• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jasmina Vujadinović

13.07.2022

20:00

HILJADU GODINA STARA ISTINA! Ako imate ekcem, ozlede na koži, ranice na grliću materice... POMOĆI ĆE VAM PČELE I PČELINJI PROIZVODI! Kako?

pixabay

Društvo

HILJADU GODINA STARA ISTINA! Ako imate ekcem, ozlede na koži, ranice na grliću materice... POMOĆI ĆE VAM PČELE I PČELINJI PROIZVODI! Kako?

Podeli vest

Apiterapija označava jednostavnu terapeutsku metodu i različite načine primene pčela i pčelinjih proizvoda u medicini

Hiljadugodišnja istina potvrđuje da pčelinji proizvodi čuvaju čovekovo zdravlje i da čak mogu da ga povrate. Apiterapija je deo holističke medicine i podrazumeva upotrebu meda i ostalih pčelinjih  proizvoda u prevenciji bolesti i očuvanju zdravlja.

U pčelinje proizvode se ubrajaju med, propolis, matični mleč ili cvetni prah, pčelinji otrov i vosak. Sveži organski pčelinji proizvodi imaju bolje efekte od industrijski obrađenih.

Recimo, sirovi med je najstariji prirodni zaslađivač.

Hiljadama godina pre pronalska belog šećera, ljudi su koristili med da poboljšaju ishranu i održavaju telo. Med sadrži različite šećere, esencijalne, aminokiseline, enzime, prirodne ''atnibiotike'' (fitinicide), vitamine i minerale, antioksidanse. Prekomerno zagrevanje uništava dragocene enzime, vitamine i minerale koji med čine izuzetnom namirnicom. 

Foto: privatna arhiva

Prof. dr Mladenović o značaju apiterapije

Med i njegova lekovitost su odavno poznate

U narodnoj medicini med se koristio za jačanje organizma, pre svega dece i starijih. I naučnici mu pripisuju antibakterijska, antiseptička i antioksidaciona svojstva. Med je izuzetno koristan za zdravlje jer jača funkciju rada srca i krvotoka, a koristi se i kod povišene telesne temperature, prehlada, poremećaje sna, upala desni i polenske kijavice, astme, bronhitisa, opekotina, bolova u želucu, hemoroida.

Značajno je naglasiti da je naše Udruženje pre osam godina odlučilo da apiterapija bude humanistička profesionalna metoda tradicionalne medicine sa zastupljenim stanovištem medicinskog pluralizma - kaže za portal Informer.rs profesor u penziji dr Mića Mladenović, predsednik UO Razvojne akademije poljoprivrede Srbije, predsednik Udruženja pčele i zdravlje „Api-Bea“  Srbije i sertifikovani apiterapeut.

On dodaje da je Udruženje do sada promovisalo oko 120 apiterapeuta iz naše zemlje i okruženja čime su se pridružili velikoj armiji apiterapeuta u svetu, kojih, po slobodnoj proceni, ima oko
140.000, dok alternativnu medicinu u vidu apiterapeutskih preparata i saveta koristi više od
300.000.000 ljudi.

- Polaznici naših kurseva naučili su da prepoznaju indikacije za primenu apiterapije, da kombinuju apiterapiju sa metodama oficijelne medicine, kao i da sa drugim metodama alternativne medicine pripremaju preparate na bazi proizvoda medonosne pčele, a ovladali su i veštinama ekološkog pčelarenja - navodi za portal Informer. rs prof. dr Mladenović. 

Cilj apiterapije

Apiterapiju karakterišu samostalnost i odgovornost. Samostalnost proističe iz specifičnosti ove veštine i znanja, a odgovornost i obaveza proističu iz potrebe da princip bilo kakve dominacije ustupi pred principima apiterapije. Osnovni cilj apiterapije je očuvanje zdravlja i rehabilitacija građana i porodice, naglašava prof. dr Mladenović. 

 

Foto: Pixabay

Vekovna iskustva o dejstvu pčelinjih proizvoda

Očuvanje zdravlja

Naš sagovornik kaže da su članovi Udruženja ponosni na sve što su učinili za ovih desetak godina.

- Planiramo da se uključimo u sve tokove savremene apiterapije, ne samo u Evropi, već i šire. U tom cilju smo se maksimalno potrudili, ali i dokazali upornim i nesebičnim radom svih ovih godina. Zdravstveni savet Ministarstva zdravlja je u dva maha akreditovao naše kurseve. Ta akreditacija nam je mnogo značila, jer smo tako stručno medicinsko osoblje upoznali sa mogućnostima alternativne medicine i njene primene u sanaciji, čak i nekih bolesti i stanja za koje izgleda kao da nema rešenja - napominje za portal Informer.rs prof. dr Mladenović.

On dodaje da su razotkrili vekovna iskustva koja su se prenosila s kolena na koleno.

Uz pomoć zaljubljenika u medonosnu pčelu, promocijom prečišćene tehnologije rada i ekološkog pčelarenja, prof. dr Mladenović kaže da su učili polaznike kurseva o dobijanju zdravstveno bezbednih pčelinjih proizvoda koji se mogu oplemenjivati ekstraktima lekovitog bilja i koristiti u očuvanju zdravlja ili doprineti da se do zdravlja dođe u najširoj populaciji.

Foto: informer.rs

Med je dobar i za kožu

Recepti za neke tegobe

Po preporuci prof. dr Mladenovića, objavljujemo recepte doktorke Nataše Đorđević, publikovane u knjizi ''Apiterapija i zdravlje'': 


Za lečenje ekcema (zapaljenja kože), koje je najčešća dermatoza, med i propolis daju pozitivan
terapijski efekat.

Med se primenjuje spoljno, mazanjem oštećenog mesta (može i previjanjem), i unutrašnje (oralno). Med se uzima u količini od 60 do 100 g dnevno, podeljeno u tri obroka. Propolis se primenjuje u vidu lekovite masti ili 5-30 odsto alkoholnog ekstrakta: oštećeno mesto se maže i po potrebi se stavlja zavoj. Oralno se uzima 20-40 kapljica u čaši vode, tri puta dnevno. Lečenje traje do očekivanog rezultata.

Rezultati pacijentkinje koja je sedam godina bolovala od ekcema su pokazali da se med odlično pokazao za izlečenje. Svake večeri pred spavanje je ruke nakon pranja ruku običnim sapunom ruke mazala medom, zavijala papirom i vezivala maramicom, i tako spavala. Nakon sedam dana ekcem se u potpunosti povukao.

U slučaju rana i ozleda kože koje su posledica mehaničkog oštećenja, gde je oštećena površina kože do kapilarnog sloja sa krvarenjem, a postoji i opasnost od infekcija, koriste se med i propolis.

1. Pčelinji med: Oštećeno mesto se maže nektarskim pčelinjim medom i krvarenje brzo
prestaje. Do sledećeg dana nastaje epitelizacija i ozdravljenje. Pri dubljim ranama povrh meda se
stavlja gaza i fiksira flasterom. Nije potrebno menjati zavoj, a za dan ili dva rana zarasta.

2. 30 odsto alkoholni ekstrakt propolisa: vatom umočenom u ekstrakt se maže oštećeno mesto.
Krvarenje i bol brzo prestaju. Formira se fina zaštitna korica od propolisa. Do sledećeg dana rana
obično epitelizira i zarasta.

Foto: Shutterstock

Pčelinji proizvodi za umor

Kako otkloniti opštu slabost

Kod opšte slabosti (astenije) javljaju se slabost, nemoćnost i bledilo. Uzroci mogu da budu
nasledna dispozicija ili dobijena usled čestih bolovanja, velikog umora, nervoze i psihičkih
trauma, loših radnih i životnih uslova i loše ishrane.

Za lečenje se koriste sledeći pčelinji proizvodi: med, matični mleč, pčelinji prah. Preporučena doza meda je 100 do 120 g, u tri do četiri obroka u toku dana. Lečenje traje jedan do dva meseca. Najbolji i najbrži terapijski efekat se postiže pomoću kombinacije: 1 kg pčelinjeg meda, 200 g cvetnog praha i 5 g matičnog mleča. Dnevno se uzima 2-3 puta po supena kašika. Ima antidepresivno dejstvo i za kratko vreme otklanja umni i fizički umor. Upotrebljava se jedan do dva meseca, a po potrebi se ponavlja.

Ranica na grliću materice

Kod ranica na grliću materice sprovodi se lečenje medom i propolisom u kombinaciji sa
pčelinjim voskom (vaginalete). Med se u količini od 10-15 g tamponom stavlja na grlić materice. Do 10-tog dana ranica obično potpuno epitelizuje. Vaginalete na bazi pčelinjeg voska i propolisa se noću u toku 7 do 10 dana koriste gde ostaju najmanje 5 do 6 sati. Pacijentkinje potvrđuju da se nakon terapije, ranica godinama ponovo ne pojavljuje.

 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17