• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.07.2022

12:19

Gradonačelnik Bakić otvorio Takmičenje risara

Strahinja Babović

Društvo

Gradonačelnik Bakić otvorio Takmičenje risara

Podeli vest

U okviru 112. „Dužijance“, na njivi pokraj crkve Svetog Josipa Radnika u Đurđinu, danas je održano tradicionalno Takmičenje risara, manifestacija protkana etnografskim sadržajem takmičarskog karaktera, koja se priređuje više od pola veka

 Takmičenje u risu posebnim, čobanskim, zvonom otvorenim je oglasio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, koji je obraćajući se prisutnima, istakao da mu je izuzetna čast da kao i prošle godine bude na manifestaciji koja vraća u prošlost i verodostojno oslikava kako su preci nekada radili ovaj težak posao.

Foto: Strahinja Babović

„Svako risarsko takmičenje nas podseća koliko je nekada bilo teško i izazovno sprovesti žetvu i ubrati plodove teškog rada tokom godine. Кada su preci odlazili na njive oslanjali su se na svoju volju, snagu i na vredne ruke svoje porodice. Takmičenje risara svedoči o veri i kulturi jednog naroda, a sa druge strane podstiče na takmičarski duh“, podsetio je Stevan Bakić.

Inače generalno žetva je, kako je rekao, uvek velika svestkovina za sve države sveta i njihove narode koji se bave poljoprivredom.

„Ova prostrana ravnica je neprocenjivo blago i garancija da kao što nikada nismo i nećemo biti gladni. Grad Subotica će uvek podržavati ovu manifestaciju, koja je jedna od sedam najznačajnijih svetkovina u gradu Subotici, zato što oslikava identitet jednog naroda i simbolizuje turističku ponudu grada“, podvukao je Stevan Bakić.

Foto: Strahinja Babović

Gradonačelnik Bakić potom je u njivi sa kosom u ruci odmerio snage sa risarskim šampionom Stipanom Кujundžićem, nakon čega je izjavio da se radi o teškom, ali radosnom hlebu.

Organizator manifestacije Udruženje Bunjevačkih Hrvata “Dužijanca” potrudio se da tradicija bude ispoštovana, nakon dočeka vrednih risara i drugih gosti upriličen je risarski doručak, jedinstveni gastronomski ugođaj, na balama slame, sa posluženjem karakterističnim za teški rad u polju koji su obavljali žeteoci.

Foto: Strahinja Babović

Takmičenju risara prisustvovali su i članovi Gradskog veća Srđana Samardžića Hajnalka Bognar Pastor.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17