• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.08.2022

18:57

POVIŠEN CRP U KRVI UKAZUJE NA RAZNA OBOLJENJA! Obratite pažnju, a u ovom slučaju MORATE ODMAH DA REAGUJETE!

Društvo

POVIŠEN CRP U KRVI UKAZUJE NA RAZNA OBOLJENJA! Obratite pažnju, a u ovom slučaju MORATE ODMAH DA REAGUJETE!

Podeli vest

Povišen CRP ili C-reaktivni protein u krvi odrasle osobe može da ukaže na različita upalna stanja, od infekcije do artritisa. CRP je supstanca poznata kao biomarker, koji proizvodi jetra, kao odgovor na upalu u telu

Nivo CRP se smatra visokim ako je iznad 10 miligrama po litru (mg/L). Međutim, stručnjaci naglašavaju da je i nivo od 2 mg/L i više mogući faktor rizika za srčani udar.

Zdravstveni radnici ne testiraju rutinski CRP, kao što je to običaj sa nekim drugim analizama. U situacijama kada lekar sumnja da pacijent ima infekciju ili neko drugo upalno stanje, onda se preporučuje CRP analiza. Ali, ukoliko neko nema očigledne simptome, visok nivo CRP bi mnoge mogao da iznenadi.

Kada je nivo CRP povišen neko duže vreme, to može da bude indikacija da je prisutna hronična upala krvnih sudova. Ova vrsta upale niskog stepena doprinosi taloženju masti i drugih supstanci u zidovima arterija, stanju koje se naziva ateroskleroza. Nakupljanje masti može da suzi arterije koje hrane srce, uzrokujući koronarne arterijske bolesti.

Foto: Shutterstock

Vremenom može da dođe do srčanog udara, moždanog udara ili srčane insuficijencije. Ovo važi čak i za one sa povišenim nivoom CRP, koji nemaju očigledne znake aktivne upale. Ono što još uvek nije poznato jeste da li sam CRP direktno doprinosi razvoju koronarne arterijske bolesti.

Za sada se ne zna mnogo o tome da li uopšte može da pomogne preduzimanje koraka posebno usmerenih na smanjenje nivoa CRP. Isto tako, neizvesno je da li tretman koji ima za cilj snižavanje nivoa CRP može da smanji kardiovaskularni rizik. Osim toga, saznanje da je nivo CRP povišen trebalo bi da nas ohrabri da iskoristimo svaku priliku kako bi smanjili rizik od srčanih bolesti.

Povišen nivo CRP skoro uvek je povezan sa drugim faktorima rizika za srčana oboljenja:

- Pušenjem
- Gojaznošću
- Neaktivnim načinom života
- Visokim holesterolom
- Visokim krvnim pritiskom
- Dijabetesom

- Metaboličkim sindromom (kombinacija visokog krvnog pritiska, visokog šećera u krvi, abnormalnog nivoa lipida i viška abdominalne masti).

Kako se smanjuje povišen CRP?

Iako je još uvek neizvesno da li je i koliko važno smanjiti povišen CRP u krvi, stručnjaci su identifikovali nekoliko načina za to.

Promena načina života – Nisu nužno potrebni lekovi kako bi se snizio nivo CRP, jer nekad i preduzimanje jednostavnih koraka da učinimo svoj životni stil zdravijim takođe može da pomogne.

Načini da se smanji povišen nivo CRP bez lekova su:

Više aerobnih vežbi (trčanje, brzo hodanje, vožnja bicikla)
Prestanak pušenja
Skidanje kilograma
Ishrana zdrava za srce

Neke od ovih strategija takođe mogu smanjiti određene faktore rizika od srčanih oboljenja, kao što su gojaznost i visok krvni pritisak.

Statini – Statini su lekovi koji snižavaju holesterol. Studije su pokazale da mogu da smanje nivo CRP za 13 do 50 odsto. Statini takođe mogu značajno da smanje rizik od srčanog i moždte anog udara, čak i kod zdravih ljudi čiji je nivo CRP visoki.

Pokazalo se da statini smanjuju nivo CRP i smanjuju povezane srčane rizike, a među najčešće korišćenima u svrhe su: crestor, lipitor, mevacor, pravachol i zocor.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija