• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/WebMD

06.07.2022

17:10

ZNATE NEKOGA KO NIJE PIO ALKOHOL, A STRADALA MU JE JETRA? Ovo su razlozi!

Shutterstock

Društvo

ZNATE NEKOGA KO NIJE PIO ALKOHOL, A STRADALA MU JE JETRA? Ovo su razlozi!

Podeli vest

Prema najnovijim istraživanjima jetri ne šteti samo alkohol, već i previše vitamina A, šećer, lekovi protiv bolova

Koliko puta ste do sada čuli da se neko požalio da mu je obolela jetra, a da uopšte nije pio alkohol. Onda su svi kojima se takva osoba požalila pokušavali da to objasne pozivajući se na ''čuvene'' teorije, dok su neki bili i sumnjičavi misleći da iza svega, ipak stoji žestoko piće.  

Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da ljudi koji piju mnogo bezalkoholnih pića imaju veću verovatnoću da dobiju bezalkoholnu masnu bolest jetre. Otuda se svima koji konzumiraju gazirana bezalkoholna pića sa mnogo šećera, savetuje da se izbore sa tom štetnom navikom.

Foto: Pixabay

Ograničite unos šećera

Takođe, na jetru loše utiču i trans-masti koje se nalaze u nekim upakovanim namirnicama i pečenim proizvodima. Ukoliko primetite da dobijate na težini, bitno je da proverite sastojke navedene na namirnicama. Čak i ako piše „0“ grama trans-masti, ne mora da znači da ih uopšte nema.

Koliko je za telo dobar vitamin A dobijen iz biljaka (svežeg voća i povrća), toliko je štetan za jetru ukoliko se uzima iz suplemenata sa visokim dozama ovog vitamina. Zato je preporučljivo da se konsultujete sa lekarom, koji će vam reći koji vitamin vam nedostaje i na koji način ćete to nadoknaditi.

Previše šećera šteti jetri

Previše šećera nije samo loše za vaše zube. To može naškoditi i vašoj jetri. Organ koristi jednu vrstu šećera, zvanu fruktozu, za stvaranje masti. Previše rafinisanog šećera i kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze, izaziva nakupljanje masti koje može dovesti do bolesti jetre. Neka istraživanja pokazuju da šećer može biti jednako štetan za jetru kao i alkohol, čak i ako nemate višak kilograma. To je još jedan razlog više da ograničite hranu sa dodatkom šećera, kao što su soda, peciva i slatkiši, navodi se na sajtu WebMD.

Foto: Pixabay

Peciva sadrže trans-masti

Nealkoholna masna jetra

Dodatna mast se može nakupiti u ćelijama jetre i dovesti do nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD). Kao rezultat toga, jetra može nateći. Vremenom se može stvrdnuti i ostaviti ožiljak na tkivu jetre (lekari ovo nazivaju cirozom).

Pritom, veća je verovatnoća da ćete dobiti nealkoholnu masnu jetru ako ste gojazni, srednjih godina ili imate dijabetes. Možda ćete moći da preokrenete stvari. Ishrana i vežbanje mogu zaustaviti bolest.

 

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 1 godinu

coca-cola .. redbull ... gazirana pica .. kad vece pisete pisite sve ...

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17