• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.09.2022

10:56

OPASNO! Kineski beli luk u Srbiji pun toksičnih hemikalija! Uzgaja se u kanalizacionim voda, izbeljuje se hlorom! EVO KAKO DA GA PREPOZNATE

Pixabay/printscreen instagram

Društvo

OPASNO! Kineski beli luk u Srbiji pun toksičnih hemikalija! Uzgaja se u kanalizacionim voda, izbeljuje se hlorom! EVO KAKO DA GA PREPOZNATE

Podeli vest

U Srbiji se prodaje toksičan beli luk uvežen iz Kine koji se uzgaja u kanalizacionim vodama, upozorava Nastasija Nedimović

Bivša vaterpolistkinja Nastasija Nedimović nakon što pobedila rak za koji je saznala nekoliko sati nakon porođaja posvetila se zdravom životu i ishrani. Ona redovno svoje pratioce na Instagramu savetuje kako da se hrane zdravo da bi održali svoje telo vitalnim. Ovoga puta, Nastasija je šokirala pratioce jer je iznela šokantne tvrdnje o belom luku koji se u Srbiju uvozi iz Kine. 

Nastasija je objavila i knjigu svojih recepata pod nazivom "Imunomanija", a sada upozorava da nikako prilikom spemanja hrane po njenoj ili bilo kojoj drugoj recepturi,  ne bismo smeli da koristimo beli luk koji se uvozi iz Kine. Video u kom upozorava na negativne posledice, postao je viralan na društvenim mrežama:

- Ovo zaista nije beli luk, ovo je Kineski "beli luk". Uveženi beli luk iz Kine se uzgaja u kanalizacionim vodama, a te kanalizacione vode se koriste kao jefitno đubrivo. Zatim se prska hemikalijama, da bi se sprečilo klijanje.Potom se izbeljuje hlorom, a nakon toga po zakonu se  fumigira metil bromidom. Visoke doze metal bromida mogu oštetiti respirativni i centralni nervni sistem i on je opasniji od hlora čak 60 puta. Kroz mnoga ispitivanja ovaj kineski beli luk je bio pozitivan na toksične hemikalije, na patogene, na teške metale kao što su olovo, arsen, melamin, metil bromid, ešerhija koli - navodi Nastasija na svom Instagramu.

Foto: Instagram

Nastasija Nedimović

Ona je upozorila svoje pratioce i kako da prepoznaju uveženi beli luk:

- Uveženi belik luk ćete prepoznati po nedostatku korena. Uveženi ima nedostatak mrlja od zemljišta, ima neprirodnu belu boju, ne klija jer je tretiran teškim hemikalijama, dok naš beli luk posle određenog vreme u frižideru isklija i vide se mali zeleni izdanci - tvrdi Nastasija.

Pored svega navedenog, Nedimovićeva tvrdi da je i ukus Kineskog belog luka drugačiji:

- Kineski beli luk  ima metalniji ukus i gorčiji, a naš Balkanski beli luk je preukusan. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milan

pre 1 godinu

Da li sanitarna fitoinspekcija pri uvozu kontroliše kineski luk?

Nada

pre 1 godinu

Zar ni beli luk nemozemo mi sami dovoljno zasaditi za nase potrebe ?

Zoran

pre 1 godinu

Šta radi kontrola uvoza i laboratorijske analize?!!! Za ovo mora neko da odgovara ako je tačna ova informacija!

Fikus

pre 1 godinu

Još jedna protuva koja ovakvim spinovima pokušava da stigne na naslovne strane novina i da skupi što veći broj lajkova na društvenim mrežama. Ima li ta žena bilo kakve naučne dokaze za ovako monstruozne tvrdnje? Ako ih nema treba je momentalno UHAPSITI. Lično sam 100% siguran da ona te tvrdnje ne može da potvrdi bilo kakvim ispitivanjima obavljenim od merodavnih laboratorija i nadam se da će naše zdravstvene i inspekcijske institucije hitno reagovati na ovakve gluposti.

str

pre 1 godinu

Odakle joj ti podaci, iz nekog istrazivanja i analiza (kog, kojih), ili sa sajta "Rekla-kazala"? Da li siri istinu ili lazne vesti? I vi sto to prenosite, zar nije i vama stalo da proverite da li prenosite lazi i gluposti ili nesto sto je edukativno i korisno?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija