• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS.rs

21.06.2022

23:00

TRKA MEDIJA ZA NACIONALNE FREKVENCIJE! Presudiće jedan bitan USLOV!

Društvo

TRKA MEDIJA ZA NACIONALNE FREKVENCIJE! Presudiće jedan bitan USLOV!

Podeli vest

Na konkurs za dodelu četiri nacionalne frekvencije, koji je zatvoren u ponedeljak, prijavilo se 14 televizija

Kako navodi Udruženje novinara Srbije na konkurs su se prijavili - N1, Nova S, Hepi, Pink, Vesti, Prva, B92, Kopernikus, UNA, K1, Tanjug, TV2, BK i Kurir, navodi Udruženje novinara Srbije.

Članica Regulatornog tela za elektronske medije Višnja Aranđelović rekla je Udruženju novinara Srbije da je za nju, pri odabiru televizija koje će dobiti nacionalnu pokrivenost, najbitniji kriterijum kvalitet programa, ali da se vrednuju i ekonomska i tehnička održivost.

Nacionalnu frekvenciju trenutno imaju televizije Prva, Hepi, B92 i Pink, dok je peta frekvencija koja je nekada pripadala televiziji Avala devet godina neraspoređena.

Foto: pixabay

Kulturno-umetnički program izostaje na svim komercijalnim televizijama

Obavezni sadržaji

Pravilnikom koji je REM doneo 2014. godine propisano je da su obavezni informativni, dečji, naučno-obrazovni, dokumentarni i kulturno-umetnički sadržaji kao minimum programskih uslova.

Sankcija neće biti

Međutim, izveštaj REM-a iz 2020. godine pokazao je da kulturno-umetnički program u potpunosti izostaje na svim komercijalnim televizijama, koje imaju nacionalnu frekvenciju.

- Nije jeftino snimiti dokumentarnu ili dečju emisiju, a opet taj program nije dovoljno atraktivan za oglašivače. Naravno, to nije izgovor da ih ne bude, jer privatne televizije koje imaju ili će imati dozvolu za nacionalno emitovanje, iako su komercijalne, imaju obavezu da vode računa i o javnom interesu. Što više dokumentarnih, naučno-obrazovnih, dečjih i kulturno-umetničkih emisija, to je program kvalitetniji - rekla je Aranđelović.

Sankcija, kaže članica REM-a, za televizije neće biti, jer je Pravilnik koji propisuje kvote za učešće informativnog, dokumentarnog, naučno - obrazovnog, dečjeg i ostalih vrsta programa donet 2014. godine.

Prema rečima Višnje Aranđelović, televizije su dobile dozvolu za nacionalnu pokrivenost pre ovih propisa, te nisu imale obavezu da ih se pridržavaju.

 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17