• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MATIJAŠEVIĆ

09.11.2022

07:00

SRBIJO, ZAPITAJ SE ŠTA NIJE U REDU! Zastrašujući podaci Instituta za mentalno zdravlje! Na lečenju od kocke 16 maloletnika, najmlađi ima SAMO 12 GODINA!

Informer

Društvo

SRBIJO, ZAPITAJ SE ŠTA NIJE U REDU! Zastrašujući podaci Instituta za mentalno zdravlje! Na lečenju od kocke 16 maloletnika, najmlađi ima SAMO 12 GODINA!

Podeli vest

Čak 16 maloletnika zavisnih od klađenja smešteno na Institut za mentalno zdravlje u Beogradu

Dečak star svega 12 godina nalazi se na lečenju od kocke, alarmantni su podaci Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu!

Od početka 2020. godine do septembra ove godine čak 16 maloletnika zavisnih od klađenja leči se na Institutu. Do sada se, kako kažu lekari, izlečilo šestoro dece.

Stručnjaci kažu da deca najčešće preko kladionica ulaze u svet kockanja i upozoravaju da je u pitanju bolest zavisnosti podjednako opasna kao alkohol ili droga.

Prvi znaci ludila

Načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje dr Ivica Mladenović kaže za Informer da nam deca sve ranije postaju zavisnici od kocke.

- Stanje je zaista zabrinjavajuće. U našu dnevnu bolnicu na lečenje dolaze deca od 12 do 18 godina i do sada su svi bili dečaci. Kada se prijave na lečenje, već budu u stanju ozbiljne psihičke zavisnosti, što zahteva ozbiljno lečenje. Roditelji su ti koji dovode decu na lečenje, ali nekada prođe dosta vremena dok primete koliko su im deca ogrezla u zavisnost. Kod većine, roditelji primete da su deca agresivnija, da troše više para nego ranije, da im nestaju vredne stvari iz kuće, da popuštaju u školi, da se povlače u sebe... Neretko, alarm za ovaj problem jeste i kucanje kamataša na vrata, jer se mladi kockari na razne načine dovijaju kako bi došli do novca za klađenje - objašnjava dr Mladenović i ističe:

Foto: Informer

Dr Ivica Mladenović

- Zabrinjava to što po pomoć dođu kada bolest uzme maha, pa veliki broj dece prvo mora da ide na bolničko lečenje uz terapiju, jer ima ozbiljnu kliničku sliku i ispoljava prve znake ludila. Kada se dete smiri, onda se upućuje u dnevnu bolnicu, na deset nedelja, gde sa mamom i tatom dolazi svakog radnog dana.

Kladionice zabranjene blizu škola

Podsetimo, Uprava igre na sreću Ministarstva finansija donela je odluku da, prema Zakonu o igrama na sreću, minimalna udaljenost kladionice, igraonice ili automat-kluba od školske ustanove ne sme biti manja od 200 metara.

Na pitanje šta je glavni uzrok za ovu alarmantnu situaciju među tinejdžerima, odgovara:

- Zloupotreba kladionica, jer deca danas starijima daju da im uplaćuju tikete i to niko ne može ni da proveri ni da zabrani. A pre svega greška roditelja, odnosno najčešće očeva, koji, kao iz šale, vode mališane da popunjavaju zajedno tikete i gledaju utakmice, a da nisu svesni da ih tako na mala vrata uvode u svet velikih i ozbiljnih problema!

Foto: Informer

Prvi tiket

Sa njim je saglasna i Jelena Manojlović, direktorka SOS centra. Ona kaže da su svi pacijenti koji dođu na lečenje, prvi put u kladionicu ušli kao maloletnici.

- Istraživanje našeg centra, u kojem je učestvovalo 33 srednjih škola širom Srbije, pokazalo je da je oko trećine učenika ušlo u kladionicu pre 16. godine, više od polovine je više puta odigralo tiket između 16 i 18 godina, a 72 odsto njih smatra da kockanje nije zavisnost! Nažalost, deci su kladionice lako dostupne, a i reklamiraju ih ugledni sportisti, glumci, javne ličnosti. To mlade podstiče da ne rade ništa loše, već se samo zabavljaju. Ali tanka je linija od zabave do zavisnosti - kaže Manojlovićeva.

Zašto se deca kockaju

* zabava
* da zarade pare
* zbog društva
* da probaju nešto novo

Kako se sve kockaju

* kladionica/tiketi
* rulet
* aparati
* poker i blek-džek

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Hoće novac bez rada. Da je dozvoljeno, išli bi i u rijaliti program - ali je to maloletnicima još uvek zabranjeno. Devojčice se manje kockaju, ali verovatno maštaju da postanu nova Miljana, nova Soraja, nova...., nova zvezda pinkuša u prostituciji a samim tim i nova zvezda TV Pink, pa da i o svakoj od njih u naslovu nekog tabloida piše s kojim muškarcem su pred kamerama izazvale zemljotres u krevetu.

Doca

pre 1 godinu

Šta nije u redu? Pogledajte samo broj kockarnica odn. kladionica.

RASTE BROJ DECE OBOLELE OD RSV VIRUSA! U najvećem riziku OVAJ UZRAST
Društvo

RASTE BROJ DECE OBOLELE OD RSV VIRUSA! U najvećem riziku OVAJ UZRAST

Intenzivna nega Dečije klinike u Nišu ponovo prima decu. Prethodne nedelje taj deo je bio zatvoren zbog respiratornog sincicijalnog virusa (RSV). Profesor dr Vladislav Vukomanović kaže da su jesen i zima period kada je broj repsiratornih infekcija u porastu, pa tako i kada je reč o sincicijalnom virusu

08.11.2022

15:44

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija