• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.07.2022

12:40

U SRBIJI DO SADA DESET POTVRĐENIH SLUČAJEVA MAJMUNSKIH BOGINJA! Batut o simptomima virusa

Društvo

U SRBIJI DO SADA DESET POTVRĐENIH SLUČAJEVA MAJMUNSKIH BOGINJA! Batut o simptomima virusa

Podeli vest

U Srbiji je do danas registrovano 10 potvrđenih slučajeva majmunskih boginja, objavio je danas Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut"

Kako se navodi na zvaničnom sajtu "Batuta", na teritoriji Beograda registrovano je osam, a u Vojvodini dva slučaja.

Svi slučajevi su registrovani među osobama muškog pola, uzrasta 27 do 44 godine.

"Batut" navodi da je do sada u 75 zemalja prijavljeno 16.000 slučajeva obolevanja od majmunskih boginja, sa pet smrtnih ishoda.

U ovom trenutku epidemija je koncentrisana među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima, posebno onima sa više seksualnih partnera.

Simptomi majmunskih boginja obično uključuju povišenu telesnu temperaturu, intenzivnu glavobolju, bolove u mišićima, bol u leđima, slabost, manjak energije, otečene limfne žlezde, najčešće na vratu, u pazuhu i preponama, kao i kožni osip.

Osip obično počinje u roku od jednog do tri dana od početka povišene telesne temperature i može biti koncentrisan na licu, dlanovima i tabanima.

Majmunske boginje u grupi virusa gde je i variola vera

Reč je o ozbiljnom virusu, o virusu koji se nalazi u grupi gde se nalazi i virus variole vere. Ovaj virus svakako predstavlja posle variole najozbiljnu bolest. Neobično je što se danas dešava. Ovaj virus ima endemski karakter. Do sada se javljala u afričkim zemljama. Prvi put se javlja zemljama širom sveta. Da li će virus doći kod nas ne može niko da predvidi - rekla je prof. dr Nada Kuljić Kapulica.

Foto: Printscreen You Tube

Dr Nada Kuljić Kapulica

Prof. dr Nada Kuljić Kapulica, mikrobiolog kaže da ipak nema potrebe da brinemo.

Majmunske boginje se prenose i sa obolele životinje na čoveka. Oboleli čovek ima simptome, ali životinja ne mora da ih ima. Iako je virus dobio ime majmunske boginje, rezervoari ovih boginja su pacovi i veverice. Prenosi se direktnim kontaktom sa obolele kože, ali i sa predmeta. Mogu da prežive i na krastama. Uglasnom se bolest leči bez terapije, ali ako se radi o težim situacijama, može da se uključiti neka antivirusna terapija. Koliko se on može širiti, to je nepredvidivo, zato što se ne zna rezervoar. Ovde nema mesta panici. Ipak, čovek često dira i menja prirodu, a kada čovek nešto menja to nešto onda odgovara - objasnila je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija