• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.S

30.06.2022

09:00

ZA LEČENJE NA MORU TREBA VAM MALO BOGATSTVO Informer istražuje koliko ćete platiti pregled doktora ako se razbolite DETALJAN CENOVIK

printscreen

Društvo

ZA LEČENJE NA MORU TREBA VAM MALO BOGATSTVO Informer istražuje koliko ćete platiti pregled doktora ako se razbolite DETALJAN CENOVIK

Podeli vest

Odlazak na letovanje može postati pravi pakao ukoliko se razbolite u inostranstvu. Cene zdravstvenih usluga su u ovi omiljenim letovalištima Srba su paprene, te tako možete pregled kod doktora opšte prakse platiti čak i do 180 evra!

Ekipa Informera istraživala je koliko novca će vam zatrebati ako se usudite da otputujete na letovanje bez putnog osiguranja. 

Podaci do kojih smo došli su neverovatni! Ako vam, ne daj Bože, zatreba bolničko lečenje moraćete da platite čak 1000 evra po danu!

Cene osnovnog lekarskog pregleda za putnike bez putnog osiguranja u Grčkoj i Egiptu iznose najmanje 50 evra pa sve do 180 evra

Kontaktirali smo nekoliko osiguravajućih društva, jer oni svakodnevno posreduju između turista i zdravstvenih ustanova, te najbolje znaju koliko koštaju pregledi i lečenje u Grčkoj, Turskoj, Egiptu, na Kipru ili u Španiji. 

Cene pregleda u Grčkoj, Egiptu, na Kipru i Španiji

Srbi se na letovanjima uglavnom javljaju doktorima zbog upale grla, uha, ujeda insekata, temperature i preloma. Dešava se i da naši ljudi, poput ostalih turista u svetu, završavaju i na bolničkom lečenju.

Iz Generali osiguranja su nam rekli da zbog ovakvih zdravstvenih problema turisti mogu biti lakši za čak 500 evra.

- Cena lekarskih usluga u instranstvu zavisi od destinacije i vrste zdravstvenog problema. Primera radi za upale grla, upale uha, temperaturu, ujede insekata, stomačne tegobe i testiranja na koronu, lekarske usluge se mogu se kretati od 50 do 500 evra. Komplikovaniji zdrastveni problem, prelom ekstremiteta, kao i bolnički dani mogu iznositi i po nekoliko hiljada evra - navodi Đurđević.

Uniqa osiguravajuća kuća pomogla nam je da saznamo detaljnije cenovnik zdravstvenih usluga koje se nalaze u poznatim letovalištima:

- Cene osnovnog lekarskog pregleda za putnike bez putnog osiguranja u Grčkoj i Egiptu iznose najmanje 50 evra pa sve do 180 evra, a odnose se pretežno na upale grla ili uha, temperaturu, ujede insekata...  - nadove iz Uniqa osiguranja za Informer.

 U slučaju hospitalizacije, u Turskoj i Egiptu cene variraju od najmanje 400 evra pa sve do 1.000 evra za hospitalizaciju

Iz ovog osiguranja napominju da turisti mogu biti u velikom finansijskom problemu ukoliko se teže razbole ili dožive fizičke nezgode:

- Ukoliko dođe do nešto komplikovanijih slučajeva kao što su prelom ruke ili noge, ili
stomačnih tegoba, u Turskoj i Egiptu cene lekarskog pregleda prilično variraju zato što se
svaka usluga dodatno naplaćuje. Pored osnovnog pregleda, neophodno je platiti snimanja,
prevoz do zdravstvenih ustanova i ordinacija različitih specijalista i slično što sve zajedno može
iznositi i nekoliko stotina evra. Za kliničko posmatranje, u navedenim zemljama potrebno je platiti od 400 pa do preko 700 evra dnevno, a cene kliničkog posmatranja za komplikovanije slučajeve mogu biti još više u zavisnosti od urađenih laboratorijskih analiza i procedura
.

Ipak, kako navode iz osiguravajuće kuće Uniqa, najviše novca ljudi potroše za bolničko lečenje:

- U slučaju hospitalizacije, u Turskoj i Egiptu cene variraju od najmanje 400 evra (ukoliko je
pacijent hospitalizovan u državnoj bolnici) pa sve do 1.000 evra za hospitalizaciju u privatnoj
bolnici. U Grčkoj cena bolničkog dana u državnim bolnicama u proseku iznosi oko 420 evra, dok je prosečna cena bolničkog dana u privatnim bolnicama oko 1.600 evra. Što se tiče Kipra i Španije, situacija je nešto drugačija. Cena lekarskog pregleda na Kipru iznosi preko 250 evra, dok cena bolničkog dana može biti i preko 1.200 evra. U Španiji je garancija osiguravajuće kuće neophodna kako bi pacijent bio pregledan ili hospitalizovan, a cena bolničkog dana je oko 1.000 evra pa naviše
- navode iz Uniqa osiguranja.

Zbog ovih vrtoglavih cena, većina turista ipak uplati putno osiguranje, jer im je lakše da potroše nekoliko hiljada dinara (u proseku oko 5000 dinara za četvoročlanu porodicu), nego da razmišljaju!

Kako se postupa u slučaju nastanka osiguranog slučaja

Iz Dunav osiguranja objasnili su na koji način treba da postupaju oni koji su se osigurali, a na putovanju dođe do korišćenja zdravstvenih usluga.

- Kada nastane osigurani slučaj, osiguranik je obavezan, pre svega, da pozove Kontakt centar na broj telefona koji je opredeljen od strane osigravača i pruži neophodne identifikacione podatke kako bi se proverilo postojanje osiguranja i njegovog ugovorenog obima pokrića. Nakon toga vrši se organizacija pružanja neophodne zdravstvene usluge i osiguranik se upućuje u zdravstvenu ustanovu koja će mu pružiti potrebnu pomoć - kaže Jugoslava Smiljković iz Dunav osiguranja.

Ona objašnjava da turisti u tom slučaju mogu kod lekara da odu bez dinara u džepu.

- Troškove zbrinjavanja u tom slučaju osiguranik ne plaća već nastale troškove direktno reguliše osiguravač.

Ipak, upozorava da ukoliko hitno odete kod lekara i zaboravite da obavestite Kontakt centar obavezno uzmete sve račune koje ste platili:

- U slučaju da osiguranik izvrši uslugu medicinske pomoći bez prethodnog pozivanja Kontakt centra, u obavezi je da troškove samostalno snosi, a nakon povratka sa putovanja može podneti osiguravaču zahtev za refundaciju troškova u roku od 30 dana sa kompletnom originalnom dokumentacijom - navodi Smiljković i dodaje da turistima novac bude isplaćen u roku od 14 dana. 

S obzirom na to da je vreme odmora i da su cene pružanja medicinskih usluga u omiljenim turističkim destinacijama Srba vrtoglave, iz Uniqa osiguravajuće kuće i Dunav osiguranja preporučuju da se pre odlaska na put turisti obezebede putnim osiguranjem kako bi bezbrižno proveli odmor.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

CENE DIVLJAJU! ZA LETOVANJE U GRČKOJ, TURSKOJ, EGIPTU, TUNISU DOPLATA NAJMANJE 100 EVRA! Agencije udar na džepove Srba pravdaju Ukrajinom...
Društvo

CENE DIVLJAJU! ZA LETOVANJE U GRČKOJ, TURSKOJ, EGIPTU, TUNISU DOPLATA NAJMANJE 100 EVRA! Agencije udar na džepove Srba pravdaju Ukrajinom...

Početak je letnje sezone, a aranžmani su uveliko rezervisani i unapred uplaćeni. Rat u Ukrajini, međutim, uticao je na sve, pa tako i na tursitičke agencije, koje sada od građana traže da plate dodatne troškove. Agencije dodatno putnicima tarifiraju avio-gorivo od 30 pa pa sve do 75 evra za čarter letove, zavisno od pojedinačnih destinacija, a traži se i doplata za smeštaj

26.05.2022

20:15

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija