• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika

30.10.2022

11:55

DŽEPOVE SRPSKIH DUŽNIKA PRAZNE EVROPSKE ODLUKE, samo da nas ne "udare po džepu" kao 2008?! Oni koji su PARE ZAJMILI PO FIKSNOJ KAMATI neće patiti!

Društvo

DŽEPOVE SRPSKIH DUŽNIKA PRAZNE EVROPSKE ODLUKE, samo da nas ne "udare po džepu" kao 2008?! Oni koji su PARE ZAJMILI PO FIKSNOJ KAMATI neće patiti!

Podeli vest

Centralna banka EU povećala je kamate što znači da će rate za stambene zajmove biti veće, jer se usklađuju sa njihovim euriborom. Završena je era jeftinog novca

Evropska centralna banka (ECB) „obradovala" je domaće dužnike zadužene u evrima još jednim povećanjem kamata. To znači da će onima koji su do krova nad glavom došli zajmom koji se indeksira u evropskoj valuti u skorije vreme ponovo biti veće mesečne rate za otplatu. ECB je povećala ključne kamate za 0,75 odsto što se odražava na euribor prema kome se usklađuju stambeni zajmovi sa promenljivim kamatom kod nas. Šestomesečni euribor sada iznosi 2,103 odsto, a šestomesečni 1,578 procenata. Ove, inače, međubankarske kamate menjaju se svakodnevno.

Kamata na depozite banaka položene kod ECB podignuta je za 75 baznih poena na 1,5 odsto, na najviši nivo od 2009. godine, kamata na glavne operacije refinansiranja povećana je sa 1,25 na dva odsto, a kamata na dnevne pozajmice banaka sa 1,5 na 2,25 procenata.

ECB je treći put uzastopno povećala kamate ove godine, nakon uvećanja kamatnih stopa za 50 baznih poena u julu i za 75 baznih poena u septembru. Centralna banka 19-članog valutnog bloka takođe je najavila da će početi sa povlačenjem gotovine iz bankarskog sistema kako bi se izborila s rekordno visokom inflacijom. Kamate podižu sve centralne banke kao odgovor na rastuću inflaciju.

Stručnjaci kažu da povećanje kamata za čak tri četvrtine poena po zasedanju centralnih banaka predstavlja najagresivniju kampanju pooštravanja monetarne politike od ranih osamdesetih godina prošlog veka. Novac postaje sve skuplji i za sadašnje i za buduće dužnike. Rast kamata pogodiće gotovo sve dužnike stambenih kredita, jer su zajmovi uglavnom ugovarani po promenljivoj kamatnoj stopi, jer je ona povoljnija. Novi iznos rata za kredite odobrene po varijabilnoj kamatnoj stopi zavisi od vrednosti glavnice, visine kamatne stope, kao i od toga kada je kredit inicijalno uzet i na koji period, jer se menja struktura glavnice i kamate tokom otplatnog perioda. U slučaju zajmova odobrenih po fiksnoj kamatnoj stopi neće doći do promene anuiteta.

Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banka Srbije navodi da je buduća kretanja kamatne stope na indeksirane kredite u evrima nezahvalno prognozirati, ali je izvesno da će se nastaviti sadašnji trend povećanja koji je uslovljen rastom referentne kamatne stope Evropske centralne banke.

 - Očigledno je da je završena era jeftinog novca i da se sada monetarna politika vraća u realne tokove kako bi se suzbila inflatorna kretanja i sprečila recesija evropske ekonomije. No, bez obzira na sadašnje trendove još smo daleko od istorijskog maksimuma koji je zabeležen tokom oktobra 2008. godine, kada je šestomesečni euribor bio blizu 5,5 odsto - kaže Vasić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Bocan-Harčenko: Cenimo što Srbija ne podleže pritiscima
Politika

Bocan-Harčenko: Cenimo što Srbija ne podleže pritiscima

Visoko cenimo što rukovodstvo Srbije ne podleže drskim provokacijama, čvrsto i hrabro se odupire najjačim spoljnim pritiscima, pažljivo vodi računa o očekivanjima srpskog naroda i ne odriče se stratešških nacionalnih interesa, izjavio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko

30.10.2022

10:07

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija