• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.08.2022

07:00

ONI SU UVEK NA TU KADA JE POTREBNO SPASTI NEČIJI ŽIVOT! Železničari za 25 godina DALI 17 TONA KRVI

Informer DN

Društvo

ONI SU UVEK NA TU KADA JE POTREBNO SPASTI NEČIJI ŽIVOT! Železničari za 25 godina DALI 17 TONA KRVI

Podeli vest

Članovi Humanitarnog društva železničara Srbije "Voja Stajić" iz Niša, od 1997. godine, kada je to društvo osnovano, pa do sada, u okviru organizovanih akcija dobrovoljno su dali oko 17 tona krvi i nastavljaju da učestvuju u dobrovoljnim akcijama

U železničkom sektoru ovo je samo jedno od udruženja dobrovoljnih davalaca krvi, pa su količine krvi koje se prikupe tokom organizovanih akcija na godišnjem nivou velike. Železničari zato apeluju i pozivaju sve da dobrovoljno daju krv, posebno tokom leta kada su zalihe ove dragocene tečnosti najmanje.

Foto: Informer DN

Železničari se, tradicionalno, godinama unazad odazivaju akcijama dobrovoljnog davanja krvi kako bi pomogli svima kojima je to potrebno, a uvek su na raspolaganju da pomognu i onda kada treba spasti nečiji život.

Skretničar stanice Požarevac, Zvonimir Prvulović iz Brežana, zaposlen je na železnici 37 godina, a do sada je 56 puta dao krv. Prvi put se odlučio na ovaj plemenit čin 1996. godine. On, kao i većina dobrovoljnih davalaca krvi, redovno daje krv svaka tri meseca.

- Dati krv znači pomagati onima kojima je to potrebno, i to je najveći motiv koji me vodi svih ovih godina. Nakon svakog davanja krvi i sam se osećam mnogo bolje nego inače, kako fizički, tako i psihički. Sama pomisao da se na taj način spasava nečiji život mnogo mi znači. Krv sam svega nekoliko puta dao namenski za određenu osobu. Nikada ne bih pitao za koga je, dao bih krv svakome kome je to potrebno. Preporučio bih svima koji do sada nisu dali krv da probaju, jer će tako pomoći kako znanima i neznanima, tako i sami sebi - rekao je Prvulović.

Foto: Informer DN

Saša Mitrović, koji ima 32 godine radnog staža, građevinski kontrolor Organizacione celine za građevinske poslove Požarevac "Infrastrukture železnice Srbije" iz Požarevca, do sada je 30 puta dobrovoljno dao krv.

- Kada dam krv, znam da sam nekome bar malo pomogao, zato se osećam dobro u svakom smislu, a najviše sam zadovoljan u svojoj duši. Uvek imam na umu onu rečenicu, kako je neko već rekao: "Naše malo nekome znači mnogo". Dati krv u dobrovoljnim akcijama ne samo da nije teško, to je i prilika za zajednička druženja. Teško je jedino onda kada treba dati krv nekome koga znam, ko mi je blizak, posebno kada je neizvesno da li će mu to pomoći - objasnio je Mitrović.

Saradnja sa VMA

Humanitarno društvo železničara Srbije "Voja Stajić" iz Niša može se pohvaliti i dugogodišnjom saradnjom sa Vojnomedicinskom akademijom iz Beograda.
- Saradnja sa železnicom je uspešna i korektna. Davanje krvi pozitivno utiče na zdravlje, posebno kod osoba s povećanom hipertenzijom. Svaki davalac, pre nego što da krv, bude testiran na virus hepatitisa B, virus hepatitisa C, virus HIV-a i sifilis, što je i jedan vid zdravstvene kontrole - rekao je načelnik Odseka za imunohematologiju VMA, potpukovnik Milan Živković.

Dodao je da preporučuje svim ljudima da bar jednom godišnje daju krv.

Foto: Informer DN

- To ništa ne košta, a nekome mnogo znači. Na taj način bi se smanjila nestašica ove dragocene tečnosti. Zadovoljan sam što je i moj dvadesetsedmogodišnji sin Aleksa krenuo mojim stopama i postao dobrovoljni davalac krvi - istakao je.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija