• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.10.2022

23:30

ZRENJANIN DOBIJA PAMETNI UREĐAJ ZA RECIKLAŽU OTPADA! Građani će sakupljati bodove koje mogu iskoristiti za popuste  i robne nagrade

Grad Zrenjanin

Društvo

ZRENJANIN DOBIJA PAMETNI UREĐAJ ZA RECIKLAŽU OTPADA! Građani će sakupljati bodove koje mogu iskoristiti za popuste i robne nagrade

Podeli vest

U Zrenjaninu su počeli da se postavljaju pametni uređaji za reciklažu ambalažnog otpada, u prodavnicama i na šest javnih lokacija.


Odlaganjem proizvoda označenih nalepnicom "Recikliraj" građani će sakupljati bodove koje mogu iskoristiti za popuste pri kupovini ili za druge robne nagrade, najavljeno je danas na promociji projekta "Pametno recikliraj" u Gradskoj kući u Zrenjaninu.

Pametni uređaji za reciklažu postavljaju se u svim IDEA prodavnicama i Roda mega marketima, saopštio je NALED.

Navodi se da će pametni aparati primati tetrapak, limenke, staklenu i PET ambalažu proizvoda kompanija Coca Cola HBC, Knjaz Miloš, Carlsberg, Imlek, Rauć, Nektar i Red Bull, koje su se priključile projektu pod sloganom "Sistem pametnog sakupljanja ambalažnog otpada".


Projekat se realizuje kroz program "DeveloPPP" nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a zajednički ga sprovode GIZ i Ball Packaging, Sekopak, Solagro Smart Recycling, Mercator-S i Reverse Logistics Group, u saradnji sa NALED-om i Recan Fondacijom.

Foto: Grad Zrenjanin

Recikliran otpad u zamenu za bodove


Tom prilikom je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da taj "grad stalno prati trendove u oblasti zelene energije i energetske efikasnosti jer brine o životnoj sredini".

- Zajedno sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ, pre samo dvadesetak dana, najavili smo početak još jednog ekološkog projekta na temu promocija korišćenja solarne energije - rekao je on i naglasio da su u okolini grada podignute i dve elektrane na biomasu, a u planu je izgradnja vetroparka.

Zrenjanin je povodom projekta pametnog sakupljanja otpada posetila i ministarka za evropske poslove i klimatska pitanja Nemačke Ana Lirman, koja je izrazila podršku te države Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana u sprovođenju "zelene agende".

- Čistija životna sredina i bolje upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena ključni su za sve zemlje regiona na njihovom putu ka EU, a naročito za njihove građane i građanke - navela je ona.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović navela je da uvođenje pametnog sistema ide u prilog apsolutno svima, jer je reč o izuzetno efikasnoj metodi koja, prema studiji renomirane britanske kuće Eunomia, može da pomogne da se već u prve tri godine prikupi više od 90 odsto ambalažnog otpada.

- Naš cilj je da u Zrenjaninu za godinu dana sakupimo 30 odsto od plasiranih proizvoda obeleženih nalepnicom Recikliraj, što bi pokazalo da je ovakav model održiv i da se može primeniti i u drugim gradovima i opštinama - izjavila je direktorka.

Dodaje se da će se pri ubacivanju svakog proizvoda u pametne uređaje, na ekranu pojaviti jedinstveni bar-kod, koji je neophodno uneti u Solagro aplikaciju.

Na svom ličnom nalogu građani će prikupljati bodove, koje zatim mogu zameniti za vaučere u uključenim maloprodajnim objektima.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija