodi predsednik ovog udruženja.

Drakulić: Loša situacija katastrofalna

Biznismen Zoran Drakulić izjavio je da će njegova kompanija koja se bavi proizvodnjom peleta uspeti da proizvede samo 50 odsto u odnosu na prošlu godinu u tom periodu, da je glavni razlog tome nedostatak drveta, kao i da će cena tog ogrevnog energenta rasti. Drakulić kaže da je situacija s proizvodnjom peleta katastrofalna svuda u Evropi, kao i da se firme iz Italije i Grčke nude da kupe pelet ovde u Srbiji, po ceni od 350 evra po toni.

- To je stravična cena. To nikada nije bilo - naglašava on.

Foto: Informer DN

Zoran Drakulić

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17