• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - M. M. D.

02.07.2022

07:00

ALARMANTNO! DVOJKAŠI ĆE BITI PROFESORI SRPSKOG! Za studiranje srpskog jezika prijavilo se 47 kandidata na 100 mesta!

Društvo

ALARMANTNO! DVOJKAŠI ĆE BITI PROFESORI SRPSKOG! Za studiranje srpskog jezika prijavilo se 47 kandidata na 100 mesta!

Podeli vest

Kako je interesovanje za srpski jezik i književnost bilo slabo, fakultet su upisali i srednjoškolci sa dvojkama i trojkama!?

Đaci koji su srednju školu danas završili sa jedva dobrim uspehom nekim budućim generacijama biće profesori srpskog jezika!?! Prijemni ispit na Filološkom fakultetu na smeru Srpski jezik i književnost prošle nedelje položili su sve sami 'dvojkaši' i 'trojkaši'. Kako je interesovanje za ovaj smer bilo veoma slabo - na 100 mesta prijavilo se samo 47 kandidata, stvorila se mogućnost da ga upišu i đaci sa lošim prosekom.
Tako će 'srpski' studirati i učenici koji su iz ovog predmeta u srednjim školama jedva dobijali prelazne ocene!? Kao samofinansirajući, upisaće se i kandidati koji su srednju školu završili sa dobrim uspehom, a najslabiji od njih je na prijemnom ispitu od maksimalnih 60 osvojio svega 11 poena.

Biće sve gore

Već vlada nepismenost, a tek nećemo imati dobrih nastavnika i decu neće imati ko da nam uči
Miloš Kovačević

 



Loš odziv
Prema rečima stručnjaka, mladi ljudi su potpuno nezainteresovani za proučavanje srpskog jezika i književnosti.
Profesor srpskog jezika i opšte lingvistike na Filološkom fakultetu u Beogradu Miloš Kovačević kaže za Informer da je ovogodišnji nikad niži upisni prag i nikad manji broj brucoša koji su primljeni na fakultet pokazatelj statusa srpskog jezika u našem društvu.
- Srpski jezik je tradicija, pismo, govor, ogledalo naše istorije, a došli smo do toga da, nažalost, on gubi svaki ugled u današnjici. Nedovoljno budućih studenata na katedri, loš uspeh, bodovni prag, sve to je posledica malog interesovanja za upis i lošeg odnosa prema maternjem jeziku. Đaci hoće da studiraju fakultete i smerove koji će im omogućiti da se bave isplativijim poslovima i zato više konkurišu na takve fakultete - kaže profesor Kovačević i upozorava:
- Svi mi koji se bavimo ovom oblašću i borimo se za srpski jezik i književnost smatramo da našem jeziku mora da se popravi položaj u društvu. Srpski jezik mora da se vrati u obrazovni sistem na svim fakultetima, bez obzira na to šta se studira. Jer jezik jednog naroda jeste osnova, sve drugo je nadogradnja. Kod nas je već zavladala nepismenost, a bojim se da će stanje biti sve gore. Nećemo u budućnosti imati dobrih nastavnika i profesora i decu neće imati ko da uči kako treba, a to ne smemo da dozvolimo!

Ranije svi hteli Filološki

Nekad su se najbolji đaci utrkivali da upišu Filološki, a sada je sve drugačije
Jasna Janković

Sa njim je saglasna i nastavnica srpskog jezika i književnosti Jasna Janković. Mlade generacije, kaže ona, zanima samo ono što će im doneti brzu zaradu i zato je jako malo zainteresovanih za izučavanje srpskog jezika.
- Nekada je Filološki fakultet bio najpoželjniji. Najbolji đaci sa dobrim ocenama utrkivali su se da budu primljeni. A danas zbog malog interesovanja i ogromnog broja slobodnih mesta dolazimo u situaciju da ga upisuju i dobri i dovoljni đaci, koji su u srednjoj školi iz srpskog imali dvojku ili trojku?! I onda će takav profil učenika sutra učiti našu decu, koja su i inače već jako slabo motivisana za ovaj predmet - kaže Jankovićeva.

Foto: Informer


Kiksnuli i odlikaši
S druge strane, ni sve petice u srednjoj školi ne znače siguran ulazak na neke fakultete, što je ove godine pokazao prijemni ispit na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.
Na preliminarnoj rang-listi čak 50 vukovaca ostalo je ispod crte! Posebno je zanimljivo što se na ovaj fakultet prijavilo nekoliko stotina kandidata sa odličnim uspehom, ali gotovo niko od njih nije osvojio svih 100 poena, jer najbolji na rang-listi ima 99 bodova.

Upisni kalendar

4. jula - rezultati

11. jula - konačna rang-lista
11-15. jula upis na fakultete
16. jula - spisak slobodnih mesta za drugi upisni krug
1. i 2. septembra - prijavljivanje za drugi upisni krug
5. i 6. septembra - polaganje prijemnog
12. septembra - objavljivanje rang-liste
12-15. septembra - upis na fakultete

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ZN

pre 1 godinu

Zašto alrmantno? Opismeniće se i oni i biće manje nepismenih u Srbiji. A da su deca nepismena, jesu i to katastrofalnom većinom.

Koji moj

pre 1 godinu

Koji Srpski jezik ? Pravi Srpski jezik govore sad u Hrvatskoj a ovo je ve drugo cak nam i Nemci stampaju užas

Ja

pre 1 godinu

Nemojte da vređate decu! Oni su pošteni dvojkaši i trojkaši. Ovi nazovi "vukovci" su dokazali da bi bili pošteno dvojkaši. Tako da manire se glupavih članaka!!! Sramota!!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija