• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.S.

03.09.2022

10:11

KAKO PREŽIVETI UDAR GROMA I GDE SE SAKRITI! Meteorolog Ristić otkriva: Ovu grešku mnogi prave, a može nas koštati života!

printscreen

Društvo

KAKO PREŽIVETI UDAR GROMA I GDE SE SAKRITI! Meteorolog Ristić otkriva: Ovu grešku mnogi prave, a može nas koštati života!

Podeli vest

Ovih dana na teritoriji Srbije zabeleženi su nesrećni slučajevi nastali usled udara groma. Muškarac iz Leskovca preživeo je udar groma, dok su se Čačak, Zlatibor, Sjenica zbog ove prirodne nepogode borili sa požarima. Mnoga sela i gradovi ostali su i bez struje, a od udara groma stradala je krava u okolini Golije. Šta je grom, munja i grmljavina i kako preživeti fatalan udar za Informer.rs objašnjava meteorolog Ivan Ristić

Meteorolog Ristić objašnjava da su gromovi masivna pražnjenja elektriciteta koji nastaje između neba i tla, a munje su vizuelni prikaz oslobađanja te energije.  

- Kada vidimo munju i pritom ne čujemo grmljavinu ili je grom udario suviše daleko ili je pražnjenje elektriciteta nastalo gore iznad nas u oblaku. Ukoliko nakon munje čujemo grom dobra vest je da smo preživeli udar groma,a odstojanje između nas i gde je grom udario određujemo jednostavnim brojanjem sekundi između munje i trenutka kad smo grom čuli - kaže naš sagovornik i objašnjava kako tačno doći do te računice:

Foto: Privatna arhiva

Ivan Ristić

- Pretpostavićemo da je brzina svetlosti munje 300.000 km/s mnogo veća od brzine zvuka groma 340 m/s i nju ćemo smatrati trenutnom. Dakle izbrojite koliko je sekundi prošlo od sevanja do udara groma, to pomnožite sa 340 i dobijate broj metara gde je grom udario. Ako je, na primer, između ove dve pojave prošlo 10 sekundi , njih je potrebno pomnožiti sa 340 i doći ćete do rezultatat da je grom udario negde 3400m od vas - objašnjava naš sagovorinik.

Foto: Pixabay

Greška koja nas može koštati života

Meteorolog Ristić napominje da mnogi ne znajući čine veliku grešku bežeći od udara groma koji može biti fatalan. On ističe da je najvažnije skupiti stopala ukoliko se nađete u neposrednoj blizini udara groma.

- Ako smo se zatekli u neposredoj blizini udara groma, razlika potencijala između razdvojenih stopala može biti dovoljno velika da struja preko nogu ulazi u zemlju (u elektrotehnici poznat je pojam “napon koraka“). Na ovaj način mogu da stradaju čitave grupe ljudi, često na sportskim terenima, javnim događajima, zatim krda životinja itd. Dakle oprez i skupite stopala ne krećite se ako je grom udario baš blizu vas, dovoljno je par minuta pauze i onda ste bezbedni - ističe Ristić i dodaje da smo u automobilu, avionu, vozu i kamionu bezbedni od udara groma, jer je to takozvani Fradejev kavez. Automobil je od metala i u stanju je da primi naboj i odvede ga u zemlju.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
R Marković

pre 1 godinu

Savetujem vam da uzmete neku fiziku za osnovnu školu(vidim da nemate ni elementarno znanje pa bi fizika za srednju školu za vas bila apstrakcija) i pročitate o grmljavini, munjama i slično. Vi ste verovatno prepričali šta je rekao meteorolog i napisali kako ste vi to razumeli. Ne računa se to baš kao što ste napisali...Uzima se u obzir i 1/10 sekunde od prijema u uhu pa do mozga i tako dalje. Već treći put kako sam primetio da pišete o tome. Bolje pišite koja javna ličnost se švaleriše šta je obukla i slično. Mante se nauke imaju ozbiljni časopisi koji pišu o tome... .Marković Radosav diplpmirani matematičar...

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17