• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.06.2022

21:39

MOŽE DA SE ZARADI I VIŠE OD 7.000 EVRA MESEČNO! Ovi fakulteti u Srbiji imaju najbolju perspektivu

Društvo

MOŽE DA SE ZARADI I VIŠE OD 7.000 EVRA MESEČNO! Ovi fakulteti u Srbiji imaju najbolju perspektivu

Podeli vest

Kada govorimo o tačnim ciframa koje se nakon studiranja na fakultetima u Srbiji mogu zaraditi, jedno zanimanje dosta prednjači

Priča o fakultetima uvek je najaktuelnija u ovo doba godine kada se bliže prijemni ispiti i, ne mala odluka o tome čime ćemo se baviti u daljem životu. Iako se mnogi mladi vode srcem, pa upisuju studije koje vole i koje ih interesuju, dosta njih se ipak odlučuju za one fakultete nakon kojih će se lako zaposliti i imati solidna primanja.

Ukoliko se u obzir uzmu interesovanja budućih srednjoškolaca tokom prošlih nekoliko godina u našoj zemlji, očigledno je da ih sve više vodi razum umesto srca pri odabiru studija, jer ih pored medicine koja je uvek bila aktuelna i popularna, sada sve više zanimaju i IT smerovi, kao i ostale studije koje danas važe za dobro plaćene i tražene na tržištu, kako kod nas, tako i u svetu.

Foto: Tanjug

Najperspektivniji FON i IT smerovi

Fakulteti koji mogu da obezbede dobar posao kako nakon, tako i tokom samog studiranja u Srbiji su ujedno i oni koji su danas najtraženiji među našim studentima - Fakultet organizacionih nauka, Elektrotehnički fakulteti, Elektronski, Mašinski i Građevinski fakultet, kao i jedan smer na Filozofskom fakultetu - psihologija.

Dok svi oni nude dobru perspektivu, ipak je FON taj koji prednjači kada je lak pronalazak posla u pitanju, te se na ovom fakultetu izdvajaju smerovi informacioni sistemi i tehnologije, kao i menadžment i operacioni menadžment, pa studenti već u završnim godinama mogu lako da pronađu dobro plaćene i solidne poslove u struci.

Pored FON-a, dobro se kotiraju i smer građevinarstvo na Elektrotehničkom fakultetu, smer mašinsko inženjerstvo na Mašinskom fakultetu, dok je velika potražnja, ali i isplativost ukoliko se dobije diploma sa posebno jednog smera na Filozofskom fakultetu - psihologiji.

Ovakvo interesovanja navršenih srednjoškolaca uopšte i ne čudi ukoliko se uzme u obzir da su ranijih godina prvi po mogućnosti za lako i dobro plaćeno zaposlenje imali upravo oni koji su diplomirali na fakultetima koji imaju smerove poput informacionih tehnologija, elektrotehničkog, mašinskog, građevinskog i softverskog inženjerstva.

Foto: PHOTOMASTER

Plate i više od 7.000 evra

Kada govorimo o tačnim ciframa koje se nakon studiranja na pomenutim fakultetima mogu zaraditi, one su dosta iznad prosečnih plata koje se trenutno zarađuju u našoj zemlji, pa je tako prošle godine na jednom sajtu objavljeno kolika je prosečna zarada za ova zanimanja u Srbiji.

Tako je, a prema njihovim podacima, prosečna neto zarada programera u Srbiji bila 1.225 evra, plate za prosečnog senior programera iznosile su 1.724 evra, za mediora 1.144, dok je junior zarađivao prošle godine 736 evra, dok je ubedljivo najplaćeniji posao u Beogradu u 2021. godini bio na pozicijama softverskog inženjerstva za koje se zarađivalo čak 7.500 evra.

Plate mašinskih inženjera se, prema podacima sa sajta Infoplata.rs kreću u našoj zemlji od 50.097 do čak 120.000 dinara, dok su one koje primaju građevinski inženjeri nešto veće, te se one kreću od 50.000 do 130.000 dinara. Ipak, ukoliko se studenti odluče za neki vid inženjerstva, svakako je najbolje da to bude elektro inženjerstvo, jer su tu, sudeći prema podacima, plate najveće, pa najmanja iznosi 58.219 dinara, dok je najviša čak 134.096 dinara.

Foto: Shutterstock

Najmanje mesta na stomatologiji, FONU, elektrotehnici i psihologiji

Da su želje jedno, a mogućnosti nešto sasvim drugo, govore i podaci o slobodnim mestima na fakultetima koji su u Srbiji najtraženiji, i za koje je potreban dosta dobar uspeh kako bi se uopšte upisali, pa je tako "najtesnije" upravo na FONU, Elektrotehničkom fakultetu, smeru psihologija na Filozofskom fakultetu, dok je i na stomatologiji prilično velika konkurencija.

Tačnije, tokom 2021. godine na prvom mestu je ubedljivo bio Stomatološki fakultet za koji se prijavilo mnogo više kandidata u odnosu na omogućena mesta, odnosno prijavilo se čak 866 kandidata za samo 250 mesta.

Kada je o Fakultetu organizacionih nauka reč, i na njihovim hodnicima je prošle godine, kao i u godinama unazad, bilo gužve i dosta mladih ljudi željnih da upišu baš taj fakultet. Naime, tokom prošle godine na tom fakultetu konkurisalo je dva i po puta više studenata u odnosu na raspoloživa mesta, tačnije 2253 nasuprot slobodnih 820 mesta.

Smer psihologije bio je razlog za povećane gužve i u ustanovi Filozofskog fakulteta tokom 2021. godine, jer se za taj smer prijavljivalo čak 6 kandidata samo za jedno mesto, odnosno 556 kandidata prema 88 postojećih mesta.

Poslednji u nizu, a svakako tražen fakultet u Srbiji je i Elektrotehnički fakultet na kom je prethodne godine konkurisalo čak 1135 navršenih srednjoškolaca, iako je bilo predviđeno da se upiše znatno manji broj, odnosno broj postojećih mesta je iznosio 720, te je dobro urađen prijemni ispit i na ovom fakultetu bio imperativ, prenosi Blic.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija