• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K./J.M.

28.10.2022

16:34

Nadam se da će uskoro biti gotov novi institut za onkologiju i radiologiju Srbije! Danica Grujičić na Samitu na Zlatiboru!

Informer

Društvo

Nadam se da će uskoro biti gotov novi institut za onkologiju i radiologiju Srbije! Danica Grujičić na Samitu na Zlatiboru!

Podeli vest

Nadam se da će novi Institut za onkologiju i radiologiju Srbije biti gotov dok ja ne odem u penziju, a to je za dve godine! Ovo je poručila nova ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić na samitu Otvoreni svet

Kako kaže, mnogo će reći da takav institut ne može da se izgradi u tako kratkom periodu.

- Mi nemamo vremena. Gubimo ljude u međuvremenu. Naš državni i zdravstveni sistem pokazao je koliko vredi za vreme pandemije koronavirusa. Zdravstvo u periodu 2000tih nije bilo na zavidnom nivou i aparatura sa kojom sam tada radila i sa kojom sada radim ne mogu da se porede. Rak više nije smrtonosan. Sada možemo da ga lečimo. Najveća promena koja mora da se desi jeste reforma osnovne zdravstvene zaštite. Moramo da vratimo porodičnog lekara u svaki kvart naše države. To je neophodno uraditi da ne bismo gubili vreme, jer bolest moramo otkriti na vreme, kako bismo mogli da efikasno lečimo ljude - naglašava Grujičićeva.

Foto: Informer

Ipak, naglašava ona to nije nešto što možemo da uradimo brzo. 

Foto: Informer

- Reformu moramo uvesti postepeno, kako bi ona bila efikasna. Takođe, ja sam veoma nepopularna među pojedinim kolegama, jer se zalažem da ko radi u državnoj službi ne treba da radi u privatnoj, i obrnuto - naglašava ona.

Foto: Informer

Novopostavljena ministarka kaže da nam se smeši sjajan način da rešimo palijativnu negu.

- Kovid bolnice se gase. One su odradile svoj posao, ali više nemamo toliku potrebu za njima. Prvih 100 kreveta u Batajnici mogu da se odvoje za palijativnu negu. Malim uređivanjem i novim opremom, bolnice u Batajnici, Kruševcu i Novom Sadu mogu biti početak sjajne palijacije - objašnjava ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija