• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

28.10.2022

23:05

JOŠ PET DANA DO OBAVEZNIH ZIMSKIH GUMA! Zamenite pneumatike na vreme

V.N.

Društvo

JOŠ PET DANA DO OBAVEZNIH ZIMSKIH GUMA! Zamenite pneumatike na vreme

Podeli vest

Ostalo je još pet dana, kada za vozače nastupa obaveza korišćenja zimskih pneuatika, koje, prema Zakonu o saobraćaju, od 1. novembra treba da imaju umesto letnjih guma.

Cene, kako smo proverili, uvećane su za 10 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, pa je za putnički
automobil, u zavisnosti od veličine i proizvođača, za novu zimsku gumu potrebno izdvojiti od 5
do 8 hiljada dinara i više.

Za sneg i led, vozači će morati da se snebdeju sa sva četiri zimska pneumatika, a ta obaveza, kako nalaže Zakon o saobraćaju, trajaće do 1. aprila. U zavisnosti od proizvođača i veličine, cene guma se kreću od 5.000 do 8.500 dinara.

Foto: V.N.

Goran Balint

Goran Balint, vlasnik radnje koja se, pored prodaje guma bavi i vulkanizerskim poslom, kaže da su cene veće od 10 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

- Cene su povećane u zavisnosti od proizvođača, a takođe i usluge za oko 20 odsto. Za putnički program, najtraženije gume su 205-55-16, koje se najčešće koriste. Njihova trenutna cena je oko 8 hiljada dinara. Recimo, cena guma za agro program je šarolika, od 9 hiljada dinara koliko staju prednje za traktor, pa se kreću i do 200, 300 hiljada dinara po komadu - kaže Balint.

Kada se vozači snabdeju gumama, sledi još jedan trošak. Odlazak kod vulkanizera koji će gume postaviti i balansirati. I tu cene variraju, u zavisnosti od veličine pneumatika. Za zamenu sve četiri gume potrebno izdvojiti od 1.600 dinara, pa naviše.

Foto: V.N.

Zimske gume

- Zamena sve četiri gume od 14 cola, montaža, demontaža I balansiranje iznosi 1.600 dinara. Cena se povećava sa većom colažom točkova, pa za džipove I veća vozila iznosi oko 3.500 dinara - dodaje naš sagovornik.

Da korišćenje letnjih guma nikako nije dobro da se koristi u zimskoj sezoni, najbolje znaju vozači. Mnogi od njih već su se snabdeli zimskim pneumaticima, a oni koji su se odlučili za polovne, znatno su smanjili trošak.

Foto: V.N.

Još 5 dana za zamenu zimskih guma

Pripremio sam se za zimu, a pošto sam već imao zimske gume, zemana točkova sa balansiranjem iznela me je oko 2.000 dinara. Većina vozača traži polovne gume koje koštaju oko dvetri hiljade dinara-kaže Dragan Čolak.

Ukoliko su vremenski uslovi od novembra do aprila na putu loši, kazne ako nemate zimske
gume su rigorozne. Za vozače iznosi od 10.000 do 20.000 dinara, dok je kazna za
preduzetnike od 50.000 do 200.000, a pravnim licima od 100.000 do 800.000 dinara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
penzioner

pre 1 godinu

Koja podvala! Od proizvožača-trgovaca dobijamo garanciju na nove gume na 3 godine, a koristimo ih 3 puta po pet meseci jer ih svake godine ne koristimo po sedam meseci! Trebalo bi garanciju povećati na 6 godina.

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija