• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. K.

05.10.2022

10:04

DANAS JE SVETSKI DAN UČITELJA! Svestrana prosvetna radnica obrazuje decu u Novom Sadu - Ova učiteljica je uzor svojim đacima

printscreen

Društvo

DANAS JE SVETSKI DAN UČITELJA! Svestrana prosvetna radnica obrazuje decu u Novom Sadu - Ova učiteljica je uzor svojim đacima

Podeli vest

Vesela Mačkić iz Osnovne škole "Ivan Gundulić" sa đacima gaji voće i povrće, uče u prirodi, čuvaju okolinu i pomeraju granice u sportu

Na Svetski dan učitelja mnogi od nas se prisećaju svojih prvih školskih dana, bukvara i uzora u učiteljicama i učiteljima. Učiteljica Vesela Mačkić iz Osnovne škole "Ivan Gundulić" u Novom Sadu pre tri godine proglašena je za najboljeg edukatora u Srbiji, a prošle godine bila je jedan od tri naša predstavnika u izboru za najboljeg nastavnika sveta!

Hrabrite decu

Prezaštićeno roditeljstvo najveća je boljka današnjeg društva, jer deca ne mogu i ne umeju da se izbore sa najbanalnijim problemima u školi
Vesela Mačkić

Zbog svoje posvećenosti đacima, kreativnosti u radu, ali i neprekidnom ličnom usavršavanju nije čudo što je deca obožavaju, a kolege i roditelji izuzetno poštuju.

Foto: Informer DN

Zalažući se za zaštitu sredine, uvela je niz inovacija u nastavu. Idejni je autor projekta "Zdrava užina" koji usmerava đake na kvalitetnu ishranu u školi. Kasnije se iz toga rodila "Organska bašta", u kojoj đaci imaju prilike da se praktično upoznaju sa povrćem i voćem, da uče na drugačiji način i prepoznaju sopstvene prednosti i mogućnosti. Ona je i koordinator tima "GunduEKOlići", koji tokom godine prikuplja PET ambalažu, staru hartiju, čepove, limenke i "Urbane bašte", koja se nalazi u objektu Kulturne stanice Svilara, gde sa profesorkom Biljanom Jokić, realizuju i projekat "Sa fizikom na TI"...

- Jedan od najlepših trenutaka u mom obrazovno-vaspitnom radu sa mališanima jeste i onaj kada mi je jedna od učenica poslala poruku da sam njen uzor. To je najveća nagrada. Uživam u drugačijoj nastavi i prosveta treba da se razvija u tom pravcu, odnosno da bude inovativna i da deci približimo prirodu. Vodim se idejom da zajedno stvorimo okruženje u kom se učenik oseća prijatno, voli da uči i stiče znanje, pa je tako i nastavniku posao olakšan. Sve to zahteva mnogo vremena, ali je lakše raditi s motivisanim đacima, koji naučeno gradivo znaju da primene - kaže za Informer učiteljica Vesela.

Foto: Informer DN

Smatra da je prezaštićeno roditeljstvo najveća boljka današnjeg društva, jer deca ne mogu i ne umeju da se izbore sa najbanalnijim problemima u školi.

- Čula sam da me učenici doživljavaju kao "superjunaka", prateći neke moje uspehe i moj rad sa njima, zato što je moja deviza u radu sa đacima: "Ja mogu sve!". Zaista duboko verujem u to, da za decu ne postoje ograničenja, da oni mogu sve ako žele, ako su dovoljno predani nekom cilju i ako prvenstveno imaju neki cilj - kaže učiteljica Vesela.

Prema svakom detetu, kaže, drugačije pristupa, jer to traži individualizaciju.

- Svako dete je drugačije, svako dete drugačije sagledava neke stvari, doživljava, ima različita interesovanja i ja to poštujem. Volim tu njihovu različitost - kaže ona.

"Ajronmen" učiteljica

Učiteljica Vesela rekreativno se bavi triatlonom, izuzetno teškom sportskom disciplinom koja objedinjuje plivanje, vožnju bicikla i trčanje. Pre tri godine bila je vicešampion Srbije u dugom triatlonu, olimpijskom i sprint triatlonu, a prošle godine u Mađarskoj je osvojila i titulu "Ajronmen" sa preplivanih 3,8 kilometara, vožnjom bicikla na stazi od 180 km i trčanjem velikog maratona od 42.195 m, jedno za drugim, bez pauze!

Ona je jedna od devet žena u Srbiji koji su to mogle da urade, a skromno kaže:

- Sport me je naučio onome u šta duboko verujem i čemu učim svoju decu, a to je da ne postoje granice!

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija