• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. R. - J. M.

01.10.2022

07:00

DOBRA VEST! Električna "fijat panda" pravi se u Kragujevcu

Društvo

DOBRA VEST! Električna "fijat panda" pravi se u Kragujevcu

Podeli vest

Italijanski gradski automobil biće 100 odsto električni, a prema nezvaničnim informacijama, ovaj model će moći da se kupi već od 12.000 evra

 


Proizvodnja električnog modela "fijat panda" počinje u novembru 2024. godine, u fabrici u Kragujevcu, objavio je francuski portal "Argus".
Italijanski gradski automobil biće 100 odsto električni, a prema nezvaničnim informacijama, ovaj model će moći da se kupi već od 12.000 evra.

- Automobil iz "Fijata" biće u ponudi samo u električnoj verziji, barem u Evropi. Njegova proizvodnja biće ujedno i kraj velikih inovacija u lepezi novih "Fijatovih" vozila. Proizvođač će u početku lansirati ekonomičnu verziju sa slabijim motorom od 60 kW, a kasnije će biti dostupna i snažnija verzija od 90 kW za one koji vole jaču kubikažu - navodi francuski portal.
Napredak

Srbija je konačno došla na mapu moderne auto-industrije
Miodrag Piroški

 



Pripreme u toku
Predsednik Samostalnog sindikata fabrike automobila Saša Đorđević potvrdio je za Informer da se u kragujevačkoj fabrici sada radi punom parom, za razliku od vremena kada je broj radnih dana mogao da se izbroji na prste jedne ruke.
- Trenutno se radi na raščišćavanju proizvodne hale i pojedinih pogona kako bi se montirala nova oprema za predstojeću proizvodnju. Preostalo je 500 radnika zaposlenih u "Fijatu" i oni rade na demontiranju stare opreme i mašina koje se više neće koristiti. U narednom periodu, i to vrlo brzo, očekujemo pre Nove godine, treba da se počne sa instaliranjem novih mašina i opreme koje će se koristiti za proizvodnju proizvodnju električnog vozila. Najpre će se opremiti pogoni preseraja i karoserije. To su proizvodne hale u kojima počinju da se prave automobil. Tu nastaju prvi delovi budućeg vozila - kaže Đorđević i napominje:
- Nezahvalno je sada precizirati detalje o isporuci novih vozila jer je poslovanje neizvesno i zbog rata u Ukrajini. Ali prema trenutnim procenama i izveštajima, nadamo se da ćemo za dve godine imati novi proizvod iz naše fabrike iz srca Šumadije!

Stiže nova oprema

Radi se na raščišćavanju proizvodne hale i pojedinih pogona kako bi se montirala nova oprema
Saša Đorđević, "Fijat"

Foto: N.R.

Fijat panda

Srbija među najboljima
Da su ovo sjajne vesti za automobilsku industriju, ali i samo tržište, smatra i autor emisije "Vrele gume" Miodrag Piroški.
- Srbija je konačno došla na mapu moderne auto-industrije! Naravno da je ovo značajno i za "Fijat", ali i za celu državu! Proizvodnjom električnih automobila ulazimo u novu tehnološku eru, što je neverovatan pomak. Moja želja je da se 2024. godine u novoj električnoj "pandi" provozam novim Fruškogorskim koridorom - kaže Piroški.
Na naše pitanje koliko bi mogao da košta novi model naš sagovornik odgovara:
- Da se danas prodaje, cena bi bila 30 odsto veća u odnosu na "pandu" sa pogonom na gorivo. Ali verujem da će do 2024. godine ta razlika u ceni biti manja. Moja procena je da će električna "panda" biti skuplja za oko 20 odsto od "običnog" auta - napominje Piroški.

Tabela

Prednosti električnih vozila
* ubrzanje pri kretanju je veće
* vozilo je tiše, vožnja je komfornija
* vozilom se bolje upravlja
* jeftinije od pogona na dizel i benzin


Tavareš: Bićemo ponosni
Karlos Tavareš, izvršni direktor kompanije "Stelantis", izjavio je da je ugovor sa fabrikom u Srbiji jasan i konkretan potez kako bi transformacija firme bila uspešna i obavljen prelazak na novu tehnologiju.
- Bićemo ponosni kada električna vozila izađu sa proizvodne trake - poručio je Tavareš.
Da podsetimo, "Stelantis" je multinacionalna korporacija za proizvodnju automobila, jedna od četiri najveće u svetu, a formirana je 2021. godine spajanjem italijansko-američkog konglomerata "Fijat Krajsler automobili" i francuske PSA grupe.


Svetsko tržište: Svi prave električna kola

Srbija će se proizvodnjom automobila na struju pridružiti velikim svetskim auto-gigantima koji sve više ulažu u proizvodnju električnih vozila. Tako se na tržištu iz godine u godinu pojavljuje sve više modela različitih proizvođača! "Tojota" svojim kupcima nudi model "bZ", "Reno" model "zoe", a "Nisan" u svojoj ponudi ima "leaf" i "ariya" modele. Kada je u pitanju "Folksvagen", električni automobili koje možete pazariti su "golf", "id.3" i "id.5", a "Mercedes" se može pohvaliti sa čak pet električnih modela: EQA, EQB, EQC, EQE, EQS.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija