• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/Informer

29.08.2022

19:18

(VIDEO) SRBIJA JE OVO TREBALO DA URADI ODAVNO! POTOPLJENI BRODOVI NEMAČKE NACISTIČKE FLOTE KOD PRAHOVA BIĆE IZVAĐENI! Tu je i brod bolnica sa 1.600 ranjenika!

printscreen

Društvo

(VIDEO) SRBIJA JE OVO TREBALO DA URADI ODAVNO! POTOPLJENI BRODOVI NEMAČKE NACISTIČKE FLOTE KOD PRAHOVA BIĆE IZVAĐENI! Tu je i brod bolnica sa 1.600 ranjenika!

Podeli vest

Dvadeset jedan brod nemačke flote potopljen tokom Drugog svetskog rata, nizvodno od HE "Đerdap 2", biće deminiran i uklonjen. Vrednost radova je oko 30 miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske investicione banke.

Vrednost radova procenjena je na oko 30 miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske investicione banke i bespovratnih sredstava WBIF fonda.

Projekat uključuje deminiranje i uklanjanje 21-og potopljenog broda, koji se nalaze nizvodno od HE "Đerdap 2", koja obuhvata površinu od sedam kilometara.

Mesto gde su brodovi potopljeni na Dunavu kod Prahova danas su posetili Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Emanuele Žiofre, ambasador Evropske unije u Srbiji i Alesandro Bragonci, direktor regionalne kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan.

- Svi ti projekti su važni ne samo za opštinu Negotin već i za Evropsku uniju i s obzirom na to da plovni, odnosno vodni saobraćaj je sa jedne strane ekonomičan, sa druge strane ekološki, takođe i energetski efikasan. Daću vam primer, da jedan brod može da preveze žitarica ili građevinskog materijala koliko stane u 120 kamiona, što znači sa jednim brodom za prevoz takvog materijala mi imamo 120 kamiona manje na putevima - rekao je Žiofre.

Podsetimo, prvog septembra 1944. godine nemačka nacistička flotila stigla je Prahovo nadomak Negotina, koje je tada još uvek bilo pod nemačkom okupacijom. 

Admiral Paul Zib, pritisnut napadima saveznika, Rumuna, koji su u međuvremenu promenili stranu, i jugoslavenskih partizana odlučuje da potopi flotilu.

Među mnogim brodovima koji su tada potopljeni bio je i brod-bolnica na kome se  nalazilo 1.600 ranjenika, a na ostalim brodovima oko 2.000 civila. 

Šta je operacija Dunavski vilenjak?

Iako je Dunav bio potpuno prohodan za brodove, to nije bio slučaj i za podmornice. Iz tog razloga, nacisti odlučuju da sami potope preostale tri podmornice nedaleko od turske obale, kako ne bi pale u ruke neprijatelja.
Admiral Zib započeo je povlačenje, svestan da do Đerdapske klisure mora da stigne pre Crvene armije, ali do tamo ga je čekalo još skoro 1000 kilometara plovidbe.
Bilo je jasno da je put do Đerdapa mrtva trka, koju takođe mogu da dobiju i Rusi. 
Rumunija je kapitulirala 23. avgusta 1944. godine i objavila rat Nemačkoj. Dva dana kasnije, u blizini grada Černa voda, rumunski vojnici napadaju dojučerašnje saveznike i tom prilikom gine više od 600 ljudi, dok 12 brodova biva potopljeno.
Nekoliko dana potom, kod bugarskog grada Vidina, ponovo dolazi do napada i Nemačka gubi nekoliko stotina vojnika i 22 broda.
Prvog septembra, flotila, u ne tako dobrom stanju, stiže u Prahovo nadomak Negotina, koje je tada još uvek bilo pod nemačkom okupacijom. Na brodu-bolnici se nalazilo 1.600 ranjenika, na ostalim brodovima oko 2.000 civila, neka plovila su bila teško oštećena, dok je posadi falilo svega - od municije, preko hrane i lekova.
Civili i jedan deo vojnika iskrcali su se na kopno i vozom krenuli ka Nemačkoj. Admiral Zib je ostao na Dunavu. Naredio je kapetanu Selteru da sa najspremnijim brodovima proba da prođe kroz gvozdenu kapiju.
Međutim, Seltera dočekuju žestoki napadi i Nemačka ponovo ostaje bez velikog broja brodova.
Svestan koje su mu karte preostale, admiral Zib se odlučuje za drugačiju strategiju.
Brodovi koji su potopljeni pripadali su nacističkoj dunavskoj i crnomorskoj flotili. Tokom Drugog svetskog rata, plovili su Crnim morem, Dunavom ali i rekama Sovjetskog saveza.
Većina ovih brodova je do mora doplovila Dunavom iz Nemačke, dok je jedan broj napravljen u rumunskom brodogradilištu Konstanca na obali Crnog mora.
Nakon poraza Nemačke vojske na Istočnom frontu, saveznički avioni započeli su napade na nacističke brodove u podmornice u Crnom moru.
Zbog toga, početkom avgusta 1944. godine, direktor brodogradilišta i luke u Konstanci, admiral Paul Zib, organizuje sve raspoložive brodove u jednu formaciju i počinje operaciju povlačenja Dunavom do Nemačke pod nazivom Dunavski vilenjak.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pero

pre 1 godinu

Zašto kredita? Nemci potopili, neka plate vađenje.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija